Anyuval utazni egy élmény

Nincs senki, akinek fontosabbak lennénk, mint az édesanyánk, és nincs senki, aki kínosabb helyzetbe tudna hozni, mint ő, nincs senki más, akivel nehezebb lenne egy utazás – erről szól a Szeka-túra!

Egyszer réges-régen, talán igaz sem volt, Dan Fogelman forgatókönyvírónak egy hosszabb autóútra kellett mennie, és magával vitte az édesanyját. Az is lehet persze, hogy Fogelman néni kierőszakolta, hogy ő is mehessen, hallottunk már ilyesmiről, akárhogy is, az út annyira életre szóló élmény volt, akár jó, akár rossz értelemben, hogy Fogelman néni fia írt belőle egy forgatókönyvet, hiszen ez a szakmája. Ebből lett a Szeka-túra (2012), aminek a női főszerepére Barbra Streisandot nézték ki. A probléma csak az volt, hogy Streisand nem lelkesedett a projektért, talán tartott is tőle, hiszen az 1996-os Tükröm, tükröm... óta nem vállalt főszerepet. Évekig húzta az időt, majd egy vicces fordulatként a fia, aki elolvasta a szkriptet, beszélte rá arra, hogy igent mondjon a szerepre. Eközben a férfi főszereplő, a fiát alakító Seth Rogen gyorsan megcsinált két filmet is. Aztán egész jó páros lettek ők ketten.  

A feltaláló Andy Brewster (Rogen) az új találmánya eladása kapcsán hosszú utazásra indul, amely során különböző áruházláncok képviselőinek kell prezentációt tartani. Ehhez nyolc nap alatt háromezer mérföldet kell megtennie. Egy váratlan impulzustól vezérelve a férfi meghívja az édesanyját, Joyce-t (Streisand) az egész országot átszelő utazásra. Már másnap kiderül, hogy kockázatos döntésről van szó, mert anyuka még mindig 12 éves kisfiúként kezeli gyermekét, főleg mások előtt, és szívesen kielemzi bárkinek, milyen furcsa fütyikéje volt kiskorában, az országúton pedig egyenesen ön- és közveszélyes a néni. Vagyis az út nem éppen zökkenőmentes, különféle kalandokon mennek keresztül, melyek során az kezdeti feszkót félretéve rájönnek, hogy több a közös bennük, mint gondolnák. Aztán kiderül, hogy Andy nem minden hátsó szándék nélkül hívta meg egyedül élő, férje halála óta senkivel sem találkozó édesanyját erre az útra, és az is kiderül, hogy Andy nem véletlen kapta az Andrew nevet.

A Szeka-túra nem egy bonyolult darab, hűen követi a road movie-k hagyományait és hozza annak jól ismert fordulatait – furcsa stopposok, még furcsább találkozások útszéli csehókban, de hőseink véletlen betévednek egy sztriptízbárba is, és még sok minden vicces dolog esik meg velük. A filmet azonban nem a kissé lightosra vett sztori, hanem a Rogen-Streisand páros dobja fel. Utóbbi felszabadultan játszik, előbbi kicsit feszélyezetten, de ezzel nincs semmi baj, mert a karaktere is pont ilyen helyzetben van. És akinek már az is komoly kihívás, hogy felnőttként elmenjen az anyukájával a piacra bevásárolni, az érteni fogja, mi itt a tét, az rá fog könnyen hangolódni Anne Fletcher filmjére, ahol olyan remek színészek kaptak mellékszerepet, mint Adam Scott, Colin Hanks vagy Ari Graynor.