Az nem egy bazinagy gyík?

Godzilla alakját a Legendary Entertainment rebootolta, hogy egy filmes szörnyuniverzumot építsenek fel vele és ellenfeleivel, és ezt nagyon jól tették, a hamarosan a mozikba érkező folytatás előtt pedig itt az első rész a tévében.

Amikor a Legendary Entertainment a Warner Bros stúdióval karöltve úgy döntött, hogy belevág a saját, úgy nevezett Monsterverzuma felépítésének, eleve eldöntötték, hogy csakis fiatal, tehetséges és saját elképzelésekkel rendelkező rendezőkre építik a filmjeiket. És a Monsterverzum alapja ki más lehetett volna, mint a legnagyobb szörnyeteg, Godzilla, hiszen a lény rendkívül komoly mozgóképes hagyományokkal bír, a japán Toho stúdió teremtményének ez már a kerek harmincadik kalandja volt, de egyik sem sikerült olyan látványosra, mint Gareth Edwards munkája. Edwards a Monsters (2010) című elképesztő bemutatkozó filmjével hívta fel magára a figyelmet, amit ő írt, vágott és szinte minden mást ő csinált benne, gyakorlatilag fillérekből, és a Godzilla (2014) nagyon sok pénzt kapott – amiből nagyon, nagyon látványos nyitódarabot készített.

Ami újabb referenciamunka volt Edwards számára, hiszen ezek után készíthette el a Zsivány Egyes - Egy Star Wars történetet, de ez már egy másik történet. A lényeg, hogy ebben megépítette annak a világnak a prototípusát, ahol gigászi monstrumok élnek, és bár eddig rejtőzködtek, most előbújnak, hogy átvegyék a hatalmat a bolygó felett. Egyikük egy Fülöp-szigeteki uránbányában tér magához, hatalmas pusztítást okozva, ráadásul kifejezetten mindenféle sugárzó és hasadó anyagot eszik, mondjuk egy atomreaktor magját, és ki más állíthatja meg, mint Godzilla. Aki maga is okoz némi cunamit és egyéb károkat, szóval nem tudni, neki mik a szándékai. Mindezt egy család, egy japán reaktorban dolgozó amerikai mérnők (a mindig zseniális Bryan Cranston) és annak katona fia (Aaron Taylor-Johnson) szemén keresztül látjuk.

És itt mindent megkapunk, amit egy gigaszörnyes filmtől elvárhatunk, sokkal többet, mint a Roland Emmerich rendezte 1998-as Godzillában, pedig a német rendező sem ment a szomszédba egy kis városrombolásért. Vadászrepülők és néha atomtengeralattjárók potyognak az égből, fél városokat borítanak be a hullámok, és hihetetlen dolgok történnek. Aminél csak Godzilla és a két rettentő MUTO (Massive Unidentified Terrestrial Organism) összecsapása félelmetesebb, és a pár nap múlva a mozikba kerülő Godzilla II – A szörnyek királya nyilván még ezt is überelni fogja – ahogy a Monsterverzum korábbi darabja, a Kong: Koponya-sziget (2017) sem okozott csalódást. Azt már el sem merjük képzelni, milyen lesz, amikor egymásnak engedik majd Godzillát és King Kongot, pedig állítólag már forog az a film!