Semmi

Bakancslistához adom
Nothing / Intet
18 éven aluliak számára nem ajánlott dán thriller, 87 perc, 2022

Értékelés:

24 szavazatból
Szerinted?

„Semminek nincs értelme. És ha semminek nincs értelme, semmit sem érdemes csinálni.” Ezekkel a szavakkal viharzik ki a nyolcadikos Pierre-Anthon az osztályából. Ezt követően felmászik a kertjük fájára, hogy onnan demonstrálja a semmittevést. Osztálytársai szeretnék bebizonyítani a fiúnak, hogy az életnek van értelme, ezért egy sajátos paktumot kötnek: egy elhagyott épületben fontosnak tartott tárgyakat kezdenek összegyűjteni. A fontosság azonban hamarosan egyre elvontabb fogalmakba csap át, a játék pedig túllép minden addigi szabályon, és egyre veszélyesebbé válik. A fiataloknak kicsúszik a kezükből az irányítás és egymás után vesztik el gyermekkoruk ártatlanságát.

A Semmi Janne Teller azonos című nemzetközi bestsellerének filmfeldolgozása. A dán regény hatalmas vitát váltott ki, előbb betiltották Dániában, majd egyenesen kötelező olvasmánnyá tették az iskolákban. Sokan a 21. századi A Legyek Urának tartják a művet, amely a mai fiatalok pszichéjébe enged betekintést, roppant fajsúlyos társadalmi kérdéseket és problémákat vet fel, s többek között azt a kérdést teszi fel, hogy mi az élet értelme. A regény magyarul is megjelent, több színpadi feldolgozása is született, az egyik legemlékezetesebb egyenesen egy bábelőadás volt a Budapest Bábszínházban. A Semmi több helyen az oktatási anyag részévé vált.
Bemutató dátuma: 2022. november 3. Forgalmazó: Vertigo Média Kft.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
2/10
etikett1 jan. 16. 16:47:34 2/10
Semmi? Az van? Szóval a semmi van? Nooormális? A semmi az nem van, hanem nincs. Mert ha semmi van, akkor pont nincs semmi. Ha meg hogyha semmi sincs, akkor az már valami. Az meg már nem semmi.
1/10
deadscott 2023 aug. 03. - 20:44:50 1/10
A kölyköknek nevelőintézet, a szülőknek börtön. Meg is oldódott a filozófiái kérdés.
3/10
durumdara 2023 máj. 17. - 11:49:13 3/10
Nagyon felemás. Egyrészt kicsit Legyek Ura koppintás, másrészt hasonlít sok pszichológiai kísérletekre is (ld. Rabok és Fogva tartók + "Hullám"). Várható volt az átfordulás a "Sötét oldalra" (mint az "Osztály" c. alkotásban).
A film vége viszont teljességgel érthetetlen. Kicsit a haldokló modern világ termelte abszurditás (ld. Róma végnapjai). Értem én, hogy szimbolikus az egész, de pont ettől nem életszerű.

És ha átvitt is film, de elmebeteg is egyben. Ezt eljátszatni az általános iskolás gyerekekkel elég necces! Ráadásul nem is érthető, melyik korosztályt célozza meg.


Az első "áldozatok" olcsó megúszták, így aránytalanok voltak a későbbiek.

Az, hogy a srác mit csinál a fán, mit eszik, hogy nem kap 20 pofont az apjától, ezek gyakorlatias kérdések.
Ha szimbolikus, akkor is.

Eleve a gond az, hogy ezek olyan gyerekek, akik beleszülettek a jóba. Pierre felvetései hiába elgondolkodtatóak, ha az elmúlt x1000 évben sem született rájuk megoldás.

Az ember élete, az élőlények élete valahol értelmetlen. Nem tudunk mit kezdeni egy csomó mindennel, elmegy az időnk, de ezt csak az ember érzi. És főleg csak az, akinek van ideje rá, hogy gondolkodjon.
Az az ember vagy gyerek, aki éjt nappallá téve dolgozik a betevőért, nem gondolkodhat ezeken érdemben, csak az, akinek már alá tették a viszonylagos jólétet.

Tehát Pierre gondolatai és lázadásai nem újak, minden korosztály átérzi és úgy gondolja, ő majd másképp csinálja. Aztán az élet bedarálja. Hogy mi értelmes, attól függ, mit tartunk annak, teljesen egyedi.

Fura az osztály. Ennyire nem összetartóak a gyerekek, idővel kiváltak volna ebből a csoportból. Főleg, ahogy erősödik a tét. Kiközösítés vs. ujj elvesztése - nem összevethető.

Pierre tehát újból lejátssza azt, amit mindenki. Ráadásul ez a lázadás teljesen bugyuta, attól, hogy valaki egy fára menekül, az élet nem áll meg. Ennie kelleni fog, nem lázadhat azért, mert élőlény és így működik. És vajon mennyire értelmesen telik így az ideje - amiről pont nyafog a többieknek, hogy kevés.
Vesd össze más kultúrákkal, ahol már ifjú korban dolgoznak (bányák, paraszti élet).

A vége különösen zavaró, olyan liberalista baromság. Nem büntetik meg őket, sőt, menők lesznek ezekkel a tettekkel. Ez már egy kifacsart világ mellékterméke.
Persze érthető, hogy nem tetszik nekik, ha az áldozatukat semmibe veszik.
Pierre halála egy kicsit a fasiszta v. diktatórikus államokra utal, ahol az értelmes gondolatokat eltapossa a a primitív nyájszellem.

6/10
Ebony1326 2022 nov. 04. - 22:41:37 6/10
Merész, kegyetlen, drámai. Semmi több! 6/10