5 oldszkúl akcióhős, aki menőbb, mint Pókember és Batman

Ripley, Mad Max, Rambo, Indiana Jones, Michael Knight. Ifjúkorunk bálványai még a mai blockbusteráradatban is megállnák a helyüket, és szerencsére minden nap el lehet őket csípni a tévében.

Hétfő: Az elveszett frigyláda fosztogatói

Ha kalandfilm, akkor Indiana Jones! Ezt maguk az alkotók, Steven Spielberg rendező, George Lucas ötletadó író is így gondolták, mivel az 1984-es Végzet Templomának már a plakátszövege is ez voltIf adventure has a name it must be Indiana Jones! A télen-nyáron kalapban és bőrdzsekiben kincsek után kutató, ostorával nácikat csapkodó régészprofesszort aligha kell bemutatni bárkinek is, hiszen Harrison Fordnak ez a szerepe is pont olyan kultikus lett mára, mint Han Solo.

Kik bújtak elő Indy bőrdzsekijéből? Chuck Norris Tűzjárója, Richard Chamberlain Allan Quatermainje, Brendan Fraser Múmiája, Tia Carrere ereklyevadásza, Noah Wyle könyvtárosa, a Tomb Raieder franchise főhősnője és Tom Selleck összes olyan filmje, amiben bajszos kalandort alakít (eredetileg ugyanis ő lett volna Indy).

Kedd: Mad Max

Bár a legtöbben az 1981-es Mad Max 2-t tartják minden idők legjobb posztapokaliptikus filmjének és a zsáner alapkövének, azért az első rész is megérdemelten lett kultikus. Igaz, itt még nem változott sivataggá egész Ausztrália, hiszen a fiatal Mel Gibson szinte végig a füves pusztában száguldozott a felturbózott Ford Falcon XB GT Coupe-jával.

Kik bújtak elő Max Rockatansky bőrdzsekijéből? Lényegében mindenki, aki egy nagy kataklizma után próbált meg emberként viselkedni az embertelenségben, a Puszta acél Patrick Swayze-jétől kezdve a Waterworld kopoltyús Kevin Costnerén és a Legenda vagyok Will Smith-én át az új Mad Maxig, Tom Hardy-ig.

Szerda: Rambo 2

Sokan nem tudják, de John Rambo története eredetileg egy 1972-es, Vietnam-ellenes regény volt, a hazatérő veteránok beilleszkedési nehézségeiről. Csak később forgattak belőle filmváltozatot (amiben ráadásul meg sem hal a főhős, hogy jöhessenek még folytatások), elindítva ezzel a „sosem akartam háborúzni a világgal, de a háború dúlta világ mindig utánam nyúlt”-típusú, magányos akcióhős divatját. Az első rész sikere után a Rambo 2 forgatókönyvét eredetileg James Cameron írta, párhuzamosan A bolygó neve: Haláléval. Az ő verziója nem lett volna ennyire esztelen vérfürdő, nála Rambo egy gyilkolni gyűlölő gyilkológép lett volna, aki folyton azon morfondírozgat, jobb lesz-e a világ azzal, hogy lekaszabol egy fél őserdei támaszpontot.

Kik bújtak elő Rambo katonazsákjából? John McClane (Die Hard), John Matrix (Kommandó), Dutch Schaefer (Perdátor), Frank Martin (Szállító) - vagyis mindenki, aki 1982 után egyszemélyes hadseregként szállt szembe egy gonosz zsarnok magánhadseregével.

Csütörtök: Alien 4.: Feltámad a halál

Az Alien franchise népszerűségét könnyű lenne elintézni annyival, hogy egy jókor, jó helyen lévő, fiatal brit filmes, Ridley Scott vászonra vitte egy őrült svájci művész, H.R. Giger biomechanikus lázálmait. Kellett ugyanis hozzá Sigourney Weaver is, a kicsit androgün szépségével, aki a '70-es évek férfisztárjait (Charles Bronson, Clint Eastwood és társaik) tökösségét megszégyenítő temperamentummal purgálta ki a savas nyálú gonoszt a Nostromo űrhajó fedélzetéről. A recept bevált, így az Alienek a folytatásokban is visszatérhettek. A Feltámad a halált sokáig a rajongók is istenkáromlásnak tekintették, ám az AVP-filmek tükrében mára Jean-Pierre Jeunet és Joss Whedon közösen kitalált, bizarr díszletekkel teli negyedik része is elfogadottá vált. Itt a gonosz tudósok a korábbi filmekkel ellentétben mát tényleg megkaparintották meg az Alieneket, hogy biológiai fegyvert tenyészthessenek belőlük. Ám a kísérleti nyulak természetesen elszabadulnak, és csak a klónozott Ripley győzheti le őket, egy női android (Winona Ryder) meg egy csapat mocskos szájú űrkalóz segítségével.

Kik bújtak elő Ripley űrruhájából? Az összes női akcióhős, Linda Hamiltontól kezdve Angelina Jolie-n át Milla Jovovich-ig és Kate Beckinsale-ig.

Péntek: Knight Rider

Menő sportkocsival száguldozó, törvényen kívüli hős, aki lehetetlen akciójelenet során át, túlélve minden borulást és robbanást, látványosan kiüti a rosszfiúkat, aztán elzúg a naplementébe. Kiről van szó? Nem, nem a tesztoszterontól és benzintől csöpögő Halálos iramban-széria szereplőiről. Hanem a '80-as évek büngyürhajú sztárjáról, David Hasselhoffról, aki a Kinight Riderben még egyáltalán nem számított ciki fazonnak, sokkal inkább ő volt a menőség kvintesszenciája. A pirosan villódzó elejű, beszélő 1982-es Pontiac Firebird Trans Am pedig máig vagányabb kocsinak számít az összes Porchénél és Ferrarinál!  

Kik bújtak elő David Hasselhoff szuperverdájából? Jason Statham, Vin Diesel, Paul Walker, Dwayne Johnson és mindenki más, akiért azért rajonganak emberek milliói, mert évek óta autót vezetnek és verekszenek.