Az egyik legjobb zombifilm, ha nem a legjobb

Pedig pusztán technikai értelemben véve a 28 nappal később (2002) gonoszai nem zombik, mert meg sem haltak, csak vérengző fertőzöttek, de nem ez a lényeg, hanem az, hogy Danny Boyle filmje a műfaj egyik legjobbja.

Amikor a főhősünk felébred a hetekig tartó kómából, a világ, amelyet ismert, megsemmisült, mindent elleptek a vérszomjas élőhalottak, az illető pedig egy szál kórházi köntösben vág neki a hosszú útnak és és bizonytalan jövőnek. Meglepő módon nem Rick Grimesről van szó a The Walking Deadből, hanem egy Jim nevű angol srácról, de legalább tudjuk, honnan vették az alapötletet a sorozat alapjául szolgáló képregény szerzői. A 28 nappal később (2002) című filmből!

Szóval ez a Jim nevű srác (Cillian Murphy) felébred a kómából, de senkit sem talál a kórteremben. Üres a folyosó, az egész épület, egész London üres és néma. Jim semmit sem ért, rémülten bóklászik a kihalt metropoliszban. Végül rátalál egy emberpár: túlélő, mindentől rettegő menekülők. És nemsokára találkoznak azokkal is, akik elől menekülni kell. Egykor emberek voltak, ám a gyilkos vírusnak köszönhetően már csak fékevesztett őrültek, akik ölni akarnak. Jim huszonnyolc napig feküdt a kórházban, de ez elég volt ahhoz, hogy Anglia szinte teljesen elnéptelenedjen. Jim pedig útra kel a túlélőkkel és a taxisofőr apukával (Brendan Gleeson) és a lányával (Megan Burns), akikkel útközben futnak össze, és felcsillan a remény, amikor kiderül, hogy Manchester közelében még van egy katonai bázis egy őrnagy (Christopher Eccleston) vezetésével, amely még kitart. Mi persze tudjuk, hogy egy zombijárvány esetében sem a zombik a legveszélyesebbek, hanem azok, akik bármit megtennének a túlélésért.  

Persze az Alex Garland  forgatókönyvéből dolgozó Danny Boyle (Trainspotting, A part, 127 óra) nem mondja ki, hogy ezek zombik, mert nem élőhalottak, hiszen nem haltak meg, majd támadtak fel, de tulajdonképpen mégis azok. Gyorsak és félelmetesek, mert a titokzatos kór kontrollálhatatlan dühöt és vérszomjat vált ki, és amíg nem láttam ezt a filmet, igazából nem féltem még ennyire a zombiktól. Ezt a hatást legfeljebb a Z világháború (2013) tudta überelni, de az egy szuperprodukció volt, Boyle pedig minimális költségvetésből, összesen 8 millió dollárból dolgozott, viszont remek történettel és még remekebb színészekkel. Nem véletlenül mondják, hogy a 28 nappal később újraélesztette a zombi zsánert – a film kapott is egy folytatást, ez lett a 28 héttel később (2007), és állítólag megvan a 28 hónappal később sztorija is, de Boyle semmit sem hajlandó elárulni belőle, mondván, ha kikotyogja, azt kapásból felhasználják a The Walking Deadben. Nem viccelünk, tényleg ezt mondta!