A nézők döntöttek: elég volt a harsány műsorokból?

Jöhet a szolid, visszafogott szórakoztató műsorok aranykora?

A nézettségi adatok azt mutatják, hogy van még remény. Van még remény abban a tekintetben, hogy nem csak a masszív trash műsorokra, a megjátszós kamu feltűnési viszketegségre és a harsány ripacskodásra van igénye a nézőknek. 

Az RTL és a TV2 jelenlegi kínálatában van két olyan műsor is, ami nem a megszokott őrjöngésen, egymás túlkreténkedésén alapulnak, hanem egész értelmesek a maguk nemében és ha úgy tetszik még némi értéket is képviselnek. Ez lenne a Cápák között és a Kincsvadászok. Mind a kettő egy befektetési műsor, ami így leírva nem egy olyan ütős hívószó, ami azonnal fotelbe tapasztja és szögezi a kedves nézőt. És mégis. Az egész éves kiéheztetés az ilyen tartalmakra megteszik jótékony hatásukat. Hogy miért is jó a Kincsvadászok, arról itt írtunk bővebben:

Kincsvadászok - Majdnem olyan, mint a Cápák között, csak régiségekkel

Az "árut" itt is öt tapasztalt szakembernek kell eladni, mint az RTL műsorában, a Cápák közöttben, csak nem találmányról vagy vállalkozásról van szó, hanem műtárgyról, de a tét is jóval kisebb. És ez meg is érződik.

Tovább

A hétköznapok zömét még így is leuralja az, amit Kasza Tibi a Szerencsekerékben művel, de például a nagy lelkesen berendelt Mutasd a hangod második évada már nem hozza lázba annyira az embereket. (Részünkről teljesen érthető módon, mivel az első évad is eléggé súrolta a fájdalmasan nézhetetlen műsor kategóriáját.)

Ez a TV2-s műsor elérte az agyhalál mélypontját

A Mutasd a hangod! a legindokolatlanabb tévés produkció az elmúlt években.

Tovább

Azért még elég merész dolog lenne trendfordulóról beszélni, de minden esetre biztató jel, hogy nincsenek kilátásban olyan műsorok 2024-ben, mint a Tippelj és vidd el! vagy az Ütős ötös. Van persze cserébe a már említett Szerencsekerék, mellé meg a Zsákbamacska, de a másik oldalon ott sorakozik Az ugrás és a Password - A jelszó, illetve a The Floor is, amik mind tudás alapú vetélkedők. ELVILEG. Bár A jelszó leírásában az szerepel, hogy sztárokkal lehet nyerni pénzt, ami ad némi okot a félelemre, hogy ez valami buhera Szerencsekerék lesz kerék és betűfal nélkül. De ne legyen igazunk. Az ugrás és Gundel Takács Gábor viszont már nagyobb garancia a hőzöngéstől mentes vetélkedőre. Láttunk már erre példát a Maradj Talpon!, az Áll az alku, A Géniusz vagy a Legyen Ön is milliomos esetében. Azokat sikerült kellően kedélyesen, de ripacskodásmentesen levezényelni.

A lényeg itt a megfelelő egyensúly megtalálásán van, hogy a kellő mennyiségű reality mellé kapjon a kedves néző olyan tartalmat is, ami kevésbé szól a címlapsztorik generálásáról. Ne felejtsük el, hogy annak idején, amikor a Legyen Ön is milliomos ment az RTL-en, akkor simán megfért egymás mellett a Való Világgal. Annyira, hogy még volt is egy rész, amikor a villalakók mérethették meg tudásukat Vágó Úr műsorában. 

És persze ne felejtsük el az olyan kevésbé sikeres próbálkozásokat se, mint a Máté Kriszta által vezetett és Gálvölgyi János által mesterien kiparodizált A leggyengébb láncszem, a Jakupcsek Gabriella által vitt Multimilliomos vagy a Most vagy soha.

Tehát jöhet ide újabb évad Ázsia Expressz, Nyerő Páros, de Kőgazdag fiatalokból meg A város királynőből is elfér még egy eresztés, ha mellé, vagy mondjuk közvetlenül elé kap a mérhetetlenül kiművelt néző egy kis agytornát valami tudás alapú vetélkedő keretein belül.