A történet, amelyet először betiltottak, majd kötelező olvasmánnyá tették

A sötét Semmi, a remény és a fény meséje.

A Semmi Janne Teller azonos című nemzetközi bestsellerének filmfeldolgozása. Annak idején hatalmas vitát váltott ki a regény Dániában, így először be is tiltották, majd végül kötelező olvasmánnyá tették az iskolákban. 

Miről is szól a történet?

„Semminek nincs értelme. És ha semminek nincs értelme, semmit sem érdemes csinálni.” Ezekkel a szavakkal viharzik ki a nyolcadikos Pierre-Anthon az osztályából. Ezt követően felmászik a kertjük fájára, hogy onnan demonstrálja a semmittevést. Osztálytársai szeretnék bebizonyítani a fiúnak, hogy az életnek van értelme, ezért egy sajátos paktumot kötnek: egy elhagyott épületben fontosnak tartott tárgyakat kezdenek összegyűjteni. A fontosság azonban hamarosan egyre elvontabb fogalmakba csap át, a játék pedig túllép minden addigi szabályon, és egyre veszélyesebbé válik. A fiataloknak kicsúszik a kezükből az irányítás, és egymás után vesztik el gyermekkoruk ártatlanságát.

A 21. századi A Legyek Ura lehet

A regény hatalmas figyelmet kapott, sokan a 21. századi A Legyek Urának tartják a művet, amely a gyerekek pszichéjébe enged betekintést, roppant fajsúlyos társadalmi problémákat vet fel, s többek között azt a kérdést teszi fel, hogy mi az élet értelme. A könyv megjelent magyarul is, és a Budapest Bábszínházban előadás született belőle. A mű több országban az oktatási anyag része ma már. 

A filmet Trine Piil Christensen és Seamus McNally rendezte. A főszereplők pedig Vivelill Søgaard Holm, Maya Louise Skipper Gonzales és Harald Kaiser Hermann.

Az Indexnek nyilatkozott az írónő

Janne Teller 2023-ban ezt mondta a könyvével kapcsolatban:

Norvégia nyugati részén ismét betiltották az iskolákban, Franciaországban voltak olyan könyvesboltok, amelyek a könyv kereskedelmét megtagadták, Németországban pedig akadt néhány szülő, aki nem engedte a gyermekének, hogy a regényt elolvassa, noha a tanáruk beépítette a tantervbe”

– mondta, valamint hozzátette, hogy tudja,  a Semmi tónusa sötét, tele nehéz pillanatokkal, de számára mindig a remény és a fény meséje volt.

Egy fény, amely talán soha nem érheti el a könyvben szereplő gyerekeket, akik ilyen szörnyű tetteket követnek el, de egy fény, amely mindannyiunk számára ott van. Szerencsére néhány olvasó meglátta. De sok évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy a könyvet elfogadják. Talán ez sokkal hálásabbá tett, mint gondoltam volna.”