5+5 érdekesség Noah Wyle-ról

A még mindig kölyökképű Carter doktor ma már háromgyermekes apa és boldog férj, aki a Vészhelyzet hozta ismertséget meglovagolva a nulláról építette fel és vitte sikerre A titkok könyvtára franchise-t, és aki a színészet mellett ír, rendez és producerkedik is. Isten éltesse!

Noah Strausser Speer Wyle 1971. június 4-én született Hollywoodban. Ismertségét és népszerűségét első sorban a Vészhelyzet című, kultikus kórházas sorozatnak köszönheti, melyben a kezdetektől fogva, több mint tíz éven keresztül alakította a nézők kedvenc kölyökképű dokiját, Dr. Cartert. Emellett olyan filmekben volt látható, mint az Egy becsületbeli ügy, a Donnie Darko, vagy a gyakran csak „a szegény ember Indiana Jonesa”-ként is előszeretettel emlegetett Titkok könyvtára-trilógia, melyhez később egy rejtélyekkel teli tévésorozatot is forgatott. Alábbi összeállításunkban 5+5 érdekességet szedtünk össze az 50 éves, örökifjú sztárról.

Noah Wyle és a felesége, Sara Wells a Los Angeles Lakers-Washington Wizards kosárlabdameccset nézik a Los Angeles-i Staples Centerben, 2019. március 26-án (forrás: Allen Berezovsky/Getty Images)

 

1. Mint szinte minden ismert hollywoodi sztár, Noah Wyle is iskolai darabokban kóstolt bele a színészmesterségbe. Bár a kis Noah anyja az egészségügyben dolgozott, az apja pedig villamosmérnök volt, akadt olyan rokon a családban, akitől művészi vénát örökölhetett. Apai nagymamája ugyanis a híres amerikai expresszionista festőnő, Edith R. Wyle volt, a nagyapja pedig Frank Wyle, a Los Angeles-i néprajzi múzeum (Craft and Folk Art Museum) alapítója, és a szülei válása után a filmtörténész és filmrestaurátor James C. Katz lett a nevelőapja. A múlt izgalmas tárgykultúrájáért és a jó filmekért egyaránt rajongó Noah Wyle a tanulmányait a The Thacher School internátusában kezdte, majd az illinoisi Northwestern University színészképző programjába bekerülve már a középiskolás évei alatt számos színdarabban játszott – sőt, fiatalon megnyert egy drámaíró versenyt is! Színészi ambícióit az iskolapadból kikerülve olyannyira komolyan gondolta, hogy kibérelt egy lakást a Hollywood Boulevardon, és elkezdett egy színésztanártól leckéket venni, egy későbbi szórakoztatóipari karrier reményében.

2. Huszonévesen került be a tévétörténelem egyik legismertebb kórházas sorozatába. Az 1994-ben elstartolt Vészhelyzet világszerte hatalmas sikert aratott, és olyan, ma már közismert sztárokat tett fel a térképre, mint George Clooney. No persze Noah Wyle sem járt rosszul azzal, hogy mindössze 23 évesen (a stáb legfiatalabb tagjaként!) megkapta a sorozat egyik főszerepét, Carter doktor karakterét, aki 11 éven volt a széria egyik legnépszerűbb karaktere, és a közönség szeme láttára lett orvostanhallgatóból lelkiismeretes, Afrika humanitárius katasztrófa sújtotta vidékeit is megjárt orvos. A barátságos arcú színész ezalatt a 11 év alatt jóformán semmit sem öregedett, így örökre ráégett az okos, jólnevelt, lelkiismeretes és a legkilátástalanabbnak tűnő helyzetben is keményen dolgozó amerikai polgár skatulyája. Nem csoda, hogy azóta is szinte csak efféle szerepeket kap. Holott már 2005-ben, a 11. évad után szögre akasztotta Carter doki sztetoszkópját, és kilépett a Vészhelyzet stábjából, hogy a nála fiatalabb, feltörekvő ifjú titánok karakterei is fókuszba kerülhessenek a sorozatban, de az utolsó részben visszatért. A sorozat 2009-ben ért véget , a szereplők nemrég egy "osztálytalálkozót" tartottak, amelyen természetesen Wyle is részt vett. 

Forrás: RTL II

 

3. A mai napig mindenki Carter doktorral azonosítja a színészt. Ha az emberek felismerik az utcán, általában el is várják Noah Wyle-től, hogy segítsen egy-egy balesetnél vagy rosszullétnél – így a színész a saját bevallása szerint inkább félrevonul az ilyen eseteknél, és rábízza a szakszerű segítségnyújtást a valódi orvosokra. Az egyik interjújában azt is elmesélte, hogy volt olyan eset, amikor viszont nem volt hová félrevonulnia. Egyik repülőútja során ugyanis egy utas rosszul lett, és amikor a kapitány megkérdezte, van-e orvos a fedélzeten, természetesen mindenki azonnal a színészre nézett. Szerencsére volt igazi orvos is az utasok között, de Wyle saját bevallása szerint rém kellemetlenül érezte magát amiatt, hogy leforgatott több száz Vészhelyzet-epizódot, mégsem tudja, hogyan kell elsősegélyt nyújtani...

4. Kétszer is eljátszotta Steve Jobsot, az Apple látnoki erejű vezérét. Először A szilikonvölgy kalózai című, 1999-es filmben, ami a modern számítástechnika úttörőit, az Apple és a Microsoft cégek alapítóit, Steve Jobsot és Steve Wozniakot, illetve Bill Gatest és Steve Ballmert mutatta be fiatalon. Másodszor pedig akkor bújt Jobs bőrébe (helyesebben az Apple-vezér jellegzetes fekete garbójába, kék farmerébe és hófehér edzőcipőjébe), amikor a közönség legnagyobb meglepetésére ő nyitotta meg egy fergeteges Steve Jobs-paródiával New Yorkban az 1999-es Macworld Expót.

5. Filmforgatáson szeretett bele az első feleségébe. Wyle a Nem vagyunk már ugyanazok forgatásán, 1997-ben ismerkedett meg Tracy Warbinnal, aki sminkesként dolgozott a stábban. 2000-ben össze is házasodtak, 2002-ben megszületett a fiuk, Owen Strausser Speer Wyle, 2005-ben pedig a lányuk, Auden Wyle. A pár azonban 2009-ben külön költözött, majd 2010-ben el is váltak. Wyle egy évvel később ismerkedett meg a második feleségével, Sara Wells modell-színésznővel, amikor közösen dolgoztak egy színházi projekten a Los Angeles-i The Blank Theatre Company-nál (Wyle a mai napig a társulat önkéntes művészeti vezetője és a fiatal drámaírók évente megrendezésre kerülő fesztiváljának szervezője). 2014-ben házasodtak össze, kislányuk, Frances Harper Wyle 2015 nyarán született meg.

6. Lokálpatriótaként természetesen ő is óriási Lakers-drukker. Will Ferrellhez, Jack Nicholsonhoz, Andy Garciához és Ice Cube-hoz hasonlóan Noah Wyle is rendszeresen jár kosárlabdameccsekre a családjával a Los Angeles-i Staples Centerbe, ami a világ talán egyik legismertebb sportcsarnoka. Rendszeresen itt tartják meg ugyanis a Los Angeles Lakers és a Los Angeles Clippers NBA-rangadóit, de egyúttal ez a Los Angeles Kings nevű jégkorongcsapat otthona is. A 20 ezer férőhelyes épület emellett számos más, nagyközönség előtt zajló eseménynek is helyt ad – a sajtófotósok pedig előszeretettel kapják itt lencsevégre az önfeledten szórakozó színészeket és más hírességet.

Noah Wyle (jobb szélen) és Tracy Warbin együtt nézik 2007 november 9-én a szakkommentátorok székei mögül a Los Angeles Lakers-Minnesota Timberwolves kosárlabdameccset a Los Angeles-i Staples Centerben. A szőke kisfiú az egyik közös gyermekük, Owen Wyle. (forrás: Noel Vasquez/Getty Images)

 

7. Álomszerep volt számára, amikor ő lett a Titkok könyvtára franchise szobatudós kalandora. Wyle-t ugyanis saját bevallása szerint kölyökkora óta érdeklik az olyan összeesküvés-elméletek, mint a templomosok elrejtett kincse vagy a piramisok építésének titka. Már gyerekként is a kalózok elásott aranyáról és az elsüllyedt Atlantiszról olvasott legszívesebben könyveket, és azóta is delejesen vonzzák az efféle történelmi érdekességek, megoldatlan rejtélyek. Épp ezért vállalta el nagy örömmel, hogy a 2004-es a Titkok könyvtára - A Szent Lándzsa küldetés című filmben belebújjon Flynn Carsen bőrébe, aki látszólag egy sokdiplomás, könyvmoly fiatalember, aki egy könyvtárban kap unalmas könyvtárosi állást – ám kiderül, hogy az itteni titkos raktárában őrzik az emberiség legféltettebb kincseit, többek között Pandora szelencéjét és a Frigyládát is. Valamint a keresztre feszített Jézust megsebző Szent Lándzsát, amit gonosz erők kaparintottak meg, így a szelíd könyvtárosnak Indiana Jones-típusú akcióhősként kell bejárnia a fél világot, hogy visszaszerezhesse a felbecsülhetetlen értékű műkincset.

8. Forgatókönyvíróként, rendezőként, producerként is kipróbálta már magát. Az eredetileg tévéfilmnek és dvd-s megjelenésnek szánt Titkok könyvtára, valamint a két folytatása, a Salamon király rejtélye és A Júdás-kehely átka akkora népszerűségre tett szert a 2000-es években, hogy a franchise útját egyengető TNT csatorna egy vicces és kalandos tévésorozatot is berendelt belőle. Ez lett a 2014-ben elinduló A titkok könyvtára, ami összesen négy évadot élt meg. A színész, mint az elsüllyedt Atlantisz, a mesés Excalibur vagy a Végzet Lándzsája történetének fanatikus rajongója, itt végre ismét kipróbálhatta íróként, és a legelejétől kezdve részt vett a tévésorozat történeti ívének kitalálásában. Executive producerként pedig ott volt a szereplőválogatáson, beleszólt a vágásba, és öt epizódot ő maga rendezett meg. Hasonlóan aktív volt a kamera túlsó és innenső oldalán a másik geek tévésorozatában, az Éghasadásban is, ami az űrlények inváziója utáni kaotikus állapotokat mutatta be a Földön. Wyle nemcsak a főszereplője volt a 2011 és 2015 között öt évadot megélt sorozatnak, de az egyik producere is, valamint ő rendezett meg az utolsó évadban egy epizódot. 

Forrás: Budapest Film

 

9. Aktívan jótékonykodik, társadalmi munkát is előszeretettel vállal. Wyle amellett, hogy szívügyén viseli a Los Angeles-i kőszínházi élet sorsát, de társadalmi munkában segíti a Doctors of the World és a Human Rights Watch, valamint elkötelezett állatvédő is. 2009-ben ő lett a WWF, azaz a Természetvédelmi Világalap szóvivője, és felszólalt többek között amiatt, hogy a globális felmelegedés következtében könnyen lehet, hogy a gyerekeink már nem fogják ismerni jegesmedvét, mint állatfajt. 2012-ben nyíltan támogatta az ADAPT elnevezésű, a rokkantsággal élőket támogató emberjogi mozgalmat – ebben az évben le is tartóztatták, amikor a washingtoni Capitol Hillen többedmagával azért tüntetett, hogy a hátrányos helyzetű emberek ne essenek ki az egészségügyi ellátórendszerből a megszorító intézkedések miatt.

10. Noah Wyle forgat tévésorozatot Tilla Tiszta szívvel című kerekes székes krimijéből. Miután a sztár egy saját produkciós céget alapított Slippery Moon Productions néven, tavaly meg is nevezte a legelső grandiózus projektjét, ami nem más lesz, mint egy minisorozat Till Attila 2016-ban bemutatott filmje, a Tiszta szívvel alapján, ami annak idején külföldön is nagy sikert aratott Kills on Wheels címmel (többek között megkapta a chicagói filmfesztiválon a Chicago Sun-Times nevű napilap híres filmkritikusáról elnevezett Roger Ebert-díjat).