Elképesztően látványos, ahogy a brit kommandósok szétlövik Budapestet

A Válaszcsapás sorozatban bomba robban a 47-es villamoson, lángba borul a pesti rakpart, MÁV-kocsik tetején verekszik az MI6, Fenyő Iván és Kamarás Iván pedig rosszarcú gengszterek.

A 2010 és 2015 Strike Back (itthon: Válaszcsapás) címen futó brit sorozat nemcsak egy lövöldözésekkel telepakolt, látványos válasz volt Kiefer Sutherland 24-ére, de több évada is nálunk forgott, biztos megélhetési forrást nyújtva ezzel a magyar filmipar szereplőinek. A Cinemax csatorna akcióorgiájában ráadásul Budapest nem Moszkvát vagy Berlint helyettesítette (oké, volt az utóbbira is példa), hanem végre Budapest lehetett, ahol bomba robban a 47-es villamoson, és páncélautóval hajtottak át a Művészetek Palotája üvegajtaján.

Ehhez az sok lövöldözéshez annyi a keretsztori, hogy a briteknek is megvan a maga Navy SEAL kommandója, akik levadásszák a nagyvilágban az Oszama bin Láden-kaliberű terroristavezéreket, meg az al-Kaidával cimboráló maffiózókat, csak náluk ezt az elit csapatot Section 20-nak hívják, és az MI6 alá tartozik. A két főhős (Philip Winchester és Sullivan Stapleton) tehát ennek az elit alakulatnak a tagja, és valahol félúton vannak az életnagyságú G.I. Joe akciófigurák és James Bond között.

Fotó: Cinemax

Az öt évad alatt (helyesebben 1+4, mivel a Cinemax csak a második évadtól karolta fel a produkciót, és saját számozást kezdett el használni) többször is megfordult a Válaszcsapás stábja Budapesten, forgattak többek között a Fészek Klubban, a Kozma utcai gyűjtőfogházban és a Vidámparkban is, de felismerhető néhány jelenetben a visontai erőmű, az acsaújlaki kastély és a komáromi erőd is. Itt például a Budavári Sikló előtt pózol a terrorelhárító ügynököket alakító Milauna Jackson és Philip Winchester:

Forrás: Liam Daniel/Cinemax

 

Ez a kép az azóta bezárt Vidámparkban készült, amit a Cinemax stábja kedvéért nyitottak ki újra:

Fotó: Liam Daniel/Cinemax

Itt a pesti rakparton gyullad ki látványosan egy teherautó a lövöldözések során:

Ebben a videóban pedig az a rész is felvillan egy pillanatra, amikor a történet szerint bomba robbant a 47-es villamoson!

Az ismerős helyszínek mellett magyar sztárok is felbukkantak a Strike Back-epizódokban. Kamarás Iván például egy Skander nevű bérgyilkost alakított, aki az moszkvai keresztapa jobbkeze volt a történetben.

Fenyő Iván terroristát alakított, és egy igen látványos, vonat tetején rohangálós jelenetben keménykedett a brit kommandósokkal. Ugyanitt a Barátok közt sztárja, Kinizsi Ottó a barátnőjéért aggódó utas volt.

Érdemes megfigyelni, hogy a vasúti kocsikat a MÁV kopottvörös M47 1001-es dízelmozdonya húzza ebben a jelenetben, de a szerelvény másik végén ott virít egy tűzpiros NOHAB is!

Sokáig lehetne még sorolni a magyar vonatkozású jeleneteket, de inkább hagyunk felfedezni valót a kedves olvasónak is!