5 kultsorozat, amit minden Star Trek-rajongónak kötelező látni!

A Trekkie-k mindig is büszkék voltak arra, hogy kedvenc franchise-ukban nem fénykarddal és lézerstukkerrel oldják meg a konfliktusokat a galaxisban, hanem ésszel és diplomáciával. Az alábbi összeállításban öt olyan sorozatot mutatunk be, amit minden Star Trek-rajongónak jó szívvel ajánlunk.

Babylon 5 (1993–1998)

J. Michael Straczynski sorozatának alapötlete nagyon hasonlít a Star Trekére, különösen a szintén 1993-ban elstarotló Deep Space Nine-éra. A történet ugyanis itt is a címbéli űrállomáson játszódik, ami semleges terepként szolgál az idegen fajok találkozóihoz és a bolygóközi konfliktusok megoldásához. A Babylon 5 nagy történetmesélői kockázatot jelentett a '90-es években a maga évtizedeken átívelő történetével és a bonyolult karaktereivel,mert az ilyesmi

teljesen újszerűnek hatott az akkori merev keretek között működő amerikai televíziózásban.

Azok számára viszont, akik hajlandóak voltak évadokon át kitartani mellette, a Babylon 5 minden tekintetben kiválóan teljesített a sok rejtéllyel, futurisztikus kütyüvel, meg az olyan balhés frakciókkal, mint a kentauriak, akik folyton háborúval fenyegették a galaxis törékeny békéjét.

 

Firefly (2002–2003)

Mielőtt olyan kasszasikereket rendezett volna meg, mint a Bosszúállók és a Bosszúállók: Ultron kora, Joss Whedont leginkább úgy ismerték a geekek, mint a Buffy, a vámpírok réme és a Firefly atyja. Az utóbbit leginkább űrwesternként szokás emlegetni, de a sci-fi vígjáték sem ördögtől való címke, mivel Nathan Fillion, mint Malcolm Reynolds, a Serenity csillaghajó kapitánya, viccesebb, vagányabb és karizmatikusabb, mint Harrison Ford az összes Star Wars-filmben együttvéve! Bár ma mindenki úgy emlékszik vissza a Firefly-ra, mint a valaha készült legjobb sci-fi sorozat,

a nézettsége a maga idejében elég siralmas volt,

így a 14 epizódot végül egy mozifilmben kellett lezárni (ez volt a 2005-ös Serenity). Azóta több rajongói kampányt is indítottak már, hogy feltámasszák ezt az elveszett tévés ereklyét, és még 2020-ban is pletykáltak egy rebootról, de egyelőre nincs semmi hír arról, hogy ez valóban megvalósul-e.

Forrás: Michael Ansell via Getty Images

 

Battlestar Galactica (2003–2009)

Az eredeti, 1978-as Battlestar Galactica című sci-fi sorozat a Csillagok háborúja olcsó másolata volt – nem is csoda, hogy csak egy évadot ért meg (és mi sem véletlenül raktuk bele ebbe a listánkba itt a PORT.hun).

A 7 leghitványabb sci-fi, ami pofátlanul lemásolta a Star Warst

Káprázatos technika, lézercsodák és varázslat helyett pont az ellenkezőjét kaptuk: vérlázítóan gagyi látványvilágot és csapnivaló színészi játékot – ami persze a VHS-korszakban még senkit sem zavart. Íme a 7 leghitványabb film, ami gátlástalanul lemásolta a Star Warst, de végül valahogy mégis kultikussá vált mindegyik a maga módján a sci-fi műfaj szerelmeseinek körében.

Tovább

 

Az első évad kezdete előtt egy bevezető minisorozatban az emberiség túlélői Kobol tizenkét kolóniáján élnek, miután háborút vívtak a cylonok néven ismert, emberhez hasonló gépek fajával. A cylonok támadást indítanak egy tudós, dr. Gaius Baltar (James Callis) akaratlan segítségével, kiirtva az emberiség nagy részét, arra kényszerítve a túlélőket, hogy a csillagok közé meneküljenek. A sorozatban aztán soha nem tudhatják a főszereplők, hogy melyikük cylon.

A Battlestar Galactica rebootja tehát sokkal izgalmasabb a '78-as elődjénél,

és míg a Csillagok háborúja-előzménytrilógia nem tudta meggyőzően tálalni a politikai elemeket, a Battlestar Galactica a Bush-korszak eseményeinek releváns metaforájaként szolgált.

 

A térség (2015–2022)

A James S. A. Corey azonos című regényciklusa alapján készült sorozatban az emberiség már benépesítette a Naprendszert, csakhogy a Föld, a Mars és a kisbolygóövezet között háborúval fenyegető feszültség alakultk ki. A széria az ENSZ-alelnök Chrisjen Avasarala (Sohre Ágdáslu), Josephus Miller rendőr (Thomas Jane), James Holden űrhajós tiszt (Steven Strait) és legénysége sorsát követi, miközben kibontakozik egy olyan összeesküvés, amely az egész Naprendszer törékeny hatalmi egyensúlyát veszélyezteti.

A sorozat abszolút pozitív fogadtatásra talált a nézők és a kritikusok körében is,

utóbbiak különösen dicsérték a képi világot, a karakterfejlődést és az izgalmas politikai szálat.

 

Orville (2017–)

Seth MacFarlane sci-fi sorozata (amelynek az ismert humorista nemcsak a főszereplője, de a showrunnere is) külsőségeiben és mondanivalójában is erősen épít a Star Trekre. A történet a XXV. században játszódik, amikor a Föld és számos másik bolygó egy nagy csillagközi unió tagja, mi pedig a USS Orville nevű űrhajó legénységének kalandjait követhetjük nyomon.

Ahelyett azonban, hogy a sorozat egy nagyívű történetet mesélne el, inkább a korai Star Trek-sorozatokat parodizálja epizódról epizódra,

és miközben elhiteti a nézőkkel, hogy itt csupán mókáról és kacagásról van szó, a vicces párbeszédek tengerében elő-előfordulnak az erkölcsről és az ismeretlen jövőről szóló, igen elgondolkodtató megjegyzések is.