5 titok, amelyet nem biztos, hogy tudtál a 20 éves Született feleségekről

„Milyen istenverte utcában lakunk mi?” – mondta a sorozat egyik legendás karaktere, Edie Britt.

Emlékszel arra a 2005-ös szerda estére, amikor a TV2 először sugározta  a Született feleségeket? A többszörös Golden Globe és az Emmy-díjas széria a magyar embereket is a képernyő elé szegezte.

2004. október 3-án debütált a Született feleségek első epizódja az amerikai ABC csatornán. A sorozat 8 évadot élt meg, és hatalmas népszerűségnek örvendett a kritikusok és a nézők körében egyaránt. Egy 2007-es kutatásból kiderült, hogy akkoriban a a világon a legnépszerűbb széria volt a 120 milliós közönségével.

Állandó főszereplőként Teri Hatchert, Felicity Huffmant, Marcia Crosst és Eva Longoriát láthattuk a sorozatban. A narrátor szerepét pedig Brenda Strong kapta meg, aki az első epizódban – Mary-Alice Young bőrébe bújva – öngyilkosságot kísérelt meg. A történetben szereplő nők életét az ő szemén keresztül mutatták be az alkotók.

A Született feleségek fő helyszíne fiktív, az amerikai „Eagle State” állambeli „Széplak” kertvárosban található Lila Akác köz volt. Úgy tűnt, hogy Susan, Lynette, Bree és Gabrielle a tökéletes kertvárosi utcában éltek, de a 180 epizódból álló széria rejtélyekből, bűntényekből és ármánykodásokból sosem szenvedett hiányt. 

Ez inspirálta a sorozat megszületését

Marc Cherry és édesanyja éppen  Andrea Yates  peréről szóló híradásokat nézte, amikor a rendező úgy érezte, megtalálta a tökéletes témát. Az amerikai nő 2001. június 20-án belefojtotta öt gyermekét a fürdőkádba – Cherry képtelen volt megérteni, hogyan követhet el valaki ilyen rémtettet... De édesanyja mesélt neki arról, hogy annak idején ő is volt mély ponton, amikor a férje távol volt, és egyedül maradt a gyerekekkel. 

Cherryre annyira hatott ez a vallomás, hogy úgy döntött, belevág egy családanyákról szóló projektbe. 

Érdekesség, hogy egyik csatorna vezetését sem hozta lázba az ötlet, mindegyik elutasította, mert nem hitt abban, hogy egy főműsoridős szappanopera sikeres lehet a televízióban. Erre rácáfolt 2003-ban A narancsvidék című sorozat, így végül a Született feleségek is zöld utat kapott.

A történet azonban itt még nem ért véget. Az ABC vezetőségénél Lloyd Braun és Susan Lyne engedélyezte Cherry sorozatát, ám nem sokkal később kirúgták őket. A főnökeik ugyanis  túl költségesnek találták a Született feleségek és az ugyanabban az évben megjelenő Lost-sorozat pilotepizódját.

Az egyik kedvenc karaktert valós személyről mintázták

Marcia Cross bújt az egyik legkedveltebb karakter bőrébe. A vörös hajú Bree a sorozat elején a tökéletes anyának mutatta magát, de ahogy jobban megismerték a nézők, kiderült, hogy őt is a hibái teszik őszinte és igazi emberré. Bree Van De Kamp karakterét a rendező az édesanyjáról mintázta. De a színésznő, Marcia Cross a főiskolai szobatársára, Marianne Contrerasra gondolt a kamerák előtt. Régi barátnője ugyanis sok mindenben hasonlított Bree-re.

Az alkotó eredetileg Dana Delany-nak szánta a szerepet, ám ő nem vállalta el. A színésznő érdekes módon évekkel később azonnal igent mondott, amikor felajánlották neki, hogy Katherine Mayfair bőrébe bújhat.

Forrás: TV2

Sok karaktertől kellett búcsúznunk a 8 évad alatt 

Mivel az 1. évad egy rejtélyes halálesettel kezdődött, nem volt akkora meglepetés, hogy viszonylag sok szereplő meghalt a sorozatban – egészen pontosan 52 karakter a 8 évad alatt. A rajongók egyértelműen Nicollette Sheridan távozását könnyezték meg a leginkább.

A történet szerint az 5. évadban Edie Britt az utcán egy villanypóznának csapódott, majd, amikor kiszállt a járműből, megrázta az áram. 

Marc Cherry állította, hogy a közkedvelt karaktert azért ölték meg, mert a története a végéhez ért, és már nem lehetett belőle semmi kreatívot kihozni. Sheridan azonban jogtalan elbocsátásért pert indított. Az ügyet végül elutasították a bíróságon.

Az egyik főszereplőt is majdnem kiírták a sorozatból

Ma már nem titok, hogy a Susant alakító Teri Hatcher nem volt jóban a kolléganőivel. A stábtagok szerint a színésznővel nem volt könnyű együtt dolgozni a nehéz természete miatt – különösen az utolsó években.

A  készítőknek az 5. évadra annyira elegük lett belőle, hogy komolyan fontolóra vették, kiírják Hatcher karakterét a sorozatból. Az máig nem derült ki, végül, miért vetették el az ötletet, és hogyan sikerült meggyőzni a  sztárokat, hogy még 3 évet kibírjanak vele. 

Eva Longoria néhány éve őszintén vallott arról, hogy a sorozat forgatásain egy kollégája lelkileg terrorizálta. Bár nevet sosem említett, a rajongók úgy sejtik, hogy Teri Hatcherről lehetett szó. A színésznő akkor azt is elárulta, hogy a kolléganője és barátja, Felicity Huffman állt ki mellette. 

Csak ezért nem utáljuk Tom Scavót

Mindenki jól emlékezhet Lynette kicsit papucs, de aranyszívű férjére, Tomra. A karakter az első ötlet alapján nem lett volna ennyire szeretnivaló, a készítők ugyanis már az első évadban azt akarták, hogy a családapa megcsalja a feleségét.

Végül Cherry és  csapata rájött, hogy a sorozatban már így is túl sok a hűtlenség és a válás, ezért muszáj a nézőknek adniuk egy olyan szerelmi történetet, amely pozitív érzéseket vált ki belőlük. Doug Savant és Felicity Huffman között pedig 8 évadon keresztül tökéletesen működött a kémia, így az biztos, hogy az alkotók nagyszerű döntést hoztak.

Forrás: TV2

Forrás: Nine és Alot