Alufóliasisakra fel! - Jelek

Idén augusztusban volt 15 éve, hogy bemutatták az egyik ultimate ufós filmet gabona/kukoricaköröstől, alufóliasisakostól. Összegyűjtöttünk pár érdekességet a Jelekről.

1. A Hatodik érzék és A sebezhetetlen című filmek sikere után magasra tette magának a lécet Shyamalan. Akkor azt nyilatkozta, hogy valami olyasmit akar írni, ami globális jelentőséggel és univerzális üzenettel bír, de szórakoztató filmként is működik. És akkor megcsinálta a Jeleket.

2. A valós életből kölcsönzött, máig rejtélyes gabonakörök mellett Shyamalan olyan klasszikus horror illetve sci-fikből merítette az ihletet, mint a Madarak, A testrablók támadása, vagy Az élőhalottak éjszakája – ezekben a filmekben az apokaliptikus vég fenyegetése egy távoli helyen, házban élő kisebb embercsoportot ér.


3. Shyamalan eredetileg a főszereplőjét, Graham Hess-t egy idősebb férfinak képzelte, és Clint Eastwoodot vagy Paul Newmant szerette volna becserkészni a szerepre, de mindkét színész visszautasította. Mel Gibson azonban boldogan elvállalta.

4. Graham bátyját eredetileg Mark Ruffalo játszotta volna, de a színész röviddel a forgatás előtt azt álmodta, hogy agydaganata lesz a forgatáson. Másnap elment orvoshoz, és kiderült, hogy valóban agydaganata van, emiatt visszamondta a szerepet, és Joaquin Phoenix ugrott be a helyére. Szerencsére kiderült, hogy a tumor jóindulatú, de a színész elvesztette hallását a bal fülére, és az arca is majdnem lebénult. A műtét után egy évig nem vállalt szerepet.

5. A való életben általában a gabonamezőkben jelennek meg a rejtélyes körök, azonban Shyamalan azt gondolta, hogy a kukoricásban még ijesztőbb lenne, mert sokkal magasabb, és el lehet benne tévedni.

6. Shyamalan szeret szülővárosa, Philadelphia környékén forgatni, így találnia kellett egy olyan, nagyjából 160.000 négyzetméteres földterületet, ahol kukoricát lehet vetni, és a forgatásra elég magasra megnő. Végül a Delaware Valley College kertészeti egyetem területén lett a kukoricás, és az iskola annyira le volt nyűgözve az öntözőrendszertől, amit a produkcióban használtak, hogy beépítették a tananyagba.

7. Abilgai Breslin meghallgatásán volt egy kutya, aki annyira megszerette a kislányt, hogy a meghallgatás végeztével le is akart vele lépni. Bónak hívták, ahogy Breslin karakterét a filmben.

8. A viktoriánus házat direkt a forgatásra építették, és Shyamalan szándéka szerint Amerikát, mint erődöt szimbolizálja. Nem is véletlenül festették pirosra, fehérre és kékre.

9. A forgatás 2001. szeptember 12-én kezdődött, így a stáb gyertyával és mécsesekkel emlékezett meg az előző napi terrortámadásra. Ezután pedig leforgatták a film legszívettépőbb jelenetét, amikor Graham utolsó alkalommal beszél haldokló feleségéhez.

10. Az idegenek alig jelennek meg a filmben, inkább csak sejteni lehet őket. A film első kilencven percében csak gyors villanásokra jelennek meg, teljes egészében csak másfél percig láthatók a film második felében. Shyamalan ezzel Hitchcocki-Spielbergi hangulatot akart elérni, a másik ok pedig az volt, hogy karrierjének eddig a pontjáig nem akart CGI-t használni, itt azonban már elkerülhetetlen volt.