A Jóbarátok alkotója ezt a dolgot bánta meg a sorozattal kapcsolatban

Olyasmiről van szó, ami gyakran merül fel kritikaként kedvenc sitcomunkat illetően – ma már Marta Kauffman, az egyik ötletgazda is máshogy csinálná.

Miután a Jóbarátok május végén egy féléves szünetet követően (mivel addig a Netflixnél voltak a jogok, amit ezután az HBO Max szerzett meg – utóbbi szolgáltató azonban csak idén tavasszal indult) ismét streamelhetővé vált az amerikai nézők számára, ezenkívül lassan körvonalazódni látszanak a szereplők visszatérésének részletei is, a műsor alkotói és sztárjai egyre gyakrabban nosztalgiáznak.

Most éppen az egyik ötletgazda, Marta Kauffman gyakorolt önkritikát egy virtuális eseményen, az ATX Television Festivalon, ahol beismerte, hogy a Jóbarátok alkotójaként nem figyelt oda eléggé a diverzitásra – azaz a sitcom „túl fehér volt”. „Bárcsak tudtam volna mindazt, amit most tudok. Akkor egészen más döntéseket hoztam volna.

A cégünk is mindig a diverzitás oldalán állt, de rá kellett jönnöm, hogy én magam nem tettem meg mindent”

– vallotta be az alkotó.

„És most nem is tudok másra gondolni, mint hogy mit tehettem volna, mit kellett volna másként csinálni. Hogyan lehetett volna újszerűen csinálni a műsort? Bárcsak tudtam volna mindezt, amikor elkezdtem a showrunnerkedést, de sajnos az a hajó már elment” – tette hozzá Kauffman. A múlt hónapban egyébként az egykori Phoebe-t alakító Lisa Kudrow ecsetelte, hogy ha a Jóbarátok ma készülne el, már nem lenne fehér benne az összes főszereplő. Kudrow ugyanakkor meg is védte a műsort.

„Volt egy epizód, amiben leszbikus esküvőt mutattunk. Volt egy fickó, aki felfedezte, hogy a felesége meleg és terhes, és utána együtt nevelték a gyereket. Szóba került a béranyaság is. Abban az időben mindez nagyon haladónak számított”

– sorolta a színésznő a Jóbarátok kulturális mérföldköveket jelentő érdemeit. Még januárban pedig David Schwimmer kérte ki magának, hogy a sitcom szexista, rasszista és transzfób lett volna. Akkor azt is elmondta: ő maga is kampányolt, hogy az általa játszott Rossnak ne fehér barátnői legyenek, és a figura valóban randizott ázsiai-amerikai és afroamerikai nővel is – csak a főszereplők közt volt mindenki fehér.


(via Uproxx)