7 érdekesség David Copperfieldről, „a tévé nagy mágusáról”

A híres illuzionista, aki megbabonázta Claudia Schiffert is, egy időben a világ 10. legjobban fizetett sztárja volt. Tudott tehát miből Las Vegas-i villát venni, berendezni egy Houdini-magánmúzeumot, és szerezni pár privát szigetet a Bahamákon, ahová állítólag Travolta is beugrott már üdülni.

1956. szeptember 16-án született David Seth Kotkin. Ha ez a név az égvilágon semmit sem mond a kedves PORT.hu-olvasónak, az egyáltalán nem gond, hiszen jelen cikkünk tárgya

David Copperfield néven futott be fényes karriert bűvészként, pontosabban illúzionistaként.

Több évtizeden átívelő pályafutása során összesen 21 Emmy-díjat söpört be, 11 Guinness-rekordot tart, saját csillaga van a hollywoodi hírességek sétányán, a Walk of Fame-en, megkapta az amerikai Kongresszusi Könyvtár Élő Legenda-elismerését, a franciák pedig lovaggá ütötték. Mivel a hetes egy mágikus szám (és a magyar kártyában is a szerencse fia, aki felhúzza ütőlapnak), ennyi érdekességet szedtünk most össze minden idők legsikeresebb tévés mágusáról.

 

David Copperfield a Sydneyt, Newcastle-t, Adelaide-t és Melbourne-t is érintő 2009-es fellépéssorozata promócióján (forrás: Marc Grimwade/WireImage/Getty)

 

1. Egy színpadi fellépés miatt vette kölcsön Copperfield Dávid nevét

 

Saját bevallása szerint egyszerűen csak megtetszett neki Charles Dickens híres regényhősének a neve, ami végül örökre rajta maradt. No persze az ő története is könyvek lapjaira illő, hiszen izraeli és ukrán zsidó bevándorlók gyerekeként, egy Metuchen nevű, New Jersey állambeli kisvárosban felnőve hódította meg már egészen fiatalon a világot.

Élete egyik legmeghatározóbb élményeként emlékszik vissza arra, amikor a New Jersey államban lévő Warren Camp Harmony nevű napközis táborban először kezdett el bűvészkedni és hasbeszélni, pedig ekkor még csak 4 éves volt. 10 évesen már „Davino, a Bűvészfiú” művésznéven szórakoztatta különféle mutatványokkal a szomszédait, 12 évesen pedig ő lett az Amerikai Bűvészek Társaságának legfiatalabb tagja. Félénk és magányos gyerekként ugyanis hamar rájött, hogy különféle látványos trükkökkel sokkal könnyebb számára a beilleszkedés, később pedig ez egy kiváló lehetőség a kezében a nők elbűvölésére. Tinédzserként lenyűgözte a Broadway, és gyakran belopózott az előadásokra, különösen Stephen Sondheim vagy Bob Fosse musicaljeire. 18 évesen beiratkozott a New York-i Fordham Egyetemre, de három héttel később már ott is hagyta az elsős évfolyamot, hogy eljátszhassa a The Magic Man című musical főszerepét Chicagóban. Énekelt, táncolt és a showban használt illúziók nagy részét ő mutatta be.

Ekkor vette fel a David Copperfield művésznevet is, csak mert tetszett neki a dallamos hangzása.

 

 

2. 21 évesen már saját tévéműsora volt

 

19 évesen az első bűvészshow-ja a Magic of David Copperfield (David Copperfield varázslata) volt, amit Hawaii szigetén, a honolului Pagoda Hotelben adott elő rendszeresen. Nem sokkal később a tévés karrierje is beindult, miután felfedezte őt Joseph Cates, a Broadway show-kra és televíziós különkiadások specializálódott producer. 1977-ben együtt készítették el az ABC tévécsatorna számára The Magic of ABC című bűvészshow-t, amit 1978 és 2001 között számos további tévéműsor követett The Magic of David Copperfield címmel a CBS csatornán.

 

David Copperfield az 1977-es The Magic of ABC című tévéműsor promóciós fotóján (forrás: American Broadcasting Companies via Getty Images)

 

3. Idehaza '91 karácsonyán ámultunk először Copperfield „bűvészcsodáin”

 

A retró tévéműsorokra specializálódott Ano blog és a Rádió- és Televízióújság összes számát megőrző MTVA-archívum tanúsága szerint mi, magyarok először 1991. december 26-án, láthattuk először David Copperfield bűvészshow-ját. Ez a műsor egyébként az amerikai CBS csatornán 1984-ben levetített The Magic of David Copperfield VI: Floating Over the Grand Canyon volt, ami a tévéipar Oscarját, a rangos Emmy-díjat is elnyerte „kiváló technikai rendezés/operatőri munka limitált sorozat vagy különkiadás” kategóriában.

 

A Rádió- és Televízióújság 1991. évi 52. száma (forrás: MTVA / Rádió- és Televízióújság)

 

1996-ban a Magyar Televízió David Copperfield varázslatos világa címmel mutatta be négy epizódon keresztül, ahogy a nagy mágus „legyőzi a Niagara-vízesést” (ez az 1990-es The Magic of David Copperfield XII: The Niagara Falls Challenge című tévéműsor volt) és „megfejti az Orient expressz rejtélyét” (ez pedig az 1991-es The Magic of David Copperfield XIII: Mystery on the Orient Express).

 

A Rádió- és Televízióújság 1996. évi 34. száma (forrás: MTVA / Rádió- és Televízióújság)

 

De a mai napig elevenem él bennem az is, ahogy tinédzserként ott izgulok a tévé előtt, miközben David Copperfield „átment a kínai nagy falon” (ezt eredetileg az 1986-os The Magic of David Copperfield: China nagy attrakciója volt), vagy amikor a bolondját járatta a magyar nézőkkel ezt a '90-es évekbeli „Kitalálom a képernyőn keresztül, melyik képre tetted az ujjad!”-trükköt bemutatva:

 

 

4. A '90-es években eljegyezte Claudia Schiffert

 

David Copperfield 1993-ban, Berlinben ismerkedett meg egy német hírességeknek szervezett celebgálán a korszak ünnepelt szupermodelljével, Claudia Schifferrel – állítólag azonnal egymásba szerettek, amikor a bűvész színpadra szólította Schiffert, hogy részt vegyen a gondolatolvasó mutatványában és egyéb illúzióiban. 1994 januárjában el is jegyezték egymást, románcukról anno még a hazai sajtó is beszámolt:

 

A Rádió- és Televízióújság 1994. évi 14. száma (forrás: MTVA / Rádió- és Televízióújság)

 

Claudia Schiffer 1994-től kezdve rendszeres időközönként megjelent a színpadon David Copperfield mellett, hogy egyfajta szenzációszámba menő, „meglepetés-bűvészinasként” asszisztáljon a mutatványokhoz, egyebek között a híres-hírhedt kettéfűrészelős jelenethez. A kapcsolatuknak azonban közel hat év után vége lett, 1999 szeptemberében nyilvánosan is bejelentették a szakításukat. Ez saját bevallásuk szerint azért történt, mert a szoros munkabeosztásuk miatt egyszerűen nem maradt elég idejük egymásra.

 

Claudia Schiffer és David Copperfield az 1994-es Párizsi Divathéten (forrás: Stephane Cardinale - Corbis/Corbis via Getty Images)

 

1997-ben David Copperfield és Claudia Schiffer beperelték 30 millió dollárra a Paris Match magazint, miután a francia hetilap azt állította, hogy a két híresség kapcsolata csak színlelt volt: Schiffer pénzt kapott azért, hogy Copperfield menyasszonyának adja ki magát, és valójában nem is kedveli a bűvészt. 1999-ben Copperfield és Schiffer meg is nyerték a pert, és a Paris Match visszavonta az állításait, de a kártérítés összege nem lett megnevezve. Copperfield szóvivője ekkor hivatalosan is megerősítette, hogy Claudia Schiffernek valóban aláírt szerződése volt arról, hogy ott legyen a közönség soraiban Copperfield berlini fellépésén, ahol összejöttek, de olyan sosem szerepelt a sztármodell szerződésében, hogy a bűvész „kamuhitvese” legyen.

 

Claudia Schiffer és David Copperfield az 1994-es World Music Awards-gálán Monte Carlóban (forrás: Ron Davis/Getty Images)

 

5. Nem tudta eltüntetni a gyerekeit az újságírók szeme elől

 

David Copperfield éveken át el tudta hitetni az emberek millióival, hogy egy egyedülálló sármőr, akinek egyetlen szenvedélye van: a bűvészkedés. Csakhogy a 2000-es években a sajtó leleplezte a legféltettebb titkát: van egy Dylan nevű fia és egy Audrey nevű lánya, akiknek az anyja nem más, mit a Victoria's Secret cseh fehérneműmodellje, Marie Petlickova. Azt nem lehet tudni, hogy pontosan mikor és hol találkoztak. Annyi biztos, hogy Petlickova még az ismert cseh tévés producer, Jan Fulin jegyese volt, amikor viszonyba kezdett David Copperfielddel, és teherbe is esett tőle. Ennek ellenére összeházasodott Fulinnal, csakhogy később egy DNS-teszt során kiderült, hogy valójában a bűvész Dylan biológiai apja. Copperfield átköltöztette Petlickovát és a fiát egy 1,5 millió dolláros Las Vegas-i villába, 2007-ben pedig megszületett a második közös gyerek, Audrey Kotkin is. A celebpár útjai azonban szétváltak (Marie Petlickova jelenleg a rendezvényszervezésben utazó Ken Henderson felesége, 2014-ben gyerekük is született).

Chloé Gosselin francia modell és divattervező 2010 februárjában, 25 évesen adott életet az akkor már 54 éves David Copperfield lányának, Sky-nak. Ez azonban csak akkor vált nyilvánossá a nagyközönség számára, amikor a The New York Post 2011 augusztusában megszellőztette egy cikkben. Copperfield szóvivője akkor így reagált a „lebukásra”:

Felejtsd el a Szabadság-szobor eltüntetését, David következő nagy trükkje a koszos pelenka eltüntetése lesz! Az sokkal praktikusabb.

Copperfield eljegyezte ugyan Gosselint, de a mai napig nem házasodtak össze hivatalosan. A lányukat együtt nevelik Las Vegasban, de Sky az édesanyjával néha Franciaországba is elutazik, hogy megismerhesse azokat a helyeket, ahol Chloé Gosselin annak idején felnőtt.

 

David Copperfield és barátnője, Chloé Gosselin a 2015-ös Billboard Music Award-gálán (forrás: C Flanigan/Getty Images)

 

Az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy David Copperfieldet

több alkalommal is szexuális zaklatással vádolták.

2007-ben Lacey L. Carroll állította azt, hogy Copperfield szexuálisan bántalmazta a magánszigetén. Az ügyben vizsgálat is indult, de ezt végül 2010-ben vádemelés nélkül lezárták. 2018-ban egy Brittney Lewis nevű egykori modell nyilatkozott úgy, hogy 1988-ban David Copperfield kábítószert kevert az italába egy modellversenyen, ahol ő maga 17 évesen vett részt, a bűvész pedig zsűritagként volt jelen. Copeprfield tagadta az ellene felhozott vádakat.

 

6. Nem tudta meg az aranycsinálás titkát, de mesés vagyont varázsolt magának

 

A középkori alkimisták egész életükben azt akarták megfejteni, hogyan tudnak közönséges fémekből aranyat teremteni bölcsek kövének segítségével. David Copperfield azonban „aranyat csinált a semmiből”: a '70-es évek első, már pénzért bemutatott bűvésztrükkjei óta több mint 40 millió jegyet adott el a fellépéseire. Eddig összesen több mint 3 milliárd dollárt keresett úgy, hogy évente több mint 500 előadást tart szerte a világon.

Ezzel a teljesítménnyel ő minden idők legsikeresebb szólelőadója, beelőzve Madonnát, Michael Jacksont és Lady Gagát is!

Nem csoda, hogy a vagyona alapján a tekintélyes Forbes magazin a 2000-es években többször is beválogatta őt a TOP100 legtöbbet kereső híresség közé: a lap szerint David Copperfield 2003-ban 55 millió dollárt keresett, amivel akkor a 10. legjobban fizetett híresség volt a világon (ezek az összegek persze adózás előtti adatok, és az ügynöki illetve ügyvédi díjak sincsenek benne). De máskor sem volt oka a panaszra, mivel 2004-ben és 2005-ben 57 millió dollárt, 2009-ben pedig 30 millió dollárt vágott zsebre a Forbes szerint. Így tehette meg Copperfield többek között azt is, 2006-ban 50 millió dollárért megvásárolt tizenegy szigetet a Bahamákon, ahol jelenleg is magánüdülőhelyet üzemeltet (állítólag megfordult már ott vendégként Oprah Winfrey és John Travolta is, de a Google társalapítója, Sergey Brin is nála tartotta az esküvőjét). Az üdültetés jól mehet, hiszen 2016 júliusában Copperfield már 17,55 millió dollárért vásárolt magának villát Las Vegasban.

 

Musha Cay, Copperfield magánszigete a Bahamákon, ahol a bűvész saját bevallása szerint megtalálta az örök élet forrását, ami annak idején nem sikerült még Ponce de Leónnak sem (forrás: Marc Serota/Getty Images)

 

Copperfield a fenti tevékenységek mellett rendszeresen jótékonykodik a vagyonából. Még 1982 márciusában hozta létre a Project Magic nevű rehabilitációs programot, amely a fogyatékkal élő betegeknek segít visszaszerezni az elveszett kézügyességüket bűvészmutatványok fizikai terápiaként való alkalmazásával. 2007-ben Los Angelesben az UNICEF számára szervezett jótékonysági műsort, a Bahamákon 2019-ben végigsöprő Dorian hurrikán kárvallottjainak pedig a saját repülőgépével vitt segélycsomagokat.

 

7. Ő a világ legnagyobb Harry Houdini-rajongója

 

David Copperfieldé a Varázslás Művészetének Nemzetközi Múzeuma és Könyvtára (International Museum and Library of the Conjuring Arts), amely a világ legnagyobb olyan gyűjteménye, amely a történelmi korok mágusaihoz, szellemidézőihez és bűvészeihez köthető emléktárgyaknak, könyveknek és egyéb ereklyéknek ad otthont. A múzeum 1991-ben jött létre, miután Copperfield megvásárolta a világ legnagyobb Harry Houdini-gyűjteményét, amelyben nem kevesebb, mint 80 000 tárgy szerepelt, köztük Houdini híres-hírhedt vízzel töltött kínzókamrája (amelybe fejjel lefelé, kényszerzubbonyban lógatták bele), a Metamorfózis Ládája, valamint számos olyan szerkezet, amit még Robert-Houdin (a híres XIX. századi francia órásmester és szemfényvesztő, aki Houdinit is nagyban inspirálta) készített.

Amikor Copperfield 1991-ben megszerezte ezt a mesés Houdini-gyűjteményt, éles kritikákat váltott ki a bűvésztársadalomban, mert néhányan úgy vélték, hogy „ez a lépés olyan, mintha egy Elvis-imitátor beköltözne Gracelandbe”. Copperfield azonban mit sem törődve a kollégák szurkálódásaival, 1992-ben hozzácsapta a privát mágiatörténeti múzeumához világ legnagyobb bűvészkellékekből álló magángyűjteményét is, ami addig Dr. Robert Albo sebész és amatőr illuzionista tulajdonában volt.

 

David Copperfield és Marie Blood, Houdini unokahúga részt vesznek a Harry Houdini-bélyeg ünnepélyes bemutatóján a 100 éves Amerikai Bűvészek Társaságának jubileumi kongresszusán, 2002. július 3-án New Yorkban (forrás: Mario Tama/Getty Images)

 

Copperfield bűvészmúzeuma egyébként nem látogatható a nagyközönség számára. Kizárólag csak szervezett túrákon kereshetik fel más illuzionisták, szemfényvesztőket alakító színészek, komoly műgyűjtők, valamint olyan híres médiaszemélyiségek, mint Oprah Winfrey. Maga a tárlat Las Vegasban található egy raktárépületben, ahová csak egy titkos ajtón keresztül lehet bejutni. Hugh Jackman visszaemlékezése szerint (ő is egy bűvészt játszott a Tökéletes trükk című filmben) a titkos bejárat „egy szexshopból nyílik”, és a Forbes magazin újságírója úgy fogalmazott, hogy „egy exkluzív online fehérneműbolt lerakatán keresztül” lehet bejutni. Copperfield a magánmúzeumára vonatkozó pletykákra és találgatásokra így reagált:

Nincs semmi titok, csak tiszteletben kell tartani [a helyet]. Ha egy kutatónak vagy újságírónak szüksége van a mágia történetének egy darabjára, akkor az bizonyosan ott lesz.