7 hihetetlen tény, amit tuti nem tudtál a Bohém rapszódiáról

Eredetileg Sacha Baron Cohen lett volna Freddie Mercury, de Brian Mayék megfúrták az ötletet. A végleges főszereplő, Rami Malek viszont egy olyan tárgyat lopott el a forgatásról, hogy eldobod az agyad!

1. Eredetileg nem is Rami Malek lett volna Freddie Mercury

A popzene egyik legmeghatározóbb bandájának számító Queen sikereit már a 2010-es évektől kezdve szerették volna a vásznon is bemutatni Hollywood producerei. Készült is egy filmterv, amelyben Sacha Baron Cohen lett volna Freddie Mercury. Ebből azonban nem lett semmi, mert Brian May és Roger Taylor megtorpedózták az ötletet arra hivatkozva, hogy Sacha Baron Cohen komikusként nem alkalmas egy komoly életrajzi dráma főszerepére. De kútba esett később az az elképzelés is, amelyben Ben Whishaw alakította volna Freddie Mercuryt.

Forrás: Fórum Hungary

 

2. Jó döntés volt a Queen korai éveire koncentrálni?

A Bohém rapszódia korai változata eredetileg az 1985-ös Live Aid koncerttől az énekes 1991-es haláláig terjedő időszakban mutatta volna be a legendás együttes tagjait. Ezt a koncepció azonban idővel elvetették a készítők, és inkább a Queen korai sikereire fókuszáltak, ami utóbb fényesen bevált:

az első tesztvetítések során ugyanis a közönség még többet szeretett volna látni a Queen első éveiből,

ezért utólag ki kellett még ilyen jelenetekkel bővíteni a filmet.

 

3. Igencsak szabadon kezelték a tényeket az alkotók

Bár a tesztvetítés közönsége lényegében kikövetelte, hogy láthassák a Queen megalakulását és az együttes korai időszakát is, azért a Bohém rapszódia végső változatában látottak sokszor köszönő viszonyban sem voltak a valósággal. A filmben például

a Queen feloszlott, hogy Mercury önző módon szólókarrierbe kezdhessen – a valóság ezzel szemben az, hogy a Queen valójában sosem oszlott fel,

1982-ben egyszerűen csak szünetet tartottak, hogy a zenekar minden tagja kipróbálhassa magát szólóban. 1984-ben közösen adták ki a The Works című Queen-albumot, és 1984-ben és 1985-ben egész évben turnéztak, hogy népszerűsítsék. Vagyis az az érzelmes jelenet, amikor a zenekar ünnepélyesen újraegyesül, hogy 1985 nyarán fellépjen a Live Aid-en, durva csúsztatás, mert az is csak egy sima koncert volt a sok közül. 

Forrás: Fórum Hungary

 

 

4. Sosem találod ki, mit vitt haza Rami Malek a forgatásról!

Malek vitán felül élete alakítását nyújtotta Freddie Mercuryként a Bohém rapszódiában (kapott is érte egy Oscar-díjat a 2019-es gálán), így nem csoda, hogy már a forgatásról is haza akart vinni valami apró kis tárgyat, ami majd a jövőben is mindig emlékezteti a színészi pályája legjelentősebb szerepére.

Végül azt a műfogsort nyúlta le, amit a minél nagyobb hasonlóság érdekében Freddie Mercuryként a film összes jelenetében viselt,

ráadásul nem egy pohárban tartja az éjjeliszekrényen, hanem aranyba öntötte!

 

5. De most akkor Rami Malek énekelt a filmben, vagy nem?

Igen is meg nem is, mint a Mátyás királyos mesében. Valóban nem tátogott a forgatáson, hanem énekelt is, a hangját azonban utólag összemixelték egy stúdióban egy hivatásos Freddie Mercury-utánzóval, Marc Martel hangjával. Martel saját maga is szokott Queen-nótákkal koncertezni a Queen Extravaganza nevű tribute bandájával, ami a Queen dobosának, Roger Taylornak az áldásával működik. És tényleg elképesztően pontosan képes utánozni Freddie Mercury rendkívüli hangját, íme egy videó róla:

 

6. Nem mindenki örült a Bohém rapszódia 4 Oscar-díjának

A fél internet kiakadt a Bohém rapszódia Oscar-esőjén – írtuk anno itt, a PORT.hu hasábjain a 2019-es díjátadó gála után, amikor elárasztották a közösségi oldalakat a film vágóját, hangvágóit és a hangkeverőit gyalázó Twitter-posztok. A vágó a The Washington Postnak adott interjújában utólag azzal védte meg a díját, hogy a film kibővített verziójához biztosan újravágna több jelenetet is, mert az ő esztétikai érzékét is bántja néhány képsor. Mindent egységesen újravágni azonban a rendezőcsere miatt már nem volt idő, mert miután Bryan Singer távozott a produkcióból a nemi erőszakos botrányai miatt, Dexter Fletcher állt be a kamera és a vágóasztal mögé. Emiatt több párbeszédet is újra kellett írni menet közben, és ezeknek a hangsávját utólag illesztették be a már felvett jelenetekbe, ami szintén nem volt szerencsés.

Rami Malek elmondta, milyen volt a szexuális erőszakkal gyanúsított Bryan Singerrel dolgozni

Elég rossz volt a viszonyuk, ezért a sztár arra kér mindenkit, ne hallgassa el, ha bármi gondja volt a rendezővel.

Tovább

 

7. Mit írt a Bohém rapszódiáról 6 évvel ezelőtt a PORT?

Munkatársunk nem igazán volt elragadtatva 2018-ban a filmtől. Cikkében így kesergett miatta

Rami Malek és persze a zene megmentik az amúgy is mostoha körülmények között született, közhelyekből felépített filmet.