8 elképesztő konteó, amire a Trónok harca 8. évadában jó lenne választ kapni

Havas Jon vagy Tyrion lesz a Vastrón ura? Vagy Bran álmodja az egészet?

Nagyon érdekes, konteókkal és spoilerekkel teli összeállítást közölt a napokban a Digital Spy arról, hogyan érhet majd véget a Trónok harca 8. évada (és ha megéljük egyáltalán, akkor George R. R. Martin regénysorozata). Íme:

1. A „Tyrion és Sansa boldogan éltek, amíg meg nem haltak”-lezárás

Akármilyen hihetetlenül hangzik is, annak tükrében, hogy maga az író, G.R R. Martin is „keserédes befejezést” emlegetett, akár még az is lehet, hogy a végjátékban tényleg Tyrion ül majd a Vastrónra, Deres úrnőjével, Sansával az oldalán – talán mert már Daenerys és Havas Jon is halottak. A Digital Spy szerint ráadásul ez a befejezés már a regényekben is el volt rejtve: az ajtón benyitó Tyrion árnyéka akár egy normális magasságú királyé is lehetett volna, Sansáról pedig rögtön az első fejezetében meglebegtette Martin, hogy talán egyszer királynő lesz belőle.

2. A Dallas-típusú, „az egész csak egy rossz álom volt”-befejezés

A Digital Spy eredetileg az Óz, a nagy varázsló-befejezést használta erre a lezárásra, de a lényeg ugyanaz: mindent, ami eddig történt Bran álmodta, miután leesett a toronyból, és betegágyba kényszerült. Ahol Öreg Nan meséi miatt mindenféle furcsaságot álmodott sárkányokról, zombikról meg az Éjkirályról, ám ekkor felébred (vagy kijön a fürdőből?), és örömmel látja, hogy a sok halottnak hitt rokona, Ned Stark, Catelyn és Robb mint ott vannak épen és egészségesen Deresben.

3. „A herceg menyasszonya”-befejezés

Kicsit az előzőhöz hasonló lezárás: Öreg Nan egy gyereknek, lehet, hogy pont az ágyban fekvő Brannek mesélte el az egész történetet, akárcsak Peter Falk a beteg unokájának Cary Elwes és Robin Wrigth 30 éves klasszikusában. Vagy pedig Bran Háromszemű Hollóként maga nézegette meg térben és időben utazva a múlt eseményeit, hogy ne unatkozzon annyira a nagy magányában.

4. A „Mindennek Bran az oka”-befejezés

Az egyik legnépszerűbb Trónok harca-konteó szerint Bran maga az Éjkirály, vagy legalábbis mindketten ugyanannak az entitásnak a részei: évezredeken át az egyikük mindig megindul Westeros ellen a holtak seregével, a másikuk meg mindent megtesz, hogy megállítsa. Sőt, igazából minden fontosabb esemény és galiba az ő ide-oda időutazgatásának köszönhető: ő volt például az, aki Brandon az építőként felhúzta a falat a Mások ellen, és az is, aki addig-addig duruzsolt az Őrült Király, II. Aerys Targaryen fülébe, hogy az megégetett mindenkit. A Digital Spy szerint ez a konteó is megmagyarázható Öreg Nan jeleneteivel: a könyv egyik fejezetéből kiderült, hogy szegény asszony folyton összekeverte a betegágyban fekvő Bran Starkot a korábbi Bran Starkokkal... De lehet, hogy valójában végig igaza volt? 

5. A Gyűrűk Ura-lezárás

Sok rajongó szerint a Trónok harca, helyesebben A tűz és jég dala könyvsorozat nem más, mint A Gyűrűk Ura nemhivatalos folytatása. Tény, hogy mint minden fantasy íróra, Martinra is hatott Tolkien munkássága, és ő maga is bevallotta, hogy nagy Középfölde-rajongó. A Trónok harca = Gyűrűk Ura konteó hívei azzal próbálják igazolni a két fantasy alapmű közti rokonságot, hogy Tolkienhez hasonlóan Martin is előszeretettel használja az írásaiban ősi sírokat és királyszobrokat – gondoljunk csak arra, milyen sokszor beszélgettek a szereplők a Deres alatti családi kriptában! Bizonyítékként ezt a regényrészletet hozza fel a Digital Spy: 

Hosszú árny hever ország hosszán, sötétség nyugat-seprő szárnya. Remeg a Torony: királykriptákhoz végzet közelít. Kelnek a Holtak, mert jön az esküszegők órája: Erech Kövénél állnak megint majd, kürt a hegyek közt harsan, hallják. Kié e kürt majd? Ki hívja őket, félhomályból, feledett népet? Kinek esküdtek, örököse annak. Északról érkezik, szükség űzi: Holtak Ösvényének Kapuján át.

Csakhogy ezt nem Martin írta, hanem Tolkien, hiába van benne kürtszó meg északról érkező élőholt légió. A konteó szerint ugyanis a Trónok harcában is ugyanúgy egy szellemsereg (a Stark-család eltemetett lovagjainak csapata) fog segíteni a jóknak a gonoszok legyőzésében, pont ahogy a Gyűrűk Urában is Aragornékat segítették a kísértetek. Az egyébként a sorozat indulása óta kedvelt mémtéma, hogy Ned Stark és Boromir már csak Sean Bean miatt is ugyanaz a személy.

6. A Fényhozó = az Éjjeli Őrség

Az már több Trónok harca-rajongónak is feltűnt, hogy az Azor Ahai-ról szóló prófécia, ami egy olyan hercegről szól, aki egy lángoló vagy fénylő karddal győzi le az Éjkirályt és a Másokat, nem biztos, hogy egy konkrét férfi szereplőt jelent. Lehet akár hercegnő is (Daenerysnek minden esélye meg is van erre), de lehet, hogy ez csak egy metafora, és a „herceg” nem más, mint az Éjjeli Őrség, vagy annak egy fiatal tagja. Hiszen hogy is szól a feketébe öltözöttek esküje?

 Kard vagyok a sötétségben. A falak őre vagyok. A tűz vagyok, amely elűzi a hideget, a fény, amely elhozza a hajnalt.

7. A George R. R. Martin-féle, eredeti befejezés: Tyrion összejön Aryával

Még a nyáron szivárgott ki az a levelezés, amiben George R. R. Martin 1993-ban egy mai szemmel nézve igen érdekes befejezést vázolt fel a kiadójának a trilógiára hízott regényfolyamával kapcsolatban: az ismert szereplők közül csak Havas Jon, Daenerys, Tyrion, Arya és Bran maradnak életben. Sansa hozzámegy Joffrey-hez és szül neki egy gyereket, de meghal. Tyrion megöli Joffreyt, majd Jaime-vel és a Lannsiterek seregével legyőzi csatában a Robb vezette északi katonákat. Tyrion felégeti Derest, eközben Catelyn, Arya és Bran a Falon túlra menekülnek, ám ott Cateyln meghal. Jaime megöl mindenkit, aki keresztbe tesz a Lannsiterek trónigényének, de a gyilkosságokat Tyrionra fogja, aki így száműzött lesz, és a Starkok közt talál menedéket. A törpe Északon összejön Aryával(!!!), akire egyébként Havas Jon is szemet vet(!!!), miután kiderül az igazi szüleinek kiléte, így riválisok lesznek – eközben befut Daenerys is a sárkányaival, megöli Khal Drogót bosszúból azért, amiért a barbár kivégezte a testvérét. Az viszont még ebben a vázlatban is rejtély maradt, ki ült volna végül a Vastrónra (a rajongók szerint Kisujj). Jó nagy marhaság egyébként ez a szinopszis, úgyhogy nem volt azért annyira rossz dolog, hogy Martin végül mégis inkább évtizedeket ült a sztorin...

8. Havas Jon „a herceg, akit megígértek”?

Az Azor Ahaira vonatkozó jóslatban az a jó, hogy ahány rajongó van, annyiféleképpen értelmezik a szövegét. Annyi biztos, hogy ez a valaki Targaryen-származék, aki egy vörös hullócsillag felbukkanása idején születik újjá (ezt a vörös üstököst ugye a korábbi évadokban mutatták is), van egy lángoló fegyvere (egyes konteóhívők szerint a tűzokádó sárkány is lehet „lángoló fegyver”), a győzelem érdekében pedig el kell veszítenie a számára legkedvesebb dolgot (ahogy annak idején Azor Ahai is megölte a szerelmét, hogy legyőzhesse az Éjkirályt). A Vörös Papnő ugye azt hitte jó ideig, hogy Stannis Azor Ahai, a Fényhozó: a Baratheonok szegről-végről Targaryen-származékok, lángolt a kardja, és rituálisan feláldozták a Fény urának a végső győzelem érdekében Stannis lányát, a kis Shireent. De ott van Daenerys is, aki tűzben született újjá, vannak tüzet okádó sárkányai, és már többször is elveszítette a számára legkedvesebbet: először a férjét, Khal Drogót, aztán a halva született fiát, Rhaegót, legutóbb pedig az egyik sárkányát, Viseriont. A jóslat persze igaz lehet Havas Jonra is, akiről most már kiderült, hogy az igazi neve Aegon Targaryen, a vörös hullócsillag idején támasztották fel holtából, Dany sárkányai már őt is elfogadják, és elveszítette a számára legkedvesebbet: Ygritte-et. Persze ennél lehet, hogy sokkal egyszerűbb a magyarázat arra, hogy Havas Jon a megígért herceg: ő Rhaegar Targaryen herceg és Lyanna Stark fia, de Nednek meg kellett ígérnie, hogy ezt nem mondja el senkinek. (A fenti kép rajongói kreálmány, ezt a páncélt Luke Evans viselte Az ismeretlen Drakulában.)