5 sztár, akiből majdnem Darth Vader lett

DiCaprio, Christian Bale és Paul Walker is esélyes volt a Star Wars-előzménytrilógia főszerepére. Rendhagyó heti tévéajánló.

Abban talán még a fanatikus Star Wars-rajongók is egyet értenek, hogy Hayden Christensennél bárki jobb Anakin Skywalker lett volna a 2002-es Klónok támadásában és a 2005-ös Sith-ek bosszújában. Rendhagyó tévéajánlónkban most az öt legnagyobb esélyest mutatjuk be (a Movieweb hasonló listája a alapján). 

Hétfő: A sötét lovag

Christian Bale elég komoly esélyes volt feltörekvő, 26 éves brit színészként a Darth Vaderré váló Anakin Skywalker szerepére, de végül inkább olyan filmeket vállalt be a 2000-es években, mint az Equilibrium, A gépész és a Batman-trilógia.

A Batman: Kezdődik új időszámítást nyitott a Denevérember mozgóképes történetében, örökre elfeledtetve velünk Joel Schumacher csapnivaló Batman-filmjeit. Az új Batman-trilógia második felvonását, a 2008-as A sötét lovagot ráadásul nemcsak azért emlegetik kultfilmként, mert Heath Ledger posztumusz egy rakás díjat kapott Joker megformálásáért, hanem mert „a bűn bohóchercege” és Kétarc, az ügyészből lett gengsztercézár olyan jól kidolgozott karakterek lettek, hogy azt bármelyik maffiafilmekben utazó, nagy rendező megirigyelhette volna!

Kedd: Kegyetlen játékok

Ryan Phillippe egy 2008-as interjújában mesélte el, hogy igen komoly esélyes volt a padawan-tincses Anakin szerepére 2000 környékén. Nemcsak George Lucas-szal beszélt, de még Natalie Portmannel is volt egy közös olvasópróbája. Csakhogy volt közöttük 7 év korkülönbség, ami miatt végül nem Phillippe lett a befutó.

Pedig nem lett volna rossz választás, hiszen olyan thrillerekkel a háta mögött, mint a Tudom, mit tettél tavaly nyáron vagy a Kegyetlen játékok, igen népszerű tiniidolnak számított az ezredfordulón. Érdekesség, hogy Ryan Phillippe mindkettőben együtt játszott Sarah Michelle Gellarral, mégsem vele jött össze, hanem a Kegyetlen játékok szende szűzét alakító Reese Witherspoonnal (igaz, 2008-ban el is váltak).

Szerda: A rejtély

Joshua Jackson szintén a Kegyetlen játékokkal lett tinibálvány az ezredfordulóra – no meg persze a Dawson és a haverok tévésorozattal. Egy 2000-es interjújában arról beszélt, hogy ő is, mint szinte minden 14 és 30 év közötti, fiatal színész Hollywoodban arról álmodozott, hogy bekerüljön a Star Warsba. De végül csak a casting directorral való beszélgetésig jutott el, George Lucasszal már nem találkozott.

Azért nem alakult rosszul az ő karrierje sem, főleg miután főszerepet kapott J.J. Abrams egyik legmenőbb tévésorozatában, a nálunk A rejtély címen futó Fringe-ben. Amit leginkább úgy lehetne körülírni, az X-akták és a Sherlock Holmes ötletes mixe: egy FBI ügynöknő (Anna Torv) és a neki segítő két bogaras tudós (Joshua Jackson és John Noble) mindig kiderítik az aktuális paranormális esetről, hogy valójában csak egy titkos kormánykísérlet pórul járt alanya követte el, nem pedig az ufók vagy a vámpírok.

Csütörtök: Titanic

Vajon milyen lett volna, ha Leonardo DiCaprio alakítja Robint Val Kilmer Batmanje mellett az 1995-ös Mindörökké Batmanben? Sosem tudjuk meg, mint ahogy azt sem, milyen lett volna az Oscar-díjas szívtipró Anakin szerepében az előzménytrilógiában. DiCaprio ugyanis a 2015-ös A visszatérő promóciós körútján elmondta: maga Lucas beszélt vele arról, hogy övé lehetne az ifjú Darth Vader szerepe, ő azonban akkor, a Titanic, A vasálarcos és A part után még nem érezte magát elég jónak ehhez, és a fénykardozás helyett inkább olyan filmeket vállalt be, mint a New York bandái, a Kapj el, ha tudsz és az Aviátor.

Ha van film, amit nem kell bemutatni DiCaprio életművéből, az a tavaly 20 éves Titanic. James Cameron érzelmes katasztrófafilmje, az ember és a technológia örök harcát romantikus cukormázba csomagoló blockbuster annak ellenére tudott 2,1 milliárd dollárt kaszálni a mozikban, hogy mindenki tudta, mi a vége – a sikerét pedig mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a mai napig hetente levetíti valamelyik hazai tévéadó.

Péntek: Veszélyzóna

Paul Walker szintén esélyes volt Anakin szerepére az ezredfordulón, de végül azon vérzett el, hogy túl idősnek és túl rosszfiúsnak tűnt a 19 éves Natalie Portman mellett.

A 2013-ban, mindössze 40 évesen elhunyt színész neve mára egybeforrt a Halálos iramban-filmekkel, pedig forgatott azért sok minden mást is. Például a Veszélyzóna című akciófilmet, amiben egy detroiti alvilágba beépült, a drog és a korrupció ellen harcoló zsarut alakított.