Animációs karakterek, akik nem vetették meg a cuccot

Vajon miért gyötörte állandó paranoia és éhségérzet Scooby-Doo-t és gazdáját? Következzék néhány rajzfilmkarakter, akiről Zacher Gábor komplett értekezést tudna írni.

Törcsi – South Park

Trey Parker és Matt Stone esetében a sztenderd költői kérdés így hangzik:

„Mit szívhattak, amikor ezt kitalálták?”

Ez pedig kiváltképp joggal fogalmazódott meg bennük a South Park ötödik évadában, amikor feltűnt Törcsi, a beszélő törölköző. Eredettörténete szerint a Tynacorp cég génmanipulációs kísérletének eredménye, küldetése pedig – legalábbis papíron –, hogy felajánlja szolgálatait nedves bőrű embereknek. Csakhogy súlyos marihuánafüggő, aki a leglehetetlenebb helyzetben is képes betépni. Emellett nem veti meg a cracket, a hajtógázt és a metamfetamin-származékokat sem.

 

Homer Simpson – A Simpson család

A Simpson család fejének elsődleges védjegye, hogy intelligenciahányadosa a bojtosúszójú halak felé tendál. Mint az a 17. részből kiderül, Homer Simpson 55 körüli IQ-ját három dolognak köszönheti: a munkájával járó radioaktív sugárzásnak, az agya első lebenyében lévő zsírkrétának – mely egy koponyasérülés eredménye –, valamint masszív alkoholizmusának. Amellett, hogy élete felét Barney kocsmájában tölti, kartonszámra tárolja otthon a Duff sört. Ez utóbbi mellesleg létező márka, mely pár éve a magyar piacon is felbukkant.

 

Brian Griffin – Family Guy

Az agy jutalomközpontját stimuláló, egy bizonyos kemikália megvonása esetén a függő egy másik, hasonló hatású szerrel helyettesítheti azt – szaknyelven ezt keresztfüggőségnek hívják, melyben jó eséllyel Griffinék tudálékos kutyája is szenved. Brian egykor drogkereső ebként tevékenykedett, majd így kialakuló kokainfüggőségét elvonón kezeltette. Azóta csak igen ritkán tűnik fel anélkül, hogy ne szorongatna poharat a kezében, jellemzően a pezsgőre vagy a száraz martinira esküszik. Emellett erős dohányos, de a marihuánát sem veti meg.

 

Bender – Futurama

Bender Bending Rodriguezt, a Fábrica Robótica De La Madre cég saját gyártású robotját alkohol alapú üzemanyagok hajtják, melyeket elektromos árammá alakít át. Az alacsony alkoholszint csökkenti áramtermelését, kimerülté és ingerülté válik, és mintha ez nem lenne elég, szakállat növeszt rozsdából. A legenda szerint kőolajjal is képes üzemelni, de saját bevallása szerint ilyenkor csupán vegetál. Az energiaátalakítás során nagy mennyiségű gázt és hőt termel, mely lángoló böfögésként távozik „szervezetéből”.

 

A hernyó – Alice Csodaországban

Az Alice Csodaországban rajzfilm alkotóiról eleve nem nehéz elképzelni, hogy bélyeggyűjteményük bővelkedett egészen speciális darabokban, ugyanakkor a hernyó karaktere több mint sokatmondó. Vízipipázik, metaforákban beszél, és vontatott mondatai közepette komplett LSD-s víziókat fúj ki az éterbe. Ennek fényében zárómondata („természetesen a gomba!”) is egészen más értelmet nyer.

 

Scooby-Doo és Bozont

Bár a William HannaJoseph Barbera alkotópáros kitartóan tagadta, hogy egyik legnépszerűbb animációs karaktereinek bármi köze is lenne a drogokhoz, több érv is alátámasztja a nézői gyanúsítgatásokat. A Scooby-Doo-csapat Mistery Machine nevére hallgató, virágmintás furgonja már önmagában elég beszédes, akárcsak a két főszereplő viselkedése: a felfokozott paranoia, az állandó éhség és a Casey Kasem által megszólaltatott Bozont beszédmodora egyaránt arról árulkodott, hogy a két főszereplő nem veti meg a Woodstock-korszak kedvelt tudatmódosítóit. És akkor még nem beszéltünk a Scooby Snack nevezetű jutalomfalatról, mely azóta is külön szlengként funkcionál a narkós szubkultúrában.