A film, amit Kubrick kezdett el, és Spielberg fejezett be

És ezen kívül is összeszedtünk még további érdekességet az A.I. – Mesterséges értelem című sci-firől a film szombat esti tévés sugárzása kapcsán.

1. Stanley Kubrick (2001: Űrodüsszeia, Mechanikus narancs, Ragyogás, Tágra zárt szemek) halála előtt két évtizeden keresztül foglalkozott a projekttel, de időközben úgy döntött, inkább felajánlja a rendezést Steven Spielbergnek, mert szerinte az ő képességeihez jobban passzol. A két rendező éveken át dolgozott közösen a tervezésen, amelynek során Kubrick odaadta Spielbergnek a teljes sztorivázat és több vázlatot, vizuális tervet is – Spielberg ezek alapján írta meg a saját forgatókönyvét. Ennek megfelelően a film magán viseli Kubrick kézjegyeinek jó részét: ilyen például a film eleji narráció, a komolyzene (konkrétan Richard Strauss) használata aláfestésként, a megszállott főhős, az emberi természet sötét oldalának megjelenítése, legdirektebb utalásként pedig az „Állj, David, kérlek, hagyd abba!” sor, amely szóról szóra elhangzott a Mesterséges értelem előtt a 2001: Űrodüsszeiában is.

2. Emellett persze a filmben természetesen megtalálhatóak Spielberg kézjegyei is, köztük például az, hogy több jelenetben is látható nagyméretű telihold.

3. Hogy minél jobban erősítsék az android kisfiút játszó Haley Joel Osment természetellenes, mesterséges megjelenését, minden forgatási nap elején leborotválták a gyerekszínész kilátszódó bőrfelületeiről (az arcáról, a karjairól, a lábáról stb.) a szőrt.

Forrás: InterCom

 

4. A sérült robotok egy részét olyan statiszták játszották, akik tényleg amputáltak voltak.

5. A kis Haley Joel Osment javasolta Spielbergnek, hogy – szintén a nem-emberi hatás miatt – a karaktere egyáltalán ne pislogjon. A rendezőnek tetszett az ötlet, sőt odáig ment, hogy az összes androidot játszónak kiadta instrukcióba, hogy ne pislogjanak.

6. Mivel a 2001-ben bemutatott filmet még a szeptember 11-i terrortámadás előtt forgatták, több New York-i jelenetében is láthatóak az ikertornyok, pedig a cselekmény a távoli jövőben, jóval 2001 után játszódik. Kockáztatva a kritikákat azonban Spielberg úgy döntött, nem vágja ki a DVD-megjelenésben a később lerombolt épületeket a Mesterséges értelemből.

7. Annak érdekében, hogy megkapják az alacsonyabb korhatár-besorolást, egy másik épületet viszont digitálisan kimontíroztak a filmből – az ugyanis egy péniszre emlékeztetett.

8. A projekt egy kezdeti állapotában Davidet, az android kisfiút a Jurassic Parkban látott gyerekszínész, Joseph Mazzello alakította volna (Mazzellót nemrégiben egyébként a Bohém rapszódiában is megnézhettük, ő játszotta John Deacont), „anyukája”, Monica szerepére pedig Julianne Morre és Gwyneth Paltrow is esélyes volt (a karaktert végül a kevésbé híres Frances O'Connor formálta meg).

9. Kevesen tudják, de az A.I. – Mesterséges értelem Spielberg nem hivatalos „menekülő ember”-trilógiájának a része, a Különvélemény és a Kapj el, ha tudsz című 2002-es filmekkel együtt.

10. Amikor még Kubrick és Spielberg csak házalt a projekttel a stúdiófőnököknél, úgy próbálták eladni nekik a tervet, hogy azt mondták: a film olyan lesz, mintha a Szárnyas fejvadász találkozna a Baseball álmok című, Kevin Costner főszereplésével készült családi fantasyvel.