Amikor még a másoknál is másabb vagy

Ott van minden a címben, avagy A farkasfiú igaz története (2019) egy olyan srácról szól, akinek testét és arcát is szőr borítja, a története viszont nem igaz, csak egy modern mese sok különc, de szórakoztató figurával.

Szokás a cseh, de már Los Angelesben élő fiatal rendező, Martin Krejcí bemutatkozó nagyjátékfilmjét, A farkasfiú igaz történetét (2019) Tim Burton korai munkáihoz hasonlítani, és nyilván nem véletlenül. Ez a film is a kívülállókról, a különcökről és kirekesztettekről szól, akik ugyan szeretnének önmaguk lenni, de arra is vágynak, hogy mások elfogadják őket.

És ahogy Burton sem drámában gondolkodik, Krejcí is egy könnyedebb műfajt választott: egy road movie-ba oltott vígjátékot.


Hősünk, a 13 éves Paul (Jaeden Martell) hipertrichózisban szenved: az arcát és a testét mindenütt szőr borítja. Egy katasztrofális vidámparki este után, amikor külseje miatt a szokásosnál is brutálisabban gúnyolják ki, elindul, hogy megtalálja az anyját, aki születésekor elhagyta – és aki most talán üzent neki. New Jersey-ben számos szokatlan figurával találkozik, köztük a konzervatív családba született, de titokban drag queenként fellépő transznemű Aristianával (Sophie Giannamore) és a fiatal hajléktalannal, Rose-zal (Eve Hewson), aki benzinkutak kisboltjainak kirablásából tartja fenn magát.

Kalandos útjukon két üldözőjük is akad: az ördögi Mr. Silk (John Turturro), aki vándorcirkusza megsemmisítése miatt haragszik Paulra, akivel tervei voltak, és Pollok, a rendőrnő (Michelle Wilson), akit Paul apja bérelt fel, hogy nyomozzon eltűnt fia után. Küldetésük az önfelfedezés rögös útjává válik, ami

felszabadító – és kötelező – mese minden mai és egykori gyerek számára, aki valaha is érezte magát kívülállónak.


Nyilvánvalóan van a történetben egyfajta célzatosság, egyfajta pedagógiai jelleg, nemcsak a másság, de önmagunk elfogadásával kapcsolatban is – ahogy az is nyilvánvaló, hogy a tény, hogy Olivia Dufault maga is transznemű, erősen befolyásolta a cselekményt. A farkasfiú igaz története ettől függetlenül tökéletes modern mese (a film eleve mesefejezetekre van osztva), amelyben Paul a hős lovag, Krejcí pedig remek mesefigurákat és remek színészeket talált. Bár az anyja sem ismerne rá, de Jaeden Martell (aki már-már veteránnak számít, hiszen volt már főszereplő a St. Vincentben (2014) és az Azban (2017) is) itt is remek, ahogy a többi fiatal színész is, de a legszórakoztatóbb a gonosz cirkuszigazgatót alakító John Turturro, akinek mindig is jól álltak az ilyen jócskán eltúlzott karakterek,

és most is lubickol ebben a majdnem karikatúra-, mégis nagyon élvezetes szerepben.

 

A PORT.hu zenés műsora, a SZESSÖN e heti vendége a Nem akarok beleszólni trió egyik frontembere, Fancsikai Eszter, aki a YouTube-ról úgy lehet ismerős mint Vegamama. Most megmutatta, hogy mit tud a dobok mögött.