Apu meg az a másik pasi, aki mindig itt van

A legjobb vígjáték arról, milyen új apukának lenni, akinek mindenben meg kell felelnie a régi apukával szemben támasztott elvárásoknak, ami persze lehetne fordítva is

Vannak színészek, akik alkatuknál fogva szinte mindig a balfácán szerepét kapják meg. Hát ha valaki igazán ilyen, az Will Ferrell, a nagy tökfej, aki mindenre lassan és későn reagál, aki rendszerint nem is érti, miért nevetik ki – egyedül a Zoolander Mugatujaként volt más. Itt is egy, a férfiasságában és minden másban bizonytalan nagy mamlasz, aki családját – vagyis saját pozícióját - neje volt pasijától és egyben a gyerekek apjától (Mark Wahlberg) igyekszik megvédeni. Már ahogy tőle telik, mert mindenben kudarcot vall, beleértve a spermaszámlálást is. Nem a számlálást rontja el, ha tetszik érteni, mire gondolok, de arany szíve van, és ez mindig kihúzza a pácból. Pedig nincs könnyű dolga, mert a másik pasas meg olyan, mint egy dezodorreklám: izmos, menő és férfias, illetve az indokoltnál sokkal többször félmeztelen.

És minél több energiát, időt és pénzt öl hősünk abba, hogy bebizonyítsa, mennyire jó (pót)apa és férj, annál nagyobb a zakó, miközben vetélytársa magabiztos mosollyal és látszólag minden erőfeszítés nélkül veszi az akadályokat. Csakhogy neki is van gyenge pontja, különben a Megjött Apuci (2015) nem lenne más, mint megaláztatások végtelen sora, és a „közös” feleségnek (Linda Cardellini) is van némi beleszólása az eseményekbe. Így egyenlítődnek ki az erőviszonyok, és John Morris és Sean Anders rendezőpáros remekül „bűvészkedik” Ferrell és Wahlberg valóban teljesen különböző külsejével és egyéniségével. És némi meglepetésre Wahlberg meglepően jó komikus, igaz, neki már volt tapasztalata a közös munkából Ferrellel, hiszen hasonló, bár közös célért dolgozó párost játszottak a Pancser Police-ban (2010), de ez itt most még jobban működik.

Azért működik jól a film, mert túl van tolva, de pont addig, amíg ez nem zavaró. Persze Ferrell viszi a prímet, őt nem zavarja, ha komplett idiótát játszik, Wahlbergnek pedig nyilván imponál, hogy egy alfa hímet csináltak belőle, és tényleg ficánkol ebben a szerepkörben. A kettejükön kívül azért kellett egy tényleg jól megírt forgatókönyv és rengeteg helyzetkomikum, és az eredmény elég meggyőző volt ahhoz, hogy hamarosan elkészüljön a Megjött Apuci 2 (2017), ahol még az apósok - Mel Gibson és John Lithgow - is egymásnak feszülnek.