A skandináv krimisorozatok etalonja érkezik a Duna Tévére

Minden idők egyik legjobb skandináv krimije, A híd első évada érkezik a Duna Tévére június 5-től.

A svéd-dán televíziós filmsorozat, A híd – eredeti címén Bron/Broen– első évada 2011-ben jelent és magasra tette a lécet a skandináv televíziózás történetében. A története páratlanul izgalmas, fordulatos és szövevényes. Központi helyszínén, Európa leghosszabb hídján, a Malmőt Koppenhágával összekötő Öresundon egy svéd politikus holttestére találnak. A test pontosan a híd közepén fekszik, félbevágták és az országhatáron hagyták, ezért a két ország rendőrsége közösen nyomoz az ügyben.

Forrás: MTVA/ Film Iroda

 

A széria egyik különlegessége a főszereplő páros, Saga Norén (Sofia Helin) és Martin Rohde (Kim Bodnia) közötti karakterdinamika. Saga autisztikus vonásokkal rendelkező briliáns nyomozó, míg Martin tapasztalt rendőr. Együttműködésük, jellemfejlődésük ábrázolása, és a fordulatos cselekmény lehetőséget teremt a szociális kérdések átgondolására. 

A híd sorozat számos díjat és elismerést kapott a nemzetközi színtéren. A többi közt megnyerte a dán tévéfilmek fődíját (Robert) és a dán televíziós díjat (Gyldne Laurbær) is. Emellett a BAFTA és az International Emmy Awards díjaira is jelölték.

A kiváló forgatókönyv, az izgalmas karakterek, a zseniális párbeszédek és a remek színészi alakítások miatt A híd népszerűsége világszerte egyre nőtt, így számos országban adaptálták már. Az eredeti verzió után The Bridge címmel amerikai változat is készült amely az Egyesült Államok mexikói határán játszódott. Leforgatta saját verzióját Anglia The Tunnel címmel, de híres sorozattá vált a német The Bridge - Transit in den Tod is.

Forrás: MTVA/ Film Iroda

 

Az epizódok forgatókönyvét Björn Stein, Camilla Ahlgren és Hans Rosenfeldt írta, míg a zenéjét Patrik Andrén, Johan Söderqvist és Uno Helmersson komponálta. Az operatőri feladatokat Jorgen Johansson látta el, a rendező székben Charlotte Sieling ült. A sorozat főbb szereplői: Sofia Helin (Saga), Kim Bodnia (Martin), Sarah Boberg (Lillian), Christian Hillborg (Daniel), Dag Malmberg (Hans), Ellen Hillingso (Charlotte), Emil Birk (August), Magnus Krepper (Stefan), és Puk Scharbau (Mette).

Aki most ismerkedne a skandináv krimik világával, annak kiváló választás A híd június 5-től A Dunán, ráadásul az első évadot követően premierként érkezik a Dunára a nyár közepén, vadonatúj magyar szinkronnal a második évad.

A híd június 5-től hétfőnként 21:35-től a Dunán!