25 érdekesség, amit még te sem tudtál a 25 éves Jóbarátokról

Az 1994. szeptembet 22-én debütált sitcomról szinte heti rendszerességgel érkezik valami új infó, régi pletyka, izgalmas összeesküvés-elmélet – annak ellenére, hogy már 15 év is eltelt azóta, hogy utoljára sugározták. Mi most megpróbáltuk azokat az érdekességeket összegyűjteni, amikről eddig nemigen lehetett hallani.

1. A fehér kutyaszobor, ami Joey lakásában díszelgett, eredetileg Jennifer Anistoné volt (a legjobb barátjától kapta kabalaként, amikor színészkedni kezdett), csak kölcsönadta a filmeseknek az egyik rész (amikor Joey meggazdagszik, és összevásárol mindenféle cuccot) forgatásakor – aztán megtartották, és állandó háttérelem lett.

2. Nemcsak Chandlernek volt remek humora, hanem az őt megformáló Matthew Perrynek is. A forgatókönyvírók beleírtak a szövegbe több olyan poént is, amit Perry talált ki a forgatásokon.

3. Amikor a széria folyamán először debütált a „kövér Monica”-jelmezbe öltözött Courteney Cox, Matthew Perry elsétált mellette anélkül, hogy felismerte volna. Coxnak ugyanakkor nagyon bejöhetett a kövér Monica, hiszen mikor 2019 januárjában létrehozta az Instagram profilját, ez lett a profilképe (és azóta is ez).

4. Az eredeti tervek szerint nem hat, csupán négy jó barát állt volna a középpontban – Phoebe és Chandler csak mellékfigurák lettek volna. Az elején a széria alkotói, David Crane és Marta Kauffman azzal a gondolattal is eljátszottak, hogy Chandler karaktere legyen meleg, csak aztán ezt az ötletet elvetették, amikor találkoztak az őt megformáló Matthew Perryvel. Ennek az ötletnek a maradványai a sorozatban azok az apró poénok, amelyek a figura nőiességére vonatkoznak (nem tud semmit a sportról, szereti a musicaleket stb.).

5. Egy rajongó egyszer kiszámolta, hogy a tíz évad alatt Joey összesen 119 ezer 760 dolllárnyi tartozást halmozott fel Chandler felé.

6. A stábtagok, David Schwimmer vezetésével, egy alkalommal tartottak egy intervenciót (közbelépés: divatos amerikai szokás, hogy valakit csoportosan ráébresszenek valamire), mivel Jennifer Aniston rendszeresen késett a forgatásokról.

7. A Jóbarátok főcímdala eredetileg a Shiny Happy People lett volna az R.E.M.-től, csak lecserélték az azóta már szintén mindenki által jól ismert I'll Be There For You-ra, amit egyébként részben a két ötletgazda, a már említett Marta Kauffman és David Crane írt. A számot a The Rembrandts nevű popduó adta elő, amely küszködő zenészekből állt, miután azonban a sorozat befutott, az ő karrierjük is úgy megszaladt, hogy a két tag, Phil Solem és Danny Wilde – ahogy azt egy interjúban elárulták – egyetemre tudta küldeni a gyerekeit.

8. A tévécsatorna állítólag egy tizenegyedik évadot is berendelt a Jóbarátokból, de az alkotók és a színészek nem mentek bele, mert szerintük tönkretette volna a műsor hírnevét.

9. A The One with Rachel's Other Sister című 2002-es epizódban az eredeti tervek szerint ismét Rachel Jill nevű húga bukkant volna fel, akit ahogy korábban, úgy ezúttal is Reese Witherspoon alakított volna, de ő sajnos nem ért rá (legalábbis a hivatalos verzió szerint – azt is pletykálják, hogy nem igazán jöttek ki a forgatáson a Rachelt játszó Jennifer Anistonnal). Így Rachel másik lánytestvére, Amy debütált, Christina Applegate alakításában, akkora sikerrel, hogy a színésznő Emmy-díjat nyert a legjobb női vendégszereplő kategóriában, és a kedvező fogadtatás miatt még egy részbe beleírták.

10. Létezett egy olyan kósza ötlet (ami állítólag magától Lisa Kudrow-tól és Matt LeBlanctól származott), miszerint Phoebe és Joey között az egész cselekmény folyamán titkos viszony volt, és lett volna egy mindezt leleplező epizód, amelyben megmutatták volna, mikor kapták őket majdnem rajta a többiek szex közben. Az írók végül azért vetették el a pikáns ötletet, mert úgy érezték, nem passzol a sorozat tónusához.

11. A Gunthert alakító James Michael Tyler tényleg egy kávézóban dolgozott, amikor jelentkezett a meghallgatásra, és a Jóbarátok első négy évada alatt megtartotta barista állását is. Egyébként a szerepre is azért őt választották, mert a jelentkezők közül egyedül ő tudta megfelelően kezelni a kávégépet. Tyler haja pedig eredetileg barna, csak a meghallgatás napján kiszőkítve jelent meg, mert egy fodrásznak tanuló barátja rajta kísérletezett. Az alkotóknak azonban annyira megtetszett a fura hidrogénszőke fickó koncepciója, hogy a színésznek minden héten ki kellett szőkíttetnie a haját a forgatások alatt. De a figura így annyira betalált, hogy annak ellenére: eredetileg csak statiszta lett volna, a második évadtól kezdve neki is írtak saját szövegeket.

12. Azt sokszor lehetett már hallani, hogy a Jóbarátok eredeti címe az lett volna, hogy Insomnia Cafe. Na de azt tudtátok, hogy olyan egyéb címváltozatok is léteztek, mint Friends Like Us (Barátok, mint mi), Six of One (Hatan együtt) és Across the Hall (A folyosó túloldalán)?

13. Habár a Jóbarátok cselekményében nem tértek ki a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokra, a színészek és az alkotók rejtett formában számtalanszor kifejezték együttérzésüket és támogatásukat. A fiúk lakásában található üzenőtáblára például kitartást kívánó üzenetet írtak New Yorknak, és több szereplő is FDNY-os (a mentésben extra részt vállaló New York-i Tűzoltóság) pólót viselt. Joey, azaz Matt LeBlanc pedig név szerint is megemlékezett a pólója feliratával a World Trade Center romjainál hősi halált halt tűzoltóról, Billy Burke századosról.

14. Az alkotók kördiagram segítségével követték, hány mondatot és poént mond egy-egy főbb karakter, hogy minél kiegyensúlyozottabb legyen a dolog.

15. Mind tudjuk, hogy Joey-nak nem kevesebb, mint hét nővére van. Na de a nevüket is mind fel tudnánk sorolni? Segítünk: Veronica, Mary Angela, Mary Therese, Gina, Dina, Tina és Cookie.

16. A Büdös macska című slágert Lisa Kudrow és a legjobb barátja írták egy részeg éjszakán, és olyan vicces lett, hogy végül – mint az köztudott – a sorozatba is bekerült.

17. Ross exfeleségét, Carolt először, egyetlen epizód erejéig egy Anita Barone nevű színésznő játszotta, csak túl kicsinek találta a szerepet, ezért szinte azonnal visszamondta. Carolt ezután végig Jane Sibbett alakította. Tegye fel a kezét, aki emlékszik egyáltalán az eredeti Carolra!

18. Saját karakteréhez, Monicához hasonlóan Courteney Cox is rendmániás: a forgatásokon folyamatosan a többiek öltözőjét takarította.

19. Joey-val szinte már egybeforrt híres egysorosa, a „Na mi a helyzet?”. Gondoltátok volna, hogy a mondat a sorozat negyedik évadáig egyáltalán el sem hangzott a karakter szájából? Most meg ez a legtöbbet idézett szöveg a Jóbarátokból.

20. A Central Perk kávézó ominózus asztala a kanapéval mindig szabadon várja hőseinket (néhány esetben foglalja csak el valaki más, de akkor kifejezetten az a poénforrás), amit kicsit furcsállottak a nézők. Az alkotók ezért pár rész után elhelyeztek egy „foglalt” táblát az asztalon, és az egyik epizódban el is hangzik, hogy mindig le van foglalva a számukra.

21. David Schwimmer nemcsak Ross megformálójaként vett részt a sorozatban, hanem nem kevesebb mint tíz epizódot ő is rendezett (ezek a The One on the Last Night, a The One with Rachel's Assistant, a The One with Ross's Library Book, a The One with All the Candy, a The One with the Truth About London, a The One with the Red Sweater, a The One with the Stripper, a The One Where Joey Dates Rachel, a The One with Phoebe's Birthday Dinner és a The One with the Birth Mother. Schwimmer azóta sem hagyott fel a rendezéssel: több tévéfilm és sorozatepizód mellett ő rendezte például a Fuss, dagi, fuss! című romkomot, Simon Pegg-gel a főszerepben és a Trust című thrillert.

22. Habár a Jóbarátok David Crane és Marta Kauffman szellemi terméke, a témát a Warner Brothers dobta fel nekik, mivel ők már azután akartak egy szoros baráti társaságról szóló sorozatot, miután kijött Cameron Crowe 1992-es keserédes romkomja, a Facérok. Sőt: a stúdió konkrétan a Facérokból akart sorozatverziót gyártani, csak abba Crowe nem ment bele (és amikor meghallotta, hogy Crane és Kauffman már fejlesztik a Jóbarátokat, le is akarta állíttatni a projektet az NBC csatornánál). A rendező egy interjúban elmesélte, hogy az anyukája azóta is folyamatosan az orra alá dörgöli, hogy akkor nemet mondott.

23. Az első stábtag a Jóbarátokból, akinek összejött a hollywoodi filmszerep, Ross Marcel nevű majma volt, aki a sorozat után a Vírus című moziban is szerepelt.

24. Phoebe az Amerikában hatályos törvények szerint igazából nem is lehetett volna béranya (az öccse és felesége hármas ikreit hozta ugye a világra), mivel csak az válhat azzá, akinek volt már legalább egy sikeres terhessége.

25. Az alkotók először úgy akarták zárni a sorozatot, hogy ne csak Monica és Chandler, illetve Ross és Rachel alkossanak egy párt, hanem jöjjön össze Joey és Phoebe is (hogy milyen alapon, azt fentebb már részleteztük). De a forgatókönyv úgy alakult, hogy Phoebe ugye Mike oldalán találta meg a boldogságot, ezért a producerek szándékosan döntöttek úgy, hogy Joey maradjon inkább szólóban, hogy bebizonyítsák: egyedülállóként is lehetünk boldogok.


(via IMDb)