Ez történik, ha keresztezzük az Eredetet a Léon, a profival és a 2001: Űrodüsszeiával

Luc Besson és Scarlett Johansson akció-sci-fije, a Lucy tudománytalan, de kit érdekel?

A 2010-es évek elején Scarlett Johansson éppen a csúcson volt. Ezerrel pörgött az MCU, amelyben Fekete Özvegy karakterével bérelt helye volt. Az egykor szebb napokat látott Luc Besson eközben B-kategóriás akciófilmek és akcióvígjátékok producereként és írójaként múlatta az időt. A kettejük találkozásából aztán kisült valami olyasmi, ami ha nem is ért fel Besson fénykorához (A nagy kékség, Léon, a profi, Az ötödik elem), de alkalmat adott rá, hogy a rendező megvillanthassa a tehetségét, Johansson pedig bebizonyította, hogy nem csak a Marvel színeiben tud akcióhősködni.

A Lucyból azért így sem lesz klasszikus, de az alapötlete nagyon izgalmas, a tempója parádés, az akciójelenetei pedig hollywoodi mércével is maximálisan korrektek. Johansson alakítja a címszereplő amerikai nőt, aki Tajpejben tanul. Új barátja, Richard ráveszi, hogy drogfutárként dolgozzon egy dél-koreai drogbárónak. Amikor véletlenül bekerül az általa csempészett illegális szer a szervezetébe, azonnal zsenivé válik, és olyan elképesztő tulajdonságokra tesz szert, amelyekkel korábban nem rendelkezett. Képes lesz telepátiára, telekinézisre, mentális időutazásra, a fájdalomérzete pedig megszűnik.

A Lucy arra a népszerű mítoszra épít, mi szerint az agyunknak csak az egytizedét használjuk. Valójában az agyunk 100 százalékát használjuk folyamatosan - ha valaki valóban csak az agya 10 százalékát használja, azt az illetőt alighanem agyhalottnak nyilvánítanák. Mindezzel persze maga Besson is tisztában van, de úgy volt vele, ha egy ötlet sci-fi koncepcióként működik, akkor nem számít, hogy tudománytalan.

További érdekességek a filmről:

  • Besson elmondása szerint a film megvalósítása tíz évig tartott az ötlet megszületésétől a bemutatóig. Úgy írta le a projektet, mint "egy rész Léon, a profi, egy rész Eredet és egy rész 2001: Űrodüsszeia.” Több beállítással is ezeket a filmeket idézi meg.
  • Ez az első olyan R-besorolású film, amelyet részben IMAX kamerákkal forgattak.
  • Lucy lett az előző húsz év legsikeresebb francia filmje Franciaországon kívül. A 463 millió dolláros bevételével sikeresebb volt, mint az Elrabolva 2 (2012), Az ötödik elem (1997) és az Életrevalók (2011).

via: IMDb / Wikipedia