Amikor fajsúlyos témával sokkolt a Yellowstone kreátora

Taylor Sheridan első rendezése, a Wind River megrázó krimi thriller. Tévéajánló.

Volt idő, amikor Taylor Sheridant még nem úgy ismertük, mint a Paramount + legszorgosabb showrunnerét, aki elképesztő tempóban ontja magából a sorozatokat (a termése 2018 óta: Yellowstone, The Last Cowboy, Mayor of Kingstone, 1983, Tulsa King, 1923, Special Ops: Lioness), hanem „csak” egy színészből lett forgatókönyvíró volt. Neki köszönhettük a kiváló A préri urait és a még kiválóbb Sicariót, majd 2017-ben úgy érezte, eljött az ideje, hogy kipróbálja magát rendezőként is. Ez a film lett a Wind River – Gyilkos nyomon, amelyhez kiváló szereplőgárdát sikerült megnyernie Jeremy Renner, Elizabeth Olsen és többek közt Jon Bernthal személyében.

A helyszín a címbéli Wind River indiánrezervátum, ahol egy holttestet találnak. A világtól elzárt térségbe hamarosan egy FBI ügynök (Olsen) érkezik, aki megállapítja, hogy a tinédzser lány gyilkosság áldozata lett. A holttestre rátaláló tapasztalt nyomkövető (Renner) és az ügynök együtt próbál a bűnügy végére járni, ám a zárkózott, bizalmatlan helyiek nem segítik az ügy felgöngyölítését. Ráadásul az Egyesült Államok egyik legelszigeteltebb térségében a legtöbb gyilkossági ügyet sosem oldják meg, a legtöbb bűnözőt sosem fogják el.

Sheridan elmondása szerint több ezer hasonló valós estről hallott, amikor is őslakos nők váltak szexuális erőszak és/vagy gyilkosság áldozatává. Ez inspirálta a film megírására, kimondottan azzal a céllal vágott bele a produkcióra, hogy minél több ember figyelmét felhívja erre a problémára. A forgatás alatt  Sheridant meglátogatta néhány shoshone törzsi vezető, akiktől megtudta, hogy akkoriban éppen 12 megoldatlan, fiatal nők elleni gyilkosságról lehetett tudni a mintegy 6000 fős rezervátumban.

Ebből a szempontól különösen ironikus, hogy a Cannes-ban bemutatott film forgalmazási jogait a The Weinstein Company vette meg 2016 májusában, és 2017 augusztusában mozikba is került a film. Harvey Weinstein botrányának kirobbanása után, 2017 októberében a Lionsgate bejelentette, hogy átveszi a film Blu-ray- és streamingforgalmazását, a Weinstein Company nevét és logóját pedig levették a stáblistáról és a marketinganyagokról. Sheridan emellett követelte, hogy minden pénzt, amit Weinstein ezzel a filmmel keresett volna, ajánljanak fel jótékonysági célra.

Forrást: Vertigo Média Kft.

 

A Rotten Tomatoes kritikagyűjtő weboldalon a film 88%-on áll, a kritikai konszenzus szerint pedig: "a Wind River egy karakterközpontú rejtélybe vonja be a nézőket okos írással, erős szereplőgárdával és ügyesen kialakított miliővel, amely a címben ígért keserű hideget hozza."

Kritika: Wind River – Gyilkos nyomon - Tíz kicsi lepusztult indián

Indiánrezervátumban élni nem jó, tudjuk meg a Sicario forgatókönyvírójának első rendezéséből, mert bazi hideg van, nincs se munka, se móka, a lányokat pedig gyilkolja valaki.

Kritika

 

Érdekesség, hogy idén áprilisban leforgott a film folytatása Kari Skogland rendezésében Wind River: The Next Chapter címmel, de ebben Sheridan már semmilyen szerepet nem vállalt.