A Jóbarátok Rossa magyarázkodni kényszerült legutóbbi interjúja miatt

A The Guardiannak nyilatkozó David Schwimmert mi is idéztük, amikor a népszerű sitcom rasszizmusát és melegellenességét tagadta.

„Az az igazság, hogy ez a sorozat a maga idejében kifejezetten úttörőnek számított abban a tekintetben, ahogyan az alkalmi szexet, a szexuális védekezést, vagy a melegházasságot és a párkapcsolatokat kezelte.

Már rögtön az első epizódban kiderült, hogy a karakteremet elhagyta a felesége egy nő miatt, majd ez a nő és az exem házasságot kötött, amin én is részt vettem. Úgy érzem, manapság elég sokszor probléma az, hogy kevesen veszik figyelembe a kontextust.

Abból a nézőpontból kellene vizsgálni ezt az egészet, amit a sorozat a maga korában képviselt. Én lettem volna az első, aki szól, ha valami helytelen vagy érzéketlen, mert úgy vélem, hogy a szenzoraim akkoriban nagyon jól működtek. Szerintem már akkor is érzékeny voltam a társadalmi kérdésekre és az egyenlőségre” – mondta a lapnak január végén a színész, aki azt is elárulta, hogy ő maga volt, aki évekig kampányolt, hogy a karaktere, Ross színes bőrű nőkkel is randizzon, majd azt találta mondani, hogy „talán kellene egy csupa fekete vagy csupa ázsiai Jóbarátok”.

Csakhogy a Jóbarátok fekete verziója éppenséggel elkészült – sőt: egy évvel a népszerű sitcom előtt indult. Ez volt az 1993 és 1998 között futott Living Single, ami hat brooklyni jó barátról/szobatársról szólt, fiúkról és lányokról vegyesen, akik történetesen mind feketék. Egyesek szerint a Jóbarátok alkotói innen nyúlták a saját ötletüket.

„Hé, David Schwimmer, komolyan nem hallottál még a Living Single-ről? Mi találtuk fel a sablont. Szívesen, tesó!”

– írta ki a Twitterre a Scwhimmerrel készült interjú megjelenése után a sorozat egyik színésznője, Erika Alexander.

Ross megformálója ezután hosszú levélben válaszolt Alexandernek. „Szia Erika! Mint azt bizonyára tudod, nemrég a The Guardian interjújában arról kérdeztek (körülbelül ezredjére), hogyan viszonyulnék egy Jóbarátok reboothoz, közvetlenül azután, hogy a széria diverzitásáról volt szó, és ezért vetettem fel más lehetőségeket, hogy hogy lehetne ma újragondolni a műsort. Nem akartam úgy tenni, mintha a Living Single nem létezett volna, vagy hogy nem debütált volna már a Jóbarátok előtt, amivel tisztában vagyok.

De kérlek értsd meg, hogy

egy interjút sokszor úgy idéznek, hogy kiragadják a szavait a kontextusból, majd ezek a mondatok külön cikkekben támadnak fel, amit olyan emberek írnak, akik provokálni akarnak vele. Nagy rajongója voltam a Living Single-nek,

és nem akartam azt a benyomást kelteni, hogy a Jóbarátok volt az első ilyen sitcom. Tudomásom szerint a Jóbarátokat (ami valóban egy évvel később jött ki) a sorozat ötletgazdái, Marta (Kauffman) és David (Crane) a saját és baráti társaságuk élete alapján írták, akikkel együtt éltek New Yorkban a húszas éveikben.

Ha ez szerinted a Living Single-ön alapult, akkor azt velük kell megbeszélned. Azt ugyanakkor lehetségesnek találom, hogy a Warner Brothers és az NBC felbátorodott a Living Single sikerén, és azért adott zöld utat a Jóbarátoknak. Őszintén nem tudom, de nekem valószínűnek tűnik! Ha ez a helyzet, akkor mind sokkal tartozunk a Living Single-nek, hogy törte számunkra az utat. Lényeg a lényeg, a megjegyzésemet kiszedték a kontextusból, ami felett nem volt ellenőrzésem. De biztosítalak, hogy nem akartam tiszteletlen lenni. David” A Living Single sztárjai egyébként nem először sértődnek meg a Jóbarátok miatt. Korábban a sorozatban szintén szereplő Queen Latifah tette szóvá, hogy a Warner Bros. TV sokkal erősebben promózta a fehér fiatalokról szóló sitcomot, mint az ő műsorukat.


(via TV Line)