A 7 leghitványabb sci-fi, ami pofátlanul lemásolta a Star Warst

Káprázatos technika, lézercsodák és varázslat helyett pont az ellenkezőjét kaptuk: vérlázítóan gagyi látványvilágot és csapnivaló színészi játékot – ami persze a VHS-korszakban még senkit sem zavart. Íme a 7 leghitványabb film, ami gátlástalanul lemásolta a Star Warst, de végül valahogy mégis kultikussá vált mindegyik a maga módján a sci-fi műfaj szerelmeseinek körében.

1. Csillagközi romboló (1978)

Az eredeti, '70-es évekbeli Battlestar Glactica-film és -tévésorozat a Star Wars egyik legkorábbi, és alighanem legismertebb koppintása. Bár Glen A. Larson grandiózus sci-fi ötlete saját bevallása szerint több évvel megelőzte a Star Warst, a sorozat annyi dizájn- és narratív elemet kölcsönzött az 1977-es Csillagok háborújából, hogy a 20th Century Fox és George Lucas beperelte a Universalt a számos ordító hasonlóság miatt. A vád ráadásul nem is volt annyira légből kapott, hiszen Glen A. Larson és a Universal

még a Star Wars legendás látványtervezőjét, Ralph McQuarrie-t, valamint a vizuális effektek mesterét, John Dykstrát is átcsábították a tévésorozathoz – Lucas legnagyobb bánatára.

Bár mindkét franchise a maga jelentős módján fejlődött azóta, A Battlestar Glactica-univerzum korai időszakát tehát egyértelműen a Star Wars-hatás jellemzi, azóta a két franchise már nagyon magabiztosan járja a saját útját – a BSG esetében ez persze leginkább annak köszönhető, hogy 2007-ben egy bitang jó rebootot kapott, Edward James Olmossal a főszerepben.

 

 

2. Battle Beyond the Stars (1980)

Roger Corman, a B-filmek pápája a valaha volt legdrágább filmjét forgatta le ezzel az űroperával, ami ugyanolyan gátlástalanul kölcsönzött jeleneteket A hét szamurájból, mint ahogy George Lucas is rengeteg elemet átemelt egy másik Kuroszava-klasszikusból, a Rejtett erődből. A Battle Beyond the Stars egy farmerfiú sorsát követi nyomon, aki egy gonosz birodalom bolygóromboló űrjárgányát akarja elpusztítani. Eme „szuperprodukció” érdekessége, hogy a Leia hercegnő koréliai korvettjére erősen hajazó űrhajót, valamint

a film számos „lélegzetelállító” speciális effektjét nem kisebb hollywoodi nagyágyú készítette el, mint a süvölvény James Cameron!

 

 

3. Starcrash (1979)

Luigi Cozzi rendező legendás Star Wars-koppintásában olyan neves hollywoodi sztárok szerepeltek, mint Christopher Plummer és David Hasselhoff. A két produkció között ordító a sok hasonlóság, napestig lehetne sorolni: van itt hipertérbe ugrás, kozmikus szuperfegyverek, csempészek, C-3PO-ra hajazó droidok, rohamosztagosok, sőt, egy elvetemült császár is akad.

David Hasselhoff ráadásul fénykardpárbajt is vív a filmben! Íme:

 

 

4. Space Raiders (1983)

Roger Corman sosem ment a szomszédba egy kis kópéságért, ha arról volt szó, hogyan facsarhat ki még több pénzt ugyanabból a bóvliból: az 1983-as Space Riders legtöbb eleme (többek között Cameron kalapácsfejű űrhajója) ugyanis pofátlanul újra lett hasznosítva 3 évvel később egy másik bóvli sci-fiben! A Space Ridersben szintén egy fiatal srác keveredik űrkalandokba egy Han Solo helyett inkább Indiana  Jonesra hasonlító, bőrkabátos (lézer)pisztolyhős oldalán,

és mivel a gonoszoknak nagyon nagy, a jófiúknak nagyon kicsi hajóik vannak, amelyek állandóan egymást lövik a zöld és piros sugaraikkal, tényleg olyan kicsit a film, mintha vasalás közben Junoszty tévén néznénk a Star Warst!

 

 

5. Az utolsó csillagharcos (1984)

Köszöntelek, csillagvadász! A Csillagközi Szövetség újonc vadászpilótája vagy, feladatod megvédeni a határokat Xurtól és a Ko-Dan armadától.

 mondta a géphangú Reviczky Gábor gyerekkorunk egyik kedvenc családi sci-fijében, Az utolsó csillagharcosban, amelyben egy videójátékfüggő, álmodozó vidéki srác lesz az egész galaxist megmentő sztárpilóta. Természetesen egy egész generáció tisztában volt vele, hogy az egész hóbelevanc egy pofátlan Star Wars-nyúlás a szegény ember Luke Skywalkerével, mégsem tud senki rossz szájízzel visszagondolni rá – nem csoda, hogy már nagyon régóta azt pletykálják, valamilyen formában folytatódni fog a franchise.

 

 

6. He-Man - A világ urai (1987)

A világ urai! Káprázatos technika! Lézercsodák! Varázslat! Hát persze, hogy A világ urai is a VICO filmje! A világ urai!

Ha a rendszerváltás hajnalán egy Nap-keltés reklámspotban Bozai József nem kiabálta el legalább ötször egy Fenyő János-féle VICO-film címét úgy, mintha az lenne a mozgóképművészet csúcsteljesítménye, akkor az bizony nem is volt jó film! Bozai egyébként tényleg nagy mágus volt, mert még a Cannon stúdió 1987-es sci-fi katasztrófájáról, a He-Manről is képes volt elhitetni, hogy ez minimum a Csillagok háborúja VII. része volt mind sztoriban, mind látványban, mind bevételben. Holott nem volt több, mint a Mattel játékgyár He-Man-reklámja, amiben Dolph Lundgren a boltokban kapható akciófigura életnagyságú verziója volt, és szerződésben kötötték ki neki, hogy

nem ölhet embereket, kizárólag csak Darth Vader-szerű, fekete szamurájrobotokat...

 

 

7. Dünyayı Kurtaran Adam (1982)

Ezt a hírhedt B-filmet csak úgy emlegeti az internet népe, mint a „Turkish Star Wars”, azaz „a török Csillagok háborúja”, mert

tényleg szó szerint lenyúlta a kedvenc űrmesénk összes ismert kellékét az X-szárnyú vadászgépektől kezdve a Millennium Falconon át a Halálcsillagig!

Ráadásul a főszereplő páros hol máshol kalandozna, ha nem egy sivatagbolygón, ahol még az Egy új remény híres Mos Eisley-ban játszódó kantinos jelenete is visszaköszön. De nem a Star Wars az egyetlen film, amit „a török Csillagok háborúja” elcsaklizott a Lucasfilmtől: felcsendül benne Az elveszett frigyláda fosztogatói jól ismert filmzenéje is!

 

 

(via IGN.com)