8 dolog, amit tuti nem tudtál A Sakál című Bruce Willis-filmről

Eredetileg Richard Gere-nek ajánlották fel a Sakál szerepét, és Bruce Willis kergette volna őt. Frederick Forsyth viszont nem volt oda az ötlettől, hogy megint film készül 1971-es bestsellerjéből, A Sakál napjából.

1. Szegről-végről ez a film is egy regényadaptáció

Frederick Forsyth 1971-es bestsellerje, A Sakál napja már 1973-ban kapott egy filmes feldolgozást, amelyben Edward Fox alakította a Sakál nevű bérgyilkost, aki merényletet tervezett Charles de Gaulle francia elnök ellen. Az 1997-es A Sakálban Bruce Willis viszont már egy névtelen bérgyilkost játszott, akit az orosz maffia bérelt fel arra, hogy ölje meg az Amerikai Egyesült Államok First Ladyjét. A '97-es akciófilm forgatásakor a '73-as adaptáció rendezője, Fred Zinnemann, sőt, maga Forsyth is tiltakozott a Universal stúdiónál amiatt, hogy A Sakál lett a Bruce Willis-film címe, mert ez szerintük csak zavart okoz az akciókrimik szerelmeseinek fejében.

 

Forrás: UIP-Duna Film

 

 

2. Tényleg létezett egy Sakál nevű, nemzetközi hírű terrorista

Ahogy azt az Index portrécikke tökéletesen összefoglalta: Iljics Ramírez Sánchez, azaz a Sakál egy

professzionális forradalmár volt, több évtizedes pályafutása alatt nem akadt olyan mocskos meló, amit ne vállalt volna el.

Jómódú családból származó venezuelai értelmiségiként kezdte, radikális baloldaliként folytatta, a világ egyik leghíresebb terroristájaként végezte. A kommunista titkosszolgálatok éppúgy megbízásokkal látták el, mint az iszlamista diktatúrák; az akcióit füstölgő roncsok, halottak és sebesültek kísérték. A Bruce Willis-féle A Sakál premierjének évében, 1997. december 23-án életfogytiglanra ítélte őt a bíróság, a szabadlábra helyezés esélye nélkül. Még ma is él, októberben lesz 74 éves.

 

3. Eredetileg Richard Gere-nek ajánlották fel a Sakál szerepét

Bruce Willis pedig a bérgyilkos egykori társát, Declan Mulqueent, a börtönben ülő IRA-terroristát alakította volna, akitől az FBI segítséget kér a Sakál nyakon csípésében. A két sztár azonban úgy döntött, ebből a felállásból köszönik, nem kérnek – és inkább szerepet cserélnek.

 

Forrás: UIP-Duna Film

 

4. Fél Hollywoodnak felajánlották a jókhoz átpártoló IRA-terrorista szerepét

Richard Dean Anderson, Alec Baldwin, Jeff Bridges, Gary Busey, Kevin Costner, Harrison Ford, Mel Gibson, Tommy Lee Jones, Michael Keaton, Liam Neeson, Ron Perlman, Dennis Quaid, Arnold Schwarzenegger, Steven Seagal, Sylvester Stallone, Sean Connery, Matthew McConaughey és Patrick Swayze is szóba került, mint lehetséges Declan Mulqueen, de mindannyian visszautasították a szerepet.

 

5. Richard Gere és Bruce Willis között igen fagyos volt a levegő a forgatáson

Mivel számos jelenetüket külön-külön kellett felvenni, gyakran azzal ugratták egymást, amikor összefutottak a díszletek között, hogy „Na, hogy halad a filmed?”

A munka végeztével állítólag Bruce Willis és Richard Gere is megfogadta, hogy soha többé nem fognak együtt dolgozni.

 

6. Jack Black improvizált a forgatáson

Jack Blacket az egyik jelenetben a Sakál látványosan megöli egy bazi nagy távirányíthatós, automata mesterlövész puskával – azt azonban, hogy mit szövegel a halála előtt ez a spanglizós, totyakos kis mitugrász, azt a komikus rögtönözte ott helyben. Az ő esetében ugyanis csak annyi volt a rendezői utasítás, hogy „játssza a hülyét, és bosszantsa fel Bruce Willist”.

 

7. Bruce Willis és egy melegjogi szervezet is átíratta az egyik jelenetet

A film egy korai változatában egy melegbárban bujkáló, ártatlan embert is lelőtt a Sakál. A tesztközönség hangosan éljenezte a halálát – ennek azonban eljutott a híre a GLAAD (Gay & Lesbian Alliance Against Defamation, egy 1985 óta létező LMBTQ jogvédő szervezet) vezetőségéhez is, amelynek a média- és szórakoztatóipari ügyekért felelős igazgatója, Chaz Bono felkereste a stábot. Itt személyesen beszélt a producerrel, Sean Danielnel, aki elintézte, hogy a jelenetet átdolgozzák. Bruce Willis maga lobbizott azért a producereknél, hogy egy azonos nemű szereplők közti csók benne maradhasson a filmben, és ő maga is azt kérte, hogy a jelenetet, amelyben a Sakál megöli a meleg férfit, vegyék újra, és legyen nyilvánvaló, hogy a férfinak nem azért kellett meghalnia, mert homoszexuális, hanem mert túl sokat tud (felismerte a Sakált, mivel látta korábban a híradóban).

 

8. Mit írt A Sakálról anno a Filmvilág?

Békés Pál kissé lefitymálóan egy profi, de sok kiontott vért és kevés feszültséget tartalmazó alkotásnak festette le A Sakált a mozimagazin 1999/02-es számának Láttuk még rovatában:

A profik világát éljük; a profizmus apoteózisára profilírozott profi filmesek profi módon snittelik elénk a profizmust. A filmes csúcstechnika élvetegen követi a gyilok-csúcstechnológiát, s ahogy a titánborítású robbanógolyókat mobiltelefonos-műholdas-laptopszámítógépes irányítással sorozatvető szupergéppuska optikáján keresztül látjuk a világot, már-már Bruce Willisszel együtt szabadulunk meg erkölcsi gátlásainktól; szemünk sem rebben, amikor az arcát-alakját jelenetenként váltogató Sakál két falat között, futólag szétloccsant egy agyvelőt, majd szalvétáért nyúl. Az FBI csak egy másik terroristába kapaszkodhat, hogy elfogja az invenciózus bérmészárost, így kerül a képbe Declan, az életfogytigos IRA mesterlövész, aki ismeri a Sakál logikáját, lévén, hogy egy alomból valók. A film a két profi versenyfutásának feszültségmentes története.