A Konyhafőnök lehet az ellenméreg a Szerencsekerékre

Nos, a címből lehet sejteni a választ, de az ördög, mint mindig, most is a részletekben rejlik. 

Az előző héten így zártuk a tévénézettségről szóló cikkünket:

Kíváncsian várjuk, hogy a héten az RTL-en elkezdődött A Konyhafőnök legújabb évada mennyire tudja majd megszorongatni a bebetonozott nézettséggel rendelkező Szerencsekereket.
Forrás: RTL sajtóklub

 

Ha a big picture-t nézzük, akkor azt lehet mondani, hogy a múlt hetet az RTL nyerte a TV2-vel szemben. A Híradó átlagosan 20,1 százalékos közönségarányt tudott produkálni a maga 120.522 nézőjével szemben a Tények 19 százalékkal és 113.077 nézőjével. Természetesen 18-49-es korosztályt, vagyis a kereskedelmi célcsoportot nézve. Ebben a kategóriában a TOP10-es mezőny úgy néz ki, hogy van 7 RTL-es műsor (5 A Konyhafőnök és 2 Híradó), 2 TV2 (1 Szerencsekerék és 1 meglepetés, amit pár bekezdéssel később leplezünk le) és 1 M4. Aki figyelt az elmúlt hetekben, az sejtheti, hogy mi lehet ez a bizonyos M4-es műsor, ami most is itt van a TOP10 legelőkelőbb helyén. 

Az M4 úgy behúzta az első helyet, mint Max Verstappen a vasárnapi Forma 1-en.

Nem véletlen a hasonlat, mivel pont a Forma 1 Holland nagydíj volt az, ami leginkább érdekelte az embereket az elmúlt héten. Talán nem is csoda, mert többszörösen izgalmas volt a vasárnapi futam. Szeszélyes időjárás adta izgalmak is különlegessé tették a versenyt, de az is, hogy ezen a napon állíthatta be Verstappen a négyszeres világbajnok, Sebastian Vettel rekordját azzal, hogy zsinórban 9 futamot nyer. És mivel nyert, meg is lett a rekord. Tehát valahol érthető a 199 ezres tévénéző és a 28,6 százalékos közönségarány. 

Zárójelben azért megjegyzendő, hogy ugyanez teljes lakosságban “csak” a 15. helyre volt elég 512 ezer nézővel és 21,5 százalékos közönségaránnyal.

Amennyire nem sikerült sem az időjárásnak sem pedig más versenyzőnek megszorongatnia a Verstappent és az M4-et, annyira tudta csuklóztatni az RTL A Konyhafőnökkel a TV2-t és a Szerencsekereket.

Múlt héten már élesben ment a harc a két legnagyobb kereskedelmi csatorna között. A Szerencsekerék már nem csupán ismétléseket adott, ahogy A Konyhafőnök is újult erővel tért vissza. Úgy látszik, hogy a kissé szokatlan tematika és hangulat meggyőzte a nézőket, mert a zsűri két tagjának (Zének és Jenő séfnek) volt randapartnerének bedobása és az X-faktor wannabe botrányhős (Hörcher László) megmutatásával sikerült szebb számokat elérni, mint a már jól ismert és sok újdonságot azért nem tartogató Szerencsekeréknek.

Iszonyú kínos pillanatokkal indult A Konyhafőnök jubileumi évada

10. alkalommal jelentkezett a gasztro reality civil évada, amiben máris adódott pár kellemtelen helyzet.

Tovább

 

Ezeket a nézettségi adatokat megint büszkén lehet mutogatni az RTL székházban. A legnézettebb rész a hétfői volt, ami 178.807 nézőt ültetett a tévé elé. A legrosszabb rész (ha lehet ilyet mondani) a szerdai adás volt, ami 138.603 embert érdekelt. Kereskedelmi célcsoportban a legnézettebb Szerencsekerék a hétfői adás volt, ami 142.408 nézőt és 15 százalékos közönségarányt jelent. Ez több mint 30 ezerrel kevesebb néző, mint a legnézettebb A Konyhafőnöké. De a legkevésbé nézett A Konyhafőnök-epizódnál is csak 4.000 nézővel “jobb”. Lehet ezt még ragozni, vizsgálhatjuk innen-onnan, hogy mihez képest mi mennyi, de röviden a lényeg az, hogy A Konyhafőnök  új évada kiütötte a Szerencsekereket. 

 

Viszont volt itt még valami újdonság a múlt héten: az Atlétikai világbajnokság. A vasárnapi döntők voltak a legnézettebbek, amit 100.470 néző követett az M4-en. Bezzeg a teljes lakosságot nézve…

Ha minden 4 évnél idősebb tévénézőt veszzük alapul, akkor az első 12 helyen TV2-s műsorok váltogatják egymást. A Tények keddi adása az éppen tévézők 29.1 százalékát szippantotta be a maga 669.760-as nézőszámával. A Konyhafőnök legnézettebb része a 27. helyet tudta megszerezni. Ez 399 ezer néző egész pontosan. Összevetve a kereskedelmi célcsoportos adatokkal azt lehet mondani, hogy 

A Konyhafőnök nézőinek durván 44 százaléka kereskedelmi célcsoportból való, míg a Szerencsekerék nézőinek nagyjából 21 százalékát teszi ki a 18-49-es korosztály. 

És akkor jöjjön az a bizonyos rejtélyes műsor, ami nagy meglepetést okozott a 18-49-es Top10-es listán. A TV2 vasárnap este 18:54-kor megragadta a nézőket és el nem eresztette egészen 21:52-ig. Ekkor vetítette ugyanis minden idők legcsaládcentrikusabb, már-már kereszténydemokrata filmsorozatát, a Halálos iramban 8-at, ami 151 ezer nézőt érdekelt. 

És a java még csak most jön. Kezdődnek a hétvégi műsorok, a The Voice, a Sztárban Sztár leszek! meg a miegymások.

Megnyert esték száma 18-49-ben: 

  • TV2: 154
  • RTL: 78