14 érdekesség a True Lies – Két tűz közöttről

Schwarzenegger vicces ügynökfilmjét nem lehet megunni, ráadásul a színész a Netflixen, a Fubarban melegítette fel a szerepet. Ennek örömére jöjjön pár kulisszatitok!

James Cameron rendezéséről egyszer már összeszedtünk 10 érdekességet, de bőven volt még miből válogatni.

  • Cameron filmje egy 1991-es francia krimivígjáték, a Titkolt titkos ügynök feldolgozása. Ebben egy magasan képzett titkosügynök a főszereplő, aki nemcsak veszélyes terroristák ellen harcol, de egy sokkal komolyabb feladata is van: megmenteni széthulló házasságát. Az alaphelyzet mellett sok apró részlet is stimmel, például Simon karaktere (Claude Zidi filmjében Michel Boujenah alakította, Cameronnál Bill Paxton) mindkét filmben egy simlis autókereskedő.
  • Természetesen vannak fontos különbségek is: Zidi filmjében a rosszfiúk egy francia futballstadiont akarnak felrobbantani, míg Cameron gonosztevői Miami belvárosának felrobbantását tűzték ki célul.
  • Tom Arnold esélytelennek tartotta, hogy bekerüljön a filmbe, és csak azért ment el a meghallgatásra, hogy találkozhasson Cameronnal és Schwarzeneggerrel, akiknek nagy rajongójuk volt, de meggyőzte a rendezőt a szereplése. A producerek eleinte vonakodtak Arnold becastingolásától, mert éppen zajlott a médiában nagy port kavaró válása Roseanne Barrtól. Cameron azonban azzal fenyegetőzött, hogy máshová viszi a filmet, ha nem sikerül a színészt megszerezni, és a producerek végül engedtek.
  • Schwarzenegger szerződése előírta, hogy a film promóciós anyagaiban (például a plakáton) az ő neve szerepeljen legfelül, majd a cím, alatta pedig a többi sztár neve. Miután azonban Cameron befejezte a vágást, rájött, hogy a film valójában egy "családi eposz, egy film a házasságról", ezért felhívta Schwarzeneggert, és megkérdezte, hogy bánná-e, ha Jamie Lee Curtis neve is ott lenne a sajátja mellett, amibe Schwarzenegger azonnal beleegyezett.

Forrás: HBO

 

  • Curtis nem engedte, hogy a testdublőre vegye fel azt a jelenetet, amelyben a karaktere egy helikopterről lóg le az óceán felett. Maga csinálta meg a mutatványt - ráadásul a születésnapján.
  • Curtis nemcsak a kaszkadőrmunkát végezte el maga, hanem egy alkalommal a saját öltöztetője is volt. A melltartó és a fehérnemű szett, amit Helen híres sztriptízjelenetében visel, a sajátja.
  • Sokan azt gondolják, hogy amikor Curtis elesik a híres táncjelenet közben, az egy véletlen baleset, amit benne hagytak a filmben. Valójában azonban ezt Curtis és Cameron előre eltervezték a próbák során. Schwarzeneggert erről előzetesen nem tájékoztatták, az esésre adott reakciója ezért is olyan hiteles.
  • A filmben szereplő repülőgépek közül három valódi katonai vadászgép. A producerek tengerészgyalogsági Harriereket (és a pilótáikat) béreltek ki az amerikai kormánytól a forgatáshoz. Mindez valamivel több mint 100 ezer dollárba kerülhetett, ami 2410 dolláros órabért jelent.
  • 2018-ban a házaspár lányát alakító Eliza Dushku elárulta, hogy a forgatás alatt, amikor mindössze tizenkét éves volt, a film kaszkadőr rendezője, Joel Kramer szexuálisan zaklatta. A lány egyik barátja a forgatáson szembesítette Kramert a vádakkal. Nem sokkal később Dushku megsérült egy kaszkadőrmutatvány közben, és eltörte a bordáit, ami állítása szerint nem volt véletlen. Kramer volt felelős a fiatal színésznő biztonságáért a forgatáson, ő szerelte fel a hámokat és a drótokat, amikor egy 25 emeletes irodaház tetejéről kellett lelógnia.
Forrás: HBO

 

  • A film 1994-ben a legjövedelmezőbb R-besorolású film volt, 146,2 millió dollárt hozott a hazai jegypénztáraknál, megelőzve a Féktelenült, amely „csak” 121,2 millió dollárt hozott a konyhára az Egyesült Államokban, annak ellenére, hogy egy teljes hónappal tovább volt a mozikban, mint a True Lies.
  • A True Lies mindössze egy hétig volt a mozis toplista első helyén. Amikor 1994 júliusában a mozikba került, letaszította a Forrest Gumpot a csúcsról, de Robert Zemeckis filmje a következő héten már ismét az első helyen állt.
  • Cameron többi filmjéhez hasonlóan a True Liesnak is jutott Oscar-jelölés, igaz „csak” egy. A vizuális effektekért felelős csapatot (John Bruno, Thomas L. Fisher, Jacques Stroweis és Patrick McClung) jelölték a filmben végzett munkájukért. A Forrest Gump ellenében veszítettek.
  • 2010-ben elterjedt a pletyka, hogy Cameron tévésorozatot szeretne készíteni a filmből, de ahogy a tervezett mozifilmes folytatásból, úgy ebből sem lett semmi. Schwarzenegger viszont megcsinálta a Netflixre a Fubart, ami nyíltan épít a film alaphelyzetére.
  • Jamie Lee Curtis imádta a filmbeli szerepét, egy nyilatkozata szerint "kétségkívül ez volt eddigi szakmai életem legnagyobb élménye", de Schwarzenegger is karrierje egyik csúcspontjaként tekintett rá, mondván, "erre a filmre születettem.”

Via: IMDb / Wikipedia

10 dolog, amit nem tudtál a True Lies – Két tűz közöttről

Arnold Schwarzenegger mint titkos ügynök? 1994-ig nem gondoltuk volna, de akciókomédiaként, James Cameron rendezésében igenis működik a dolog. Íme tíz érdekesség a forgatásról!

Még több trivia