20 dolog, amit nem tudtál a Mad Max – A harag útjáról

George Miller zseniális akció/sci-fije a mai napig beszédtéma, főleg a készülő előzményfilm miatt. Akár újranézed, akár nem, mindenképpen érdekes lehet hozzá ez a jó pár érdekesség a kulisszák mögül.

1. A film effektjeinek 80-90 százaléka nem vizuális trükk, hanem „kézműves” megoldás, úgymint kaszkadőrmutatvány, smink és maszk vagy különféle megépített díszletek. CGI-t mindössze azért használtak a filmesek, hogy feldobják a namíbiai forgatási helyszín színét, hogy láthatatlanná tegyék a kaszkadőrök munka közben használt rögzítőzsinórjait, illetve hogy eltüntessék a Charlize Theron által alakított Furiosa hiányzó bal karját.

2. A Mad Max – A harag útját vágó Margaret Sixel George Miller rendező felesége. Amikor Sixel megkérdezte Millert, hogy mégis miért őt választotta, holott még sosem dolgozott akciófilmen, a rendező azt válaszolta, hogy azért, mert ha egy férfi vágná, akkor úgy nézne ki, mint az összes többi akciófilm. Az alkotónak pedig bejött a számítása, hiszen felesége Oscar-díjat nyert a film vágásáért.

3. Sixelnek egyébként összesen 470 órányi felvett anyagból kellett összevágnia a kész filmet (csak az három hónapig tartott, hogy megnézte a nyersanyagot). A végeredmény nem kevesebb mint 2700 vágást tartalmaz, ami azt jelenti, hogy – mivel a film 120 perces – átlagosan 2,7 másodpercenként kapunk egy vágást, ami meglehetősen dinamikussá teszi a látványt.

Forrás: InterCom


4. De nemcsak az anyaggal heroikusan megküzdő vágó érdemelt kitüntetést az Akadémiától:

a Mad Max – A harag útja hat Oscart nyert:

a vágáson kívül díjazták a kosztümökért, a sminkért és hajért, a hangkeverésért, a hangvágásért és a látványtervért.

5. A filmet szokatlan módon a jelenetek sorrendjében vették fel.

6. A különféle nyögéseket és morgásokat nem számítva a férfi főhősnek, Max Rockatanskynak mindössze 52 sornyi szövege volt a forgatókönyvben.

7. A címszerepet játszó Tom Hardy által viselt dzseki pontos mása volt annak, amit a klasszikus trilógiában az előző Mad Max, Mel Gibson viselt. Az eredeti kabát egyébként a Kennedy Miller (a rendező produkciós cége) egyik raktárában porosodott.

8. Charlize Theron tényleg leborotválta a haját Furiosa megformálása kedvéért, ezért következő filmjében, a Hogyan rohanj a veszTEDbe című westernkomédiában parókát kellett hordania.

9. A forgatás óta rengeteget lehetett olvasni róla, hogy George Miller rendező és Charlize Theron nem igazán jöttek ki Tom Hardyval a közös munka során. A téma legutóbb február végén került elő, amikor egy frissen megjelent könyvből kiderült, hogy a színésznő annyira tartott a vele szemben gyakran igen agresszíven fellépő Hardytól, hogy védelmet kért.

10. A két színész kaszkadőrei, Dayna Porter és Dane Grant viszont olyan jól kijöttek egymással, hogy

a forgatás után összeházasodtak, és még a film bemutatása előtt meg is született közös gyermekük, egy Ryder nevű kisfiú.

És nem ez az egyetlen szerelem, ami a Mad Max 4. forgatásán szövődött: a Halhatlan Joe egyik feleségét megformáló Riley Keough szintén az egyik kaszkadőrrel jött össze; 2015 februárjában hozzá is ment feleségül Ben Smith-Petersenhez.


11. A Mad Max – A harag útja forgatásán egyébként összesen több mint 150 kaszkadőr dolgozott – köztük a Cirque du Soleil artistái és több olimpikon atléta.

12. A film bemutatása után pár nappal indult egy képregényszéria, amely a sztori előzményeit mutatta be: azt, hogyan emelkedett hatalomra Halhatlan Joe.

13. Évek óta lehet hallani róla, hogy a Mad Max – A harag útjához egy filmes előzmény/spinoff is készül: azóta már körvonalazódott, hogy ez

a női főhős eredettörténetét elmesélő Furiosa lesz, Anya Taylor-Joyjal a címszerepben, Chris Hemsworthszel és Tom Burke-kel a további szerepekben (Hemsworth lesz a film főgonosza),

amelynek amerikai bemutatójára 2024. május 24-én kerül sor.

14. Az ausztrál születésű rendező, George Miller a véres-erőszakos Mad Max-filmek mellett olyan alkotásokat jegyez még, mint a bűbájos Babe 2. – Kismalac a nagyvárosban című családi mozi vagy az animációs Táncoló talpak mindkét része.


15. A Mad Max 4. forgatásán egy hétig a feminista drámaíró, A vagina monológok révén ismert Eve Ensler is jelen volt konzultánsként: a nők elleni erőszakról beszélgetett a színészekkel, és mellesleg le volt nyűgözve a forgatókönyv mélységétől és feminista vonatkozásaitól.

16. A Mad Max – A harag útja olyan hosszasan készült (már a 2000-es évek közepén elkezdték fejleszteni), hogy nagyon sok színész neve felmerült az új Max megformálására (miután kiderült, hogy Miller mégsem Mel Gibsonnal képzeli el a folytatást):

halála előtt úgy volt, hogy Heath Ledger lesz a főszereplő, majd Michael Biehn és Channing Tatum került képbe.

Habár egy időben pletykálták, Sam Worthington és Eric Bana valójában sosem voltak esélyesek; egy nálunk kevésbé ismert másik ausztrál színész, James Frecheville (Animal Kingdom, Piszkos pénz, A stanfordi börtönkísérlet) viszont járt a film meghallgatásán. Jeremy Renner pedig keményen kampányolt, hogy ő lehessen az új Mad Max – mindhiába.


17. Ehhez hasonlóan a női szerepekre is nagy volt a versengés, ám itt sokkal kevesebb vetélytárs neve látott nyilvánosságot. Annyit lehet tudni, hogy Furiosa szerepére egy időben Uma Thurman is esélyes volt, Abbey Lee helyett pedig majdnem Teresa Palmer (A varázslótanonc, Eleven testek, Amikor kialszik a fény, A boszorkányok elveszett könyve) kapta meg Halhatlan Joe egyik feleségének szerepét.

18. A Mad Max 4. forgatásán összesen 150 járművet használtak – ezek közül csupán 15 „élte túl” a munkálatokat.

19. Ami pedig az emberáldozatokat illeti: a cselekmény során összesen 110-en haltak meg (közülük 34 embert Max, másik 32-t pedig Furiosa ölt meg).

20. A Nuxot alakító Nicholas Hoult a nem kevesebb mint hét hónapon át tartó namíbiai forgatás során

az egyik sminkestől megtanult kötni.


(via IMDb)