Ekkor született a legenda!

Miután Amerikában éveken át hiába próbált karriert építeni, legjobb sorozatötletét lenyúlták, Bruce Lee hazautazott, megcsinálta A nagyfőnököt, és másnap már Ázsia legnagyobb sztárja lett, harmadnapra pedig egy legenda.

Az volt a legendás, ám ekkor még csak feltörekvőben lévő Bruce Lee első főszerepe és elkészűltekor, 1971-ben minden idők legnagyobb bevételét hozó hongkongi filmje, bár remekműről azért még ne beszéljünk. Hőse, a Kínából érkező városi fiú, Cheng egy jéggyártó üzemben kezd el dolgozni unokatestvéreivel együtt Thaiföldön, ahol – ha ez kevésbé ismert tény is – rendkívül befolyásos kínai diaszpóra él. A fiú annak idején megígérte édesanyjának, hogy nem keveredik bajba, ám amikor kuzinjai sorban eltűnnek a cégvezetőkkel való találkozásuk után, arra kényszerül, hogy a rejtély nyomába eredjen, és felvegye a harcot a titokzatos Nagyfőnökkel.

Bár megvan minden összetevő, furcsa módon A nagyfőnök csak a játékidő második felére válik igazi harcművész filmmé, akkor viszont lenyűgöző az, amit látunk, sőt, hazájában pár jelenetet ki is vágtak a túlzott erőszak miatt. Az eddig karrierjét Amerikában ápolgató, de ott sorra falba ütköző Bruce Lee már ekkor is a csúcson volt, de még nem használt egy csomó mindent, ami később a védjegyévé vált, például itt nem kerül a kezébe nuncsaku és nem pöcköli meg az orrát a hüvelykujjával – viszont már használja a jellegzetes triplarúgást, ami miatt Három Láb Lee-nek is hívták! És a rossz nyelvek szerint a film második felét nagyrészt ő is rendezte, a stúdió által felkért direktor, Wei Lo ugyanis szerencsejáték függő volt, és egész nap csak lóverseny közvetítéseket bömböltetett a rádión – még felvételek alatt is, így azokat mindig eredeti hang nélkül kellett megoldani.   

A forgatás a rendező hülyeségei nélkül is elég nyomasztó volt, a thaiföldi porfészek, ahol a legtöbb részt felvették, nélkülözte a legtöbb civilizációs vívmányt, és főleg azokat a friss élelmiszereket, amik Lee diétájához szükségesek voltak, így gyakorlatilag a magával hozott vitaminokon élt, több kilót is fogyott. Eközben a szintén frusztrált stáb az egyetlen szórakozóhelyen  eresztette ki a gőzt, a filmben is szereplő bordélyházban, ahonnan sokan vittek magukkal thai „feleséget” haza. Az eredmény azonban minden várakozást felülmúlt, Lee-t majdnem agyonnyomták a hongkongi premieren, de ő nem bánta, mert végre igazi sztárnak érezhette magát, de ennél sokkal több lett egyik napról a másikra először Ázsiában, majd Európában, végül az üt oly nehezen befogadó Amerikában is, egy igazi legenda!