Ezeket a filmeket ajánljuk péntekre

Forradalmi napra ébredtünk, feküdjünk tovább, és nézzük a tévét!

A sas - AMC, március 15. péntek, 8.50h

Időszámításunk szerint 140-ben, a római birodalom kiterjeszti határait egészen Britanniáig. Kaledónia területén a rebellis törzsek még tartják magukat. Marcus Aquila (Channing Tatum) megérkezik Britanniába, feltett szándéka, hogy visszaállítsa apja, Flavius Aquila megtépázott hírnevét. 20 évvel korábban, Róma 5000 főből álló kilencedik légiója Flavius vezetésével, a légió szimbólumát, a kilencesek sasát magasban hordozva vonult be Kaledóniába. Sosem tértek vissza. A légió, és a szimbólum eltűnt az ismeretlenség ködében. Hadrianus, a római birodalom császára dühében egy falat építtetett a terület köré, ez a fal a római birodalom északi részének határát, az ismert világ határait jelzi. Marcus célja, hogy kiváló harcossá váljon. Célkitűzésének elérését segíti legújabb megbízatása: dél-nyugaton egy kisebb erőd ostrománál vezeti bátran csapatát.

 

Indiana Jones és a kristálykoponya királysága - Mozi+, március 15. péntek, 9h

Javában dúl a hidegháború. Indiana Jones tevékenysége is szemet szúr a hatóságoknak, így a régészprofesszort ki akarják rúgni az egyetemről. Jones azonban találkozik az ifjú Mutt-tal, aki a segítségével meg akarja szerezni a legendás kincset, Akator kristálykoponyáját. A két kincsvadász ezért Peruba utazik, ám kiderül, hogy az oroszok személyében vetélytársuk is akad. Ők ugyanis azt hiszik, hogy a koponya segítségével leigázhatják a világot, míg csapatukat a jéghideg szépség, Irina Spalko vezeti. Indiana és Mutt persze mindenáron meg akarják akadályozni, hogy a varázslatos erejű koponya az ellenség kezébe kerüljön…

 

Számkivetett - Moziverzum, március 15. péntek, 10.20h

A "Számkivetett" egy utazás, melynek során nagyon sokat tanulunk meg önmagunkról, az emberi természetről, mindezt egyetlen figura, Chuck Noland történetének bemutatásával. Chuck Noland (Tom Hanks) karrierje csúcsán álló topmenedzsert az ünnepek előtti utolsó szolgálati útján szörnyű baleset éri. Senki sem éli túl a viharba keveredett gép lezuhanását, csak ő marad életben, valahol Malajzia felé a szétszórt szigetek világában. Barátnője, Kelly (Helen Hunt) hiába várja vissza, a hatóságok szerint nem élte túl senki a szerencsétlenséget. Chuck minden érzékét latba veti a trópusi szigeten az életben maradásért. Lassan feltalálja magát és önellátóvá válik. Nem hagyja magán eluralkodni a kezdeti kétségbeesést, tovább reménykedik. Négy évig tart ősemberi kalandja. Tutajt épít és felhúzza rá a véletlenül partra sodort vitorladarabot. Az óceánon hánykolódva találnak rá. A visszatérés sokkoló hatású. Az otthoni civilizáció már rég kivetette magából. 

 

Farkasokkal táncoló - Film Mánia, március 15. péntek, 10.35h

Tennessee-ben javában dúl a polgárháború. Dunbar hadnagy az áthelyezést választja a nyugati frontra _ egy hőstett elismeréseként. Amikor megérkezik a Sedgewick erődbe, rá kell döbbennie, hogy az már régóta magányosan áll, és ő az egyetlen lakója. Hamarosan kapcsolatba kerül a sziú törzzsel, köztük a szent emberrel (Vergődő Madár), a harcossal (Szélfútta Haj), a törzsfőnökkel (Tíz Medve), valamint Álló Ököllel, egy fehér nővel, akit még gyermekként fogadott be a törzs. Dunbar becsületes és bátor cselekedetei nyomán fokról fokra kölcsönös elismerés és csodálat épül ki közte és a sziú törzs tagjai között. Dunbar egyre inkább beépül a törzsbe, izgalmas szerelmi kalandba bonyolódik Álló Ököllel, és életre szóló barátságot köt a bennszülöttekkel.

 

A Pál utcai fiúk - Mozi+, március 15. péntek, 11.30h

Molnár Ferenc regénye alapján! A Pál utcai grundon délutánonként kisdiákok játszanak. Hírét veszik, hogy a füvészkertben tanyázó rivális társaság, amelynek Áts Feri a vezére, rohamra készül, hogy elfoglalja a Pál utcaiak grundját. A fiúk felkészülnek az ellenséges támadásra. Bokát választják vezérül, a többiek is kapnak rangot, egyedül a vézna, szőke Nemecsek Ernő marad közlegény. Geréb, aki szintén a vezéri rangra pályázott, bosszúból a füvészkertiekkel szövetkezik. Az árulás gyanúja Nemecsekre terelődik. A vézna kisfiú, hogy bebizonyítsa hűségét, visszaszerzi az ellenség által elrabolt grundzászlót. Akciója során kényszerű fürdőt vesz a füvészkerti tó hideg vizében. Elérkezik a csata napja. A lázasan fekvő Nemecsek kiszökik a betegágyából és bátran veszi ki részét a harcból. Ő is hozzájárul a Pál utcaiak győzelméhez. De nem sokáig örülhet új főhadnagyi rangjának, mert a fürdés miatt tüdőgyulladást kap...

 

Jumanji – Vár a dzsungel - RTL, március 15. péntek, 12.35h

Négy problémás diák takarítás közben felfedez egy régi videojáték-konzolt, és ahelyett, hogy elvégeznék a rájuk bízott feladatot, belépnek a játékba. Jumanji rejtelmes dzsungelébe kerülnek az általuk választott felnőtt avatár testében. Spencer (Dwayne Johnson), Martha (Karen Gillan), Fridge (Kevin Hart) és Bethany (Jack Black) hamarosan kénytelenek rájönni, hogy mindössze három életük van, és a játékot csak akkor ússzák meg élve, ha mihamarabb győznek. A győzelemhez azonban meg kell találniuk Alexet, aki 20 éve raboskodik a játékban egy nélkülözhetetlen karakterben.

 

Mint a villám - Moziverzum, március 15. péntek, 13.20h

A Daytona 500 autóverseny egyike a legkeményebbeknek. Csak a legedzettebb és legtapasztaltabb pilóták vághatnak neki a siker reményében. A reményteljes fiatal autóversenyző (aki élete legnagyobb próbatételére készül) és legnagyobb ellenfele súlyos balesetet szenvednek... Egy vakmerő pilóta azonban sohasem hagyja annyiban!

 

Föltámadott a tenger - DUNA Televízió, március 15. péntek, 13.50h

1848. március 15-én Pesten kitör a forradalom. A márciusi ifjak között azonban ott van a császár besúgója is. Jellasics támadásának hírére özönlenek a szabadság hívei a honvédseregbe. Petőfi is ott van a táborban, és verseivel lelkesíti a katonákat. 1849 januárjában azonban vesztésre áll a szabadság ügye, Petőfi Erdélybe megy, hogy csatlakozzon Bem tábornok seregéhez. Gábor Áron ágyúinak segítségével győzelmet aratnak Bem csapatai, de a harc tovább tart…. A monumentális filmalkotás emléket állít a szabadságharc neves és névtelen hőseinek. Nem mentes azonban mindazon hibáktól (lásd: sematizmus, finom történelem torzítás) melyek létrejöttének korát, az 50-es évek első felét jellemzik. A filmet színeiben felújított, kiegészített, digitalizált változatban láthatják a nézők.

 

Sztálingrád - Film Mánia, március 15. péntek, 14.15h

Gigantikus erők feszülnek egymásnak a Volga menti nagyvárosban, Sztálingrádban, a második világháború idején. A németek győzedelmesen nyomulnak előre, és körülzárják a várost, ám úgy tűánik, a támadás kifullad. A hatalmas öldöklés közepette, a harapófogóba került katonák és civilek a maguk apró csatáit vívják. Így van ezzel a szakasznyi szovjet katona, amely egy stratégiai fontosságú épület megtartásáért küzd. A küzdelem közepette a katonák szoros kapcsolatba kerülnek a házban lakó két nővel.

 

Kincsem - RTL, március 15. péntek, 15.10h

A minden vagyonától megfosztott fiatal gróf, Blaskovich Ernő (Nagy Ervin) céltalan, kicsapongó életet él, amikor egy nap megjelenik élete nagy lehetősége. Utolsó fillérjeiből megveszi az értéktelennek tartott, kezelhetetlen lovat, Kincsemet. Mindenki rajta nevet, amikor Schultz, a tarka macska segítségével elkezdi felkészíteni a versenyzésre. Reményei hamarosan megvalósulni látszanak, amikor Kincsem lábán gyógyíthatatlan betegség jelentkezik. Ernő csak apja ellopott orvosi jegyzeteiben bízhat, amit ellensége, von Oettingen báró (Gáspár Tibor) őriz. A báró lánya, a makacsságáról híres Klara (Petrik Andrea) azonban a segítségére siet, ami még jobban felkavarja Ernő életét.

 

Az ördög jobb és bal keze - TV2, március 15. péntek, 15.20h

Trinity hosszú útról tér éppen haza, ám egy kis nézeteltérése támad az egyik útszéli kocsmában. Nem nagy ügy, lepuffant két semmirekellő fejvadászt, az útonállók sebesült foglyát meg befuvarozza a városkába, ahol éppen bátyjával kötözködik három elvetemült fickó. Csupán azon akad fenn, miért visel seriffcsillagot a bátyja. A seriff nem örül különösebben testvérének, mert ismeri őt. Ahol ő eddig feltűnt, ott mindig történt valami. Most sincs másként, az "ördög jobb kezének" nevezett öcsköst bosszantják a helybéli hatalmasság pökhendi emberei, akik szüntelenül zaklatják a környék mormon telepeseit azért, hogy távozásra bírva őket, megkaparinthassák földjeiket.

 

Diszkópatkányok - Moziverzum, március 15. péntek, 15.30h

Úgy tűnik, hogy Steve és Doug Butabi sosem lesznek elég menők ahhoz, hogy rákerüljenek a Roxbury Klub vendéglistájára. De csak addig, míg össze nem koccannak példaképükkel, a klub törzsvendégével, Richard Grieco-val. A rendőri feljelentést elkerülendő, Grieco összehaverkodik a szerencsétlen duóval és bevezeti őket abba a csillogó világba, melyről eddig csak álmodtak. A két idétlen Butabi átléphet a gagyi helyek világából a menő klubokéba... talán.

 

Warcraft: A kezdetek - Mozi+, március 15. péntek, 16h

Azeroth eddig békés birodalma a háború szélére sodródik, civilizációjuk egy félelmetes megszálló fajjal néz szembe: ork harcosok menekülnek haldokló országukból, hogy új hazát foglaljanak maguknak. Amikor megnyílik egy átjáró a két világ között, az egyik seregre a pusztítás vár, a másikra a pusztulás. A szemben álló felek közül két hős összeütközése fogja eldönteni a családjuk, népük, hazájuk sorsát. Így kezdődik a látványos eposz a hatalomról és áldozatról, amelyben a háborúnak sok arca van, és mindenki harcol valamiért...

 

Sherlock Holmes - Film+, március 15. péntek, 17.30h

A legendás mesterdetektív, aki közelharcban legalább olyan verhetetlen, mint logikus gondolkodásban, élete legnagyobb problémájával kerül szembe. Sherlock Holmes (Robert Downey Jr.) és hű társa, Dr. Watson (Jude Law) a fekete mágia nagymestere, Lord Blackwood (Mark Strong) nyomába ered. Ha nem leplezik le időben, az végzetes következményekkel járhat az egész birodalomra nézve.

 

Mr. és Mrs. Smith - AMC, március 15. péntek, 17.40h

Minden családnak van rejtegetnivalója, apró-cseprő, kisebb-nagyobb titka mindnek van. De amit a látszólag átlagos életvitelű Smith házaspár takargat a külvilág és egymás elől, hát olyan biztosan kevésnek van. Jane (Angelina Jolie) és John (Brad Pitt) valójában jólfizetett, megbízhatóan hatékony munkát végző bérgyilkosok, akik ráadásul két, egymással szemben álló szervezetet szolgálnak. Minden megy a megszokott mederben addig, míg egy nap egymás meggyilkolására kapnak megbízást. Kénytelenek hát hazavinni munkájukat, és a békés külvárosi otthonban egyik pillanatról a másikra elszabadul a pokol.