Bunkó vagy, Bugsy! Sz*rni lehet? Ereszd ki a gőzt, Bennett! – Gáti Oszkár 10 legütősebb szinkronja

Idehaza egy egész generáció hallhatta Arnold Schwarzenegger, Sylvester Stallone, Laurence Fishburne és Samuel L. Jackson örökös magyar hangja tolmácsolásában az akciófilmes zsáner legemlékezetesebb mondatait.

1949. február 21-én született Szekszárdon Gáti Oszkár Jászai Mari-díjas színész, Arnold Schwarzenegger és Sylvester Stallone örökös magyar hangja, aki a két akciófilmes ikon mellett számos alkalommal szinkronizálta Laurence Fishburne-t és Samuel L. Jacksont is. Az akciófilmes zsáner jó pár ikonikus mondata az ő tolmácsolásában hangzott el, így most az alábbi összeállításunkban a 10 legismertebb szinkronmunkáját mutatjuk be.

 

1. „A városban tiéd a törvény, idekint viszont az enyém!”

A hosszú hajú, hátizsákos hobónak kinéző Rambo 1982-ben semmi mást nem akart, mindössze hazabattyogni, miután megjárta a vietnámi háború poklát, ám egy kekeckedő kisvárosi seriff kihozta belőle a veszedelmes dzsungelharcost – és ezzel megszületett a kommandósfilmek legnagyobb ikonja. Bár Gáti Oszkár csak a '90-es években szinkronizálta le a Rambo-filmeket az HBO számára, a neve mégis örök időkre egybeforrt Sylvester Stallonéval.

 

 

Olyannyira, hogy szinte napra pontosan 9 évvel ezelőtt, 2014-ben felrobbantotta az internetet a verset szavaló Rambo, ahol a John Rambo jeleneteire vágták rá a Nagy László-verset szavaló Gáti Oszkár hangját. A mém kitalálója, Boldizsár Péter persze egyáltalán nem bánja, hogy a mai napig a tücsök-hegedűről és káromkodásból emelt katedrálisról verselgető Sly jut mindenkinek az eszébe róla, hiszen a szóban forgó videót mostanra több mint egymillióan látták, és az alkotó a mai napig kapja a hálálkodó leveleket a magyartanároktól, hogy a fiúkat Rambo miatt kezdte el érdekelni az irodalom...

 

 

2. „Bunkó vagy, Bugsy!”

Gáti Oszkár a nálunk ...és megint dühbe jövünk címen ismert 1978-as Bud Spencer-Terence Hill klasszikushoz 1986-ban elkészített szinkronban Nymfus, a botcsinálta maffiózó alvezér szerepét kapta meg. Ő volt az, aki folyton leteremtette szegény Bugsyt, akinek a neve természetesen egy vicces utalás volt Bugsy Siegelre, Al Capone és Lucky Luciano híres-hírhedt tettestársára, aki az egyik legismertebb amerikai gengszter. Érdekes, hogy a Claudio Ruffini által megformált, vicces karakter eredeti olasz neve Picchio volt, és a film portugál, valamint román változatában is így szerepel – Bugsyként alighanem csak az amerikaiak és a magyarok ismerik őt (további érdekességek ebben a PORT.hu-cikkben olvashatók a filmről).

 

 

3. „Ereszd ki a gőzt, Bennett!”

Arnold Schwarzenegger alighanem az az akciósztár, akinek a legtöbb büntető egysoros mondata van a filmben. Állítólag egy idő után már ő maga kérte, hogy írjanak neki efféléket a forgatókönyvírók, mert annál nagyobbakat nevetnek a nézők, minél vaskosabb beszólások hagyják el a vásznon az egykori testépítő ikon száját, aki még nyugdíjas korára sem volt képes levetkőzni az osztrák akcentust. Pár évvel ezelőtt már mutattunk egy összeállítást az izomhegy Arnold legjobb dumáiból (lásd ezt a PORT.hu-cikket), most pedig itt egy másik, amelynek a címadó idézete az 1985-ös Kommandóban hangzik el.

 

 

4. „Dillon! Az anyád istenit! Mi történt? A CIA-nál csak a tollat forgatod?”

Schwarzenegger alighanem már azzal bevonult volna a filmtörténelembe, ha semmi mást nem forgat le az 1982-es Conan, a barbáron és a fentebb emlegetett Kommandón kívül. De nem így lett, hiszen ott vannak ugyebár a Terminátor-filmek (ezekről lentebb még lesz szó!), a Vörös zsaru, a Menekülő ember, a Total Recall, Az utolsó akcióhős, a True Lies, számtalan blőd vígjáték, no és persze z 1987-es Ragadozó, Arnold filmográfiájának koronagyémántja. A dzsungelben játszódó kommandósfilm persze tipikusan a '80-as évek terméke volt, akárcsak a túltoltan kőkemény muszklimiskák, mégis, ahogy a faszagyerek Dutch a csapata egyetlen túlélőjeként macska-egér párharcot vív a Predátorral, az még mindig zseniális – nem csoda, hogy máig készülnek hozzá folytatások. Alább viszont a legendás „légszkander jelenet” látható, ami legalább olyan ikonikus eleme a filmnek, mint a rasztafári űrszörny ocsmány pofája.

 

 

5. „Rambo? Az egy...”

Az 1989-es Tango és Cash talán legismertebb mondata, amit ma már egészen biztosan nem mondhatna így el Gáti Oszkár egy Stallone-filmben. Érdekesség, hogy Ray Tango, a félelmet nem ismerő, pápaszemes Los Angeles-i zsaru az eredeti változatban azt mondta, hogy „Rambo is a pussy”, amit nagyjából úgy lehetne lefordítani, hogy „Rambo egy puhapöcs” (mivel itt a szöveg nem a női nemi szervre és nem is egy kismacskára utal, hanem arra, hogy Tango anyámasszony katonájának tartja Rambót).

 

 

6. „Szükségem van a ruhádra, a csizmádra és a motorodra!”

„Nem mondtad, hogy kérem szépen!” Egy külön cikket is meg tudnánk tölteni James Cameron halhatatlan akciófilmje, a Terminátor 2. - Az ítélet napja legütősebb jeleneteivel, ahol Gáti Oszkár újabb felejthetetlen egysorosokat dörmögött el az Arnold Schwarzenegger által megformált T-800-as Halálosztójának szerepében. Persze igazából már az 1984-es Halálosztó „Visszajövök!”-jének is bérelt helye lenne ezen a listán, de jelen sorok írójának a T2 nagyobb kedvence, De talán nem váltunk ki népharagot azzal, ha a Terminátor megérkezését rakjuk most be ide, hiszen az egyetemes filmtörténelem egyik legemlékezetesebb képsora az, amikor az izomkolosszus Arnold pucéran sétál be egy külvárosi késdobálóba, majd egy nagydarab rocker szerkójában és Harley Davidsonjával távozik onnan.

 

 

7. „Persze, hogy tudtam! Csak nem sejtettem!”

A magyar köznyelvbe mára már szervesen beépült ez a felkiáltás, ami eredetileg akkor hangzik el Gáti Oszkár jól ismert hangján az Oscarban, amikor a Sylvester Stallone által megformált, jó útra térni kívánó gengszter, Angelo Provolone megtudja, hogy a sofőr csapja a szelet a lányának... Érdekes módon a film az Egyesült Államokban kritikai és nézettségi szempontból is csúnyán megbukott (a bevétele még a 35 millió dolláros gyártási költségét sem érte el), idehaza viszont kultfilm lett, ami egyebek között a nagy színészeink parádés szinkronjának és a nyelvi leleményekkel teli magyar szövegnek volt köszönhető.

 

 

8. „Nagyon köszi, te sz*revő, húgyagyú, b*zeráns csipsz*r, te s*gglyuk, te vadbarom!”

„John Spartant egy egység pénzbüntetésre ítélem beszéderkölcsi szabálysértés miatt!” Ki ne emlékezne erre az örök klasszikus gépi hangra, no meg persze A Pusztító többi pusztítóan jó poénjára? Elvégre Stallone 1993-as kultfilmje pont abból csinált viccet, hogy a '90-es évek két lábon járó tesztesztoronbombája sehogy sem illik bele a futurisztikus jövő ultra píszí világába, ahol tilos a dohányzás, az alkohol, a koffein, a hús, a küzdősport, a szerencsejáték, a csoki, a fűszer, valamint a csúnya beszéd is. Így amikor egy ámokfutó tömeggyilkos megfékezése érdekében kiolvasztják a mélyfagyasztott állapotból John Spartant, a régi vágású zsarut, egy régi kor utolsó mohikánjaként szegény még azt sem tudja, hogy a jövőben már nincs olyan, hogy vécépapír...

 

 

9. „Örülünk? Vincent! Örülünk?”

Abban, hogy az 1994-es Ponyvaregény Magyarországon is kultfilm lett, az elképesztő szereplőgárda és Tarantino ide-oda ugráló idősíkkal megbolondított sztorija mellett alighanem oroszlánrésze volt annak is, hogy 1995-ben fergeteges magyar szinkron készült hozzá a Mokép megbízásából a Videovox Stúdióban. Így aztán az sem véletlen, hogy lassan 30 éves(!) lesz a film, mégis a mai napig szívesen idézget belőle egy teljes generáció. Samuel L. Jackson karakterének, a bérgyilkos Julesnak különösen jó dumákat írt anno Tarantino, gondoljunk csak az Ezékiel 25:17-monológra, vagy a hamburgerzabálós jelenetben elüvöltött „Mondd ezt még egyszer! Mondd ezt még egyszer, hogy hogy mi! Mondd még egyszer, ha mered te f*szfej, b*szd meg! Mondd még egyszer, ha mered!”-re. Mi most mégis inkább az „Örülünk, Vincent?”-et választottuk ki, ami akkora nemzedéki élmény volt anno (főleg hogy azóta sem derült ki, mi volt a táskában, aminek Vincent ennyire örült...) hogy egy ismert hazai blog is innen csórta a nevét.

 

 

10. „Sajnos nem lehet elmondani, valójában mi a Mátrix. Látnod kell a saját szemeddel!”

Nem túlzás kijelenteni, hogy a XXI. század a filmvilágban kicsivel korábban, 1999-ben elkezdődött, mint a vló életben: ebben az évben mutatták be ugyanis minden kasszarobbantó előzményfilm ősapját, a Baljós árnyakat, valamint az akciófilmes zsánert fenekestül felforgató, és ott máig mérföldkőnek számító Mátrixot is. Az utóbbi nemcsak hogy divatba hozta a fekete bőrkabáttal hordott foncsorozott napszemüveget és a Nokia mobiltelefont, de a mai napig az elgondolkodtató sci-fik alfája és ómegája, a kocsmai filozofálgatások visszatérő témája, a boldog tudatlanság és a fájdalmas szabadság örök allegóriája. Gáti Oszkár a filmben a Morpheust alakító Laurence Fishburne-t szinkronizálta, a súlyos szavai pedig valószínűleg ugyanúgy beégtek egy egész nemzedék agyába, a piros és a kék kapszula látványával együtt.