Előkerült a Monty Python-tagok rég elveszettnek hitt vígjátéksorozata

Eddig csak két teljes rész volt ismert az 1969-es The Complete and Utter History of Britainból, most végre mind a hatot láthatják az angol humor szerelmesei.

Előkerült a brit vígjáték-sorozatok egyik rég elveszettnek hitt nagy klasszikusa, egy igazi Szent Grál, a The Complete and Utter History of Britain összes része, melyeket a Monty Python társulat két tagja, Michael Palin és Terry Jones készítettek – nem sokkal azelőtt, hogy világhírre tettek volna szert a Monty Python Repülő Cirkuszával. A The British Comedy Guide beszámolója szerint az 1969-es sorozat mind a hat epizódját nemrég megtalálták az ITV archívumában, ahol évtizedekig rosszul voltak katalogizálva. Most viszont már az összes rész streamelhető az ITV Premiumon.

Maga a sorozat egyébként nagyon vicces: kamu dokumentumfilmes eszközökkel (azaz: mockumentary stílusban) mutatja be a brit történelmet, mintha kamera és televízió már évszázadokkal ezelőtt is létezett volna. A mókás jelenetek között szerepelnek egyebek között sztárinterjúk a hastingsi csata résztvevőivel, a XVII. században élt Samuel Pepys parlamenti képviselő, békebíró és királyi haditengerészeti főtitkár talk show-t vezet, de előkerülnek benne Julius Caesar házi videói is. A poénokat Terry Jones és Michael Palin írták, és ők játszották szinte az összes főszerepet is. A végeredménnyel azonban mindketten elégedetlenek voltak, ezért összeálltak inkább más fiatal brit komikusokkal, és együtt készítették el a BBC-nek a Monty Python Repülő Cirkuszát – a többi pedig már tévétörténelem.

Egészen a közelmúltig azonban a The Complete and Utter History-ból mindössze két teljes epizód maradt fenn, valamint a másik négyből kisebb részletek. Ezek 2014-ben meg is jelentek DVD-n Terry Jones és Michael Palin újonnan felvett anyagaival együtt The New (Incomplete) Complete and Utter History of Britain címmel.

 

 

A régi brit tévésorozatok között sajnos nem a The Complete and Utter History volt az egyetlen, amelynek egyes epizódjai elvesztek. Ezeket a műsorokat ugyanis a '60-as években még videokazettára rögzítették, ami rendkívül drága dolog volt akkoriban. Miután egy-egy rész elkészült és adásba került, onnantól fogva már értéktelenek voltak a tévécsatorna számára (hiszen az ismétlés fogalmát az amerikai tévék „találták fel”), így rendszeresen letörölték a videokazettákat, hogy újra lehessen használni azokat. Sajnos számos híres (és mostanra teljesen elfeledett) brit tévéműsor jutott erre a sorsra, évtizedek pótolhatatlan televíziós történelme veszett el örökre...

Ezek közül a legjelentősebb és legfájóbb talán a Doctor Who esete, amelynek számos epizódja hiányzik abból a korszakból, amikor még William Hartnell és Patrick Troughton voltak a Doktorok. Szerencsére több elveszett epizódot is sikerült már rekonstruálni rádiójátékok segítségével, időről időre pedig a magángyűjtőknél vagy a külföldi műsorszolgáltatók raktáraiban is felbukkannak elveszett epizódok. A Monty Python Repülő cirkusza is majdnem ugyanilyen sorsra jutott,

de szerencsére Terry Jones egy BBC-alkalmazottól időben fülest kapott, és kicsempészte a Monty Python-kazettákat, megőrizve így azokat az angol humor szerelmeseinek.

(via Collider)