25 éves A három testőr – mi lett azóta a főszereplőkkel?

Charlie Sheen milliókat kereső drogos bohóc lett, Oliver Platt és Chris O'Donnell kikoptak Hollywoodból, sorozatot forgatnak. Rendhagyó heti tévéajánló.

25 évvel ezelőtt, 1993. november 12-én mutatták be az amerikai mozik A három testőrt, olyan megkerülhetetlen '90-es évekbeli szupersztárokkal a főszerepben, mint Charlie Sheen, Kiefer Sutherland és Tim Curry. Bár a film csak jó fél évvel később, 1994 márciusában került a magyar mozikba, itthon ugyanolyan siker lett, mint a Michael York-féle változat a '70-es években (a mi osztályunkban például látványosan megugrott a farsangon testőrnek öltözők, az asztali szerepjátékokban bajvívót indítók és a MÁV SE vívó szakosztályába jelentkezők száma).

Kevin Costner 1991-es Robin Hoodja egy időre ismét divatba hozta Hollywoodban a vidám kardforgatókkal teli, látványos kalandfilm műfaját, így két „válaszfilm” is született 1993-ban: A fuszeklik fejedelme és A három testőr. Érdekesség, hogy Cary Elwes nemcsak a Fuszeklikben szerepelt volna, de eredetileg D'Artagnan karaktertét is neki ajánlották fel. Az ifjú testőrjelölt végül Chris O'Donnell lett – de csak azután, hogy a Disney tárgyalódelegációja nem tudta rávenni D'Artagnan szerepére se Brad Pittet, se William Baldwint, se Johnny Deppet, se Gary Oldmant, se Van Damme-ot, se Al Pacinót. Ezek a sztárszínészek valószínűleg kevesellték a gázsit, mert a Disney Kiefer Sutherlandnek is csak 1,7 millió dolláros fizetést tudott adni, holott ekkorra már olyan filmek voltak a háta mögött, mint az Állj mellém!, Az elveszett fiúk, az Egyenesen át vagy a Twin Peaks: Tűz, jöjj velem! Bár A három testőr még mai szemmel nézve is egy kimondottan látványos és szórakoztató film, '93-ban nem lett kasszasiker: Amerikában csak 53, 9 millió dollárt tudott összehozni, ami nagyon szerény eredmény az év többi slágerfilmjének (Jurassic Park, Mrs. Doubtfire, A szökevény, stb.) több százmilliós bevételéhez képest. No de mi lett azóta a három testőrrel és D'Artagnannal? Rendhagyó heti tévéajánlónkban ennek jártunk utána.

Hétfő: Két pasi - meg egy kicsi

Charlie Sheen a '90-es évek elején már igazi sztárnak számított, köszönhetően A szakasznak, a Tőzsdecápáknak, A nagy csapatnak és a Nagy durranásnak. Nem véletlenül kért 4 millió dollárt azért, hogy A három testőrben ő lehessen Aramis, a kiugrott pap. Sheen későbbi sztárallűrjei persze már itt is megmutatkoztak: semmi kedve nem volt hat héten át vívni és lovagolni tanulni a többi színésszel, így arra hivatkozva, hogy a Nagy durranás 2-vel is foglalkoznia kell A három testőrrel párhuzamosan, ellógta az összes tréninget.

A 2000-es években viszont Sheen már nem forgatott semmilyen emlékezetes filmet, csak a Horrorra akadva-folytatásokban haknizott. Megtehette: a 2003-ban elinduló Két pasi - meg egy kicsi olyan népszerű lett, hogy 2010-re Sheen lett a világ legjobban fizetett sorozatsztárja a maga 1,8 millió dolláros epizódonkénti gázsijával! Viszont állítólag egyetlen forgatási nap sem telt el úgy, hogy ne lett volna alkohol vagy drog hatása alatt, és ez sok feszültséget generált közte és a CBS csatorna között. 2011-ben egy botrányos rádióinterjúja után kirúgták a Két pasiból, át kellett adnia a helyét (meg az álomfizetését is) Aston Kutchernek, aki egészen 2015-ig vitte tovább a csajozó playboy karakterét.

Kedd: Haláli fegyver

A karizmatikus brit színésznek, Tim Currynek már A három testőr előtt is rengeteg filmje volt: az 1975-ös Rocky Horror Picture Show óta jobbnál jobb szerepekkel halmozták el. Kivételes orgánuma miatt gyakran úgy játszott gonosz karaktereket, hogy az arcát nem is láttuk a sok sminktől: ő volt többek között a Legenda démonhercege és az Az gyilkos bohóca is. Ilyen múlt után egyértelmű volt, hogy A három testőrben nem kedélyes kardforgató lesz, hanem ő alakítja a fő konspirátort, Richelieu bíborost.

Tim Curry jelenleg 72 éves, és annak ellenére aktív, hogy 2013-ban súlyos agyvérzést kapott, kórházba került, és sokáig nehézséget jelentett számára a beszéd. Bár azóta sokat javult az állapota, közlekedni csak kerekesszékkel tud, és filmek helyett inkább már csak rajzfilmes szinkronszerepeket vállal. Ezen a héten a Haláli fegyvert láthatjuk tőle, ami a Halálos fegyver fergeteges paródiája.

Szerda: Lángoló Chicago

Oliver Platt A három testőrben a kalóz múlttal rendelkező, világcsavargó Porthost alakította. Annyira megtetszett neki ez a szerep, hogy sokáig úgy volt, leforgat még egy testőrös filmet, amiben Johnny Depp is benne lett volna, de ebből végül nem lett semmi.

Platt most 58 éves, vagyis egyidős Sean Penn-nel, Tilda Swintonnal és Van Damme-mal, mégsem tudunk róla annyit, mint ezekről a sztárokról, teljesen kikopott Hollywood élvonalából. Nagyjából úgy a 2005-ös Casanova óta nem volt emlékezetes filmje még csak mellékszereplőként sem, díjakat és jelöléseket is inkább csak az olyan tévés munkái miatt kapott, mint Az elnök emberei vagy a Huff. A rendőrös Bűnös Chicago, a tűzoltós Lángoló Chicago és a kórházas Chicago Med tévésorozatokban ugyanazt a karaktert, a pszichiáter Daniel Charlest alakítja.

Csütörtök: NCIS: Los Angeles

Chris O'Donnell D'Artagnant alakította A három testőrben, ami annyira jól sikerült, hogy igencsak felkapott, fiatal hollywoodi sztár lett, aki kétszer is eljátszhatta Robint, Batman sidekickjét. Ráadásul mindezt jóval azelőtt, hogy a mostani szuperhősláz igazán beindult volna. Will Smith azonban elhappolta előle a Men In Black főszerepét, és a kritikusok által földbe döngölt Batman-filmek után megfeneklett a karrierje.

O'Donnellt ma már szinte csak tévésorozatokban láthatjuk. Igaz, azokban egész ügyes: az ezredforduló után szerepelt a NCIS - Tengerészeti helyszínelőkben, az NCIS: Los Angeleben és egy epizód erejéig a Hawaii Five-0-ban is, mindegyikben ő volt Callen nyomozó.

Péntek: Hawaii Five-0

Rebecca De Mornay az 1993-as A három testőrben a szépséges Miladyt alakította, aki összeesküvést szőtt Richelieu bíborossal a francia király ellen. Az 59 éves színésznőt csupa ilyen szerep találta meg a '80-as és a '90-es években, ami leginkább annak volt köszönhető, hogy az 1983-as Kockázatos üzletben elcsábította egy vasúti kocsiban a fiatal Tom Cruise-t.

A színésznő Oliver Platthez és Chris O'Donnellhez hasonlóan kikopott Hollywoodból, és a tévésorozatok világában találta meg a számítását. Szerepelt többek között a Hawaii Five-0 című nyomozós sorozatban, és ő alakítja a Jessica Jonesban a bűnüldöző főhősnő mostohaanyját, Dorothy Walkert.