Az orosz kommunista párt betiltatná a Csernobilt

Szerintük felháborító és gusztustalan az HBO sorozata, ami ráadásul démonizálja a szovjet embereket.

Oroszország kommunista pártja hivatalos közleményben ment neki napjaink legtöbbet emlegetett tévésorozatának a Csernobilnak. Az egyik marxista-leninista tanokat valló párttag, Szergej Malinkovics keményen bírálta az HBO-t: szerinte a sorozat „felháborító” és „gusztustalan”, „démonizálja a szovjet rezsimet és a szovjet embereket” valamint „ideológiai manipulációra használ fel egy szörnyű tragédiát”.

Malinkovics az oroszországi internetet és telekommunikációt felügyelő, cenzori jogokkal is bíró hatóságnál, a Roskomnadzornál is be akarja panaszolni a sorozatot. Magyarázatot követel, hogy miképp kerülhetett náluk adásba a Csernobil, és azt akarja most elérni, hogy a cenzorbizottság blokkolja az HBO műsorát. Malinkovics emellett rágalmazási pert akar indítani a sorozat írója, rendezője és producerei ellen. A Roskomnadzor az orosz források szerint azonban még nem kapott ilyen jellegű hivatalos beadványt az orosz kommunista párttól.

Nemcsak ez volt egyébként az egyetlen oroszországi reakció az HBO Csernobil tévésorozatára. Nemrég az NTV nevű orosz tévétársaság bejelentette: saját Csernobil-sorozatot forgatnak az orosz kulturális minisztérium támogatásával.

Az HBO és a Sky ötrészes minisorozata az emberiség történetének legsúlyosabb katasztrófáját, az 1986. április 26-án Ukrajnában bekövetkezett csernobili atomerőmű-meghibásodás okait és következményeit mutatja be olyan sztárokkal, mint Jared Harris, Stellan Skarsgård és Emily Watson. (via The Independent)