Enyhén militarizálódik a TV2

Érdekes katonai tartalmakkal készül a csatorna. Véletlen? Aligha…

Elnézve a TV2 őszi műsorkínálatát elsőre nem tűnik fel semmi különleges. Tehetségkutató, zenés táncos show műsorok, utazós reality, farmra költözős valóságshow, gazdag gyerekek rongyrázásával hergelő sorozat, meg Győzike házába beköltözős műsor is lesz. De lesz még elvileg két saját gyártású sorozat is, amiből az egyiknek már van is előzetese. Nem is rossz. Ez a S.E.R.E.G.

Ilyen lesz a bombasztikus új magyar akciósorozat - TRAILER

Előzetest kapott a S.E.R.E.G, amelyben magyar katonák vadásznak terroristákra.

Tovább

Tehát azt látjuk, hogy nincs is semmi minta, amit követne a csatorna, nincs semmi különlegesség, nincs itt semmi látnivaló, lehet tovább menni. Csakhogy a friss hírek szerint a TV2 a semmiből egyszer csak beújított egy reality műsort, A kiképzést.  A leírás szerint katonai stílusú csapatversenyen alapuló sportreality-t indít a TV2, A Kiképzés címmel.

A S.E.R.E.G. koncepcióját még el lehet könyvelni annak, hogy magyar embernek, magyar nézőnek kell a magyar kötődés, még akkor is, ha az egész teljesen fikció. Ha a történet alapján már levágja az ember, hogy amikor a környezetében elkezdenek záporozni a katonaságról szóló sztorik, akkor azok közel sem ilyenek. (Ennél sokkal életszerűbb az Angyalbőrben.) Feltehetőleg nem is az volt a cél, hogy ez életszerű legyen, mert az nem lenne túl akciódús. 

A katonai reality létjogosultságát lehetne a fék nélkül robogó nosztalgiavonatozásnak is tulajdonítani,

ha már egyszer feltámasztották a Megasztárt és a Kísértést, meg a Szerencsekereket és a Zsákbamacskát, az RTL-en meg a Sztárboxot, Fort Boyardot és a Kalandra fal!-at. (Az őszi műsorkínálatról itt írtunk részletesebben: Ezekkel a műsorokkal bomlaszthatod az agyad idén ősszel.) Ha így lenne, akkor azt mondhatnánk, hogy ez ugyanaz, mint ami annak idején A bázis volt. De nem mondhatjuk ezt. Ez ugyanis nem a bázis 2024-es verziója. Van egy nagyon fontos különbség: ezt a műsort a magyar honvédséggel közösen készíti a TV2. És nem is kicsit van benne a honvédség ebben a buliban.

A HONVÉDELMI MINISZTÉRIUM MEGBÍZÁSÁBÓL SAJÁT FEJLESZTÉSŰ, KIFEJEZETTEN A HONVÉDSÉGRE SZABOTT FORMÁTUMBAN CIVIL VERSENYZŐK VESZNEK RÉSZT, A MAGYAR HONVÉDSÉG ÁLLOMÁNYÁBÓL VÁLASZTOTT NÉGY KIKÉPZŐ VEZETÉSÉVEL A KATONAI JELLEGŰ MEGMÉRETTETÉSEKBEN.

A komoly erőpróbákat követően a győztes csapat tagjai 20 millió forint összértékű díjazásban részesülnek, egy Gripen repülésen is részt vehetnek, és lehetőséget kapnak, hogy a MH területvédelmi tartalékos állományába tartozzanak.

Ha valami erőnléti realityre lenne égető szüksége a csatornának, akkor nem egy új formátumhoz nyúlna, hanem mondjuk a kiválóan bevált Exatlonhoz, esetleg megpróbálkozhatna újra a Ninja Warriorral. De erről látszólag szó sincs,

itt a magyar katonaság elég erőteljes promótálása látszik inkább.

Vajon mi szükség lehet erre? Miért lehet olyan fontos két katonai műsor a kereskedelmi tévén? Miért kell ebben a honvédségnek látványosan részt vennie? 

Nos, ez már puszta feltételezés, de talán nem olyan vad, hogy ne lenne semmi alapja, mivel tény, hogy a Magyar Honvédelmi Minisztérium épp azzal plakátolja szét az országot, hogy tessék jelentkezni a seregbe. És pont arról szólnak a hírek, hogy milyen jó, hogy most 11 ezer tartalékos katona van. Minő meglepetés,  hogy, pont az itt a “fődíj”, hogy beállhat területvédelmi tartalékosnak az ember. Véletlen lenne, hogy ez a reality és a plakátkampány valahol összeér? Aligha. 

Mintha azt akarná üzenni a világ (a TV2), hogy katonának lenni menő, vagy ahogy a mai fiatalok mondanák: slay.

(index)