A Knight Rider legemlékezetesebb / legmegrázóbb momentumai

90 epizód, 4 évad, megszámlálhatatlan turbo boost és „juhú pajti!”, valamint a karóra rendeltetésszerű használatának teljes bojkottja. És közben senki nem firtatta, miért fordul hátra Michael minden ugratás után, miért egy kamionban dekkol az Igazságért és Jogért Alapítvány, miért nem közösködik Bonnie Aprillel, és egyáltalán honnan szerzik be KITT NASA-technológiát megszégyenítő alkatrészeit, amikor a Moszkvics-féltengely is hiánycikk.

Az iménti kérdéseket mi sem fogjuk feszegetni, csupán felidézzük a Knight Rider azon pillanatait, melyeket egy hordó Stroh-rum sem lenne képes kitörölni emlékezetünkből.

Michael plasztikai műtétje

Mint azt az ősrajongók saját agyműtétjük közben is képesek kristálytisztán felidézni, a főhős az első részben egy Michael Long nevezetű nyomozó, akit nője – leheletfinoman éreztetve szakítási szándékát – arcon lő. A támadást túlélő Long egy plasztikai sebészeti beavatkozást követően immár Michael Knightként ébred, és döbbenten szembesül vele, hogy egy szexszimbólum lett belőle, aki jó eséllyel sármjával fogja lerombolni a berlini falat.

KITT a vízen jár

„Éjszaka, a negyedik őrváltás idején a víz tükrén elindult feléjük. Amikor a tanítványok észrevették, hogy a vízen jár, megrémültek. „Kísértet!” – mondták, s félelmükben kiabáltak.” (Máté 14, 25)

KITT az egyik epizódban nehezített formában abszolválja a bibliai mutatványt, ugyanis mindeközben egy hajóra katapultálja gazdiját.

KITT savas fürdője

Michael automatizált öribarija rendelkezik távolugró, kétkeréken egyensúlyozó, ejtőernyős és kétéltű funkcióval, képes vegyületeket analizálni, és míg a Dacia-tulajdonosok káromkodva keresik a térképen Balatonedericset, KITT-ben már 1982-ben üzemel a GPS.

Egy túlképzett targoncás azonban képes kibabrálni vele,

és egy savval teli gödörbe taszítja. Mindeközben kiderül, hogy kétségbeesés-program is fut benne, ami kiváltképp praktikus egy életmentésre kifejlesztett autó esetében.

KITT a démonaival küzd

A savas fürdő után Bonnie és szerelőbrigádja a nulláról kénytelen újraépíteni a csodakocsit, ez a metódus pedig több extrém mozzanatot is tartogatott számunkra. Mikor pl. Michael beszélgetést kezdeményez KITT félkész műszerfalával,

és kiderül, hogy elvesztette humorérzékét, erős kényszert éreztünk, hogy megdézsmáljuk a fater szívgyógyszerét.

A továbbiakban ez tovább fokozódott, amikor a rutinpályán hibát hibára halmoz, Michael pedig levonja a konzekvenciát, miszerint gépjárműve PTSD-ben szenved.

Michael VS Garth, KITT VS Góliát

Nem a savas kaland volt az egyetlen eset, amikor KITT karosszériája és lelke súlyos sérülést szenvedett. Tudniillik Garth Knight, a Knight Alapítvány vezetőjének fia kiszabadul egy dél-afrikai börtönből, és folytatja addigi törvénytelen életvitelét. Mint kiderül, Wilton Knight tisztázatlan okokból gyermeke arcmását szabatta Michaelre:

Garth tehát épp ugyanolyan bongyorfejű bugyibuci,

csak folyton csúnyán néz, és egy Costa Rica-i strici arcszőrzetét viseli. Namármost, üzlettársai személyesen neki eszkábálják össze a Góliát nevezetű monstrekamiont, mellyel az egyik dupla epizódban kiüti KITT-et, mint bulinegyedes kidobó az angol legénybúcsúst.

KITT VS Dühöngő bika

Mint tudjuk, KITT csupán egy lelketlen analizátor és adatbázishalmaz volt, kifinomult humorérzékével olykor nyírségi vőfélyek tucatjait verte kenterbe. Pl. amikor az egyik epizód végén az „izgalmakat” enyhítendő, torreádorként, majd szarvasmarha-suttogóként vette kezelésbe az elszabadult bikát.

Véget ér a Knight Rider

A „csúcson kell abbahagyni” egy fájdalmasan üres lózung, ezzel pedig Glen A. Larson, a sorozat szellemi atyja is tökéletesen tisztában volt. Nem átallta hát az utolsó részben Michael Knightot egy voodoo papnő nyomába ereszteni, aki varázslattal vett rá ártatlan embereket sátáni dolgokra. Ő volt az utolsó, akit Michael lekapcsolt, az igazi űrt azonban mégis az hagyta bennünk, hogy a Knight Rider nem KITT szellemes aranyköpésével zárult nagy össznépi hahota közepette.

… és végezetül: Michael dalra fakad

Jó, jó, Hasselhoff színészi pályára lépett, de legalább nem énekel

– nyugtatgatták magukat kritikusok tömegei, aztán 1985-ben beütött a krach. Megjelent ugyanis Night Rocker (tetszenekérteni!) című debütáló nagylemeze, melynek borítóján a Hoff szakadó esőben, ujjatlan bőrzekében, gitárral pózol KITT motorháztetőjén. „Ennél rosszabb már nem lesz” – mondták a filmszakértők. „Fogjátok meg a söröm!” – mondta Hasselhoff, majd elintézte, hogy az album a sorozatban is kapjon némi promóciót. Tette ezt oly módon, hogy karakterével három dalt is elénekeltetett az egyik epizódban, a zenei alapot pedig egyikhez maga KITT játszotta be…