Amikor Adam Sandler vicces volt

A maga idejében az Apafej friss és üde vígjátéknak számított, talán azért is, mert Sandler ekkor még nem koptatta tükörsimára az összes poénját.

Lehet azt mondani, hogy Adam Sandler minden vígjátékában ugyanazt a figurát játssza, a felnőni képtelen, szórakozott, de szerethető „férfigyereket”, aki, bár alig kel fel a kanapéról, a végén mindig megkapja azt, amit akar, de ez 1999-ben még nem volt sem nyilvánvaló, sem túl zavaró, és ami engem illet, szerintem az év egyik legviccesebb filmje az Apafej volt - bemutatásakor sokáig listavezető is volt -, pedig megvan benne minden, amitől ma a falra másznék egy Sandler-filmben.

Filmünk hőse, a semmittevő, 32 éves Sonny (Sandler, aki a forgatáskor szintén 32 éves volt), aki heti egy napot dolgozik, különben egy kártérítési perből megítélt pénzből él, vagyis egy semmirekellő, és ezt elégeli meg a csaja (Kristy Swanson), aki lelép egy idősebb pasival. Ekkor veti a sors elé az 5 éves Juliant, aki kiküldetésben lévő szobatársa (az ekkor még színészkedő műsorvezető Jon Stewart) sosem látott, anyját elveszítő kisfia, és Sonnynak az a remek ötlete támad, hogy azzal szerzi vissza barátnőjét, hogy a kisfiú apjának áll. Legalábbis ezt hazudja a gyámügyön, apaként pedig gyakorlatilag azt mondja szegény gyereknek, hogy tegye azt, amihez kedve van, vagy amit ő viccesnek talál. Amitől minden szülőnek égnek állna a haja – az ágyba pisilést például úgy oldja meg, hogy újságot terít a „vizes” részre, majd visszarakja ugyanoda a kölköt -, de jelen esetben nem a szülők voltak a célközönség.

És én annak idején baromi jól szórakoztam rajta, és talán megdöbbentő, de volt idő, amikor Rob Schneidert, minden Adam Sandler vígjáték kötelező kellékét is viccesnek tartottam – ma már messze nem vagyok így ezzel -, a többieket nem kell külön méltatni. Bár Steve Buscemi is állandó Sandler-szereplő, őt mindig bírjuk, Leslie Mann azóta komoly karriert futott be, Joey Lauren Adams (Képtelen képregény) időközben sajnos eltűnt, Dennis Dugan rendező pedig idő közben hetven teljesen ugyanolyan komédiát csinált Sandlerrel, aki mindig ugyanaz a felnőni képtelen léha pasas, csak most már nem vicces.