Elhunyt Gorden Kaye, a Halló, halló sorozat sztárja

Gorden Kaye-t 75 éves korában, egy ápolási otthonban érte a halál.

Kaye-t a legtöbben a BBC vígjátéksorozatából, a Halló, hallóból ismerik, amiben az egyik főszereplőt, egy René Artois nevű francia vendéglőst alakított. A széria a második világháború idején játszódott egy francia kisvárosban. A németek megszállják a várost, és értékes régiségeket rabolnak el. A városparancsnok úgy dönt, hogy ezeket megtartja magának a háború utánra, ezért megkéri Renét, hogy a festményt rejtse el a vendéglőben.


Kaye 84 epizódban szerepelt a sorozatban, melyet négyszer is jelöltek Bafta-díjra, de végül egyszer sem nyerte el.

Vicki Michelle, aki a sorozatbeli Yvette Carte-Blanche-t alakította, úgy emlékezett a színészre, mint nagyszerű tehetség, akit a világ minden táján szerettek - írja a Guardian.


Kaye 1941-ben született Huddersfieldben, önéletrajzi írásában „félénk, meleg, túlsúlyos srácként” jellemezte magát, aki azért fordult a színészet felé, hogy legyőzze gátlásosságát. Kisebb filmes szerepekkel kezdte pályafutását, majd tévésorozatokban játszott, kezdve a Coronation Streettel, ezután 1982-ben megkapta a Halló, halló sorozat egyik főszerepét.


1990 januárjában Kaye megsérült a híres Burns' Day viharban: egy éles tárgy betörte a kocsija szélvédőjét, és súlyosan megsebesítette a fején. Komoly agyműtéten esett át, ami után két újságíró orvosnak öltözve besurran a kórházba, hogy tudósítson az esetről. Az újságírók akciója komoly felzúdulást váltott ki, az egész országot magukra haragították.