Eddig bírtuk Berényiék nélkül - felidéztük a Barátok közt 1. részét

„Mi lesz a következő, amit elvesznek tőlünk? Az ivóvíz?!” – fakadhattak ki a Barátok közt-rajongók, mikor az RTL Klub közel egy éve bejelentette, hogy nem készül több epizód az 1998 tartó sorozatból. A csatorna azóta belátta: ezen elvonási tünetekre nem létezik metadonkúra, így az RTL Gold újra képernyőre tűzte a Berényi klán kalandjait. Mi pedig újra szemügyre vettük a legenda születését.

Berényi András, Zsuzsa és Kata megérkeznek a Mátyás király térre egy beszélő préripocok társaságában, akit Daninak hívnak. Mint kiderül, egy építkezés utolsó simításai zajlanak leendő otthonukon. A társasház lakóit mellesleg egy különleges kohéziós erő köti össze: némely mondatokat úgy hangsúlyoznak,

mintha csak a Mosó Masa mosodájából olvasnának fel egy általános iskolai évnyitón.

A Berényi családnak ezek alapján pedig a legkevésbé sem kell attól tartania, hogy kitaszítottá válnak. Hamarosan megismerkedhetünk Novák Lacival is, aki ezzel a hajkoronával akár Üzbég Presszószintisek Világszövetségének elnöke is lehetne, de úgy tűnik, leginkább csak főállású trógerként tevékenykedik: egyrészt sutyiban vissza akar cuccolni exe, Gabi lakásába, másrészt rákkeltő rádiótelefonján anyagi haszonszerzést reményében zaklatja a rejtélyes Berényi Zoltánt. Zoltánról két dolgot tudhatunk biztosan: ő a Berényi testvérek legidősebb tagja, ugyanakkor gondosan bebiztosította magát a nézői zaklatások ellen. A jelenetek többségében ugyanis csak sziluettjét csodálhatjuk meg, szempárját azért engedi láttatni szolgálati járművének visszapillantótükrében.

Annak dacára, hogy Zoltánhoz képest a Simabőrű a Vukból beteges magamutogató volt, egy komplett baráti/családi kör készül születésnapja megünneplésére a Rózsa bisztróban. Danika kérleli Zsuzsát, hogy hadd ihasson pezsgőt, mire a nő retorzió gyanánt hajszál híján visszaviszi a kisállat-kereskedésbe. A lampionokkal sűrűn dekorált bisztróba betéved egy hosszú hajú fazon:

ő Ákos, Zoltán fia, főállású antiszociális bajkeverő, aki fizimiskája alapján egyetlen Edda-tábort sem hagyott ki

az elmúlt öt évben. Közben egy rosszarcú férfi Berényi Miklós után érdeklődik: szemlátomást nem a lakóközösség tagja, noha modorossági fokmérője alapján a kollektíva zokszó nélkül befogadná őt. Végre megismerhetjük Miklóst is: valahogy így festett volna Athos is A Három testőrből, ha a 90-es években Tasnádi Péterrel üzletel. És mint kiderül, valóban nincs ellenére némi simliskedés: az építkezést vezető Hoffer Józsi a silány minőségű alapanyagokra panaszkodik Andrásnak, melyek okosba’ történő beszerzéséért Miklóst terheli a felelősség. Vili bácsi szóvá is teszi a botrányos zajszigetelést, mintha Magdi anyus mellett ez lenne élete legsúlyosabb traumája. Neje ugyanis már az első percekben olyannyira rokonszenves asszony benyomását kelti, hogy már most lesegítenénk az ominózus lépcsőn.

 

Zoltán, a sötétben bujkáló ellenforradalmár továbbra is sikeresen tér ki a szövegtanulás nyomasztó terhe alól,

az azonban több zaklatott képsorból is kiderül, hogy a vállalkozói életben nem örvend gigászi népszerűségnek. Többek közt ez derül ki azokból a képsorokból is, mikor egy haragosa a Duna-parton lökdösődés közben a „teeeeeee!” fenyegetést intézi felé. Eközben az ünneplők közé belibben Klaudia is, akivel senki nem közli, hogy ez nem A Guldenburgok örökségének forgatása. Sebaj, az halmozottan szívlapát-díjas fekete özvegy-karakter hátha elkél ide is. Férje elfogyasztása azonban ezúttal elmarad, Zoltán gépjárművét ugyanis ellenlábasa leszorítja az útról, így aztán – SPOILER!!! - fizimiskája örök rejtély marad a nézők számára.

Hogy milyen misztériumokat hagy hátra a legidősebb Berényi, hogy kikerül-e a szereplők manírkészlete a csődeljárás alól, vagy, hogy elragadja-e Danikát egy egerészölyv egy óvatlan pillanatban, az kiderül a következő 10 455 epizód valamelyikéből.

A kép forrása: RTL Klub / YouTube