Ezeket a filmeket ajánljuk péntekre

Ha a meleg otthon tart pénteken.

Eltörölt múlt - Film4, július 21. péntek, 20h

Karen Millernek mindene megvan, amire egy nő vagyhat: tökéletes házasság, tökéletes férj és tökéletes élet. Ám amikor férje eltűnik egy üzleti úton, és halottnak nyilvánítják, Karen eszményi élete összeomlik. Lassan kezd ráébredni, hogy a tökéletesnek hitt férje nem sötét titkokat rejtegetett...i

 

Szamba - M5, július 21. péntek, 21h

Idősebb Szamba Ottó anyagbeszerző egy üveges KTSZ-nél, ő a pestkörnyéki kisvárosban a kulturális élet középpontja, állandóan szervez: fesztivált, vízi-úttörő csapatot, énekkart _ de leginkább amatőr színjátszókat és előadásokat. Miatta sokáig minden gyerek színész akart lenni a városban, kivéve Kisottót, aki szégyelli apja ripacskodóan arrogáns színművészetét, mely éppen olyan túlburjánzó, mint az élete. Különböző vargabetűk után Kisottó mégis a Színház- és Filmművészeti Főiskolán köt ki. Barátjával, Gézával jobb híján egy rémes vidéki társulathoz szerződik, ahol megismerhetik a hetvenes-nyolcvanas évek vidéki Magyarországának kisszerűségét. A népszerű színész, Koltai Róbert szenvedélye, a lóverseny után (Sose halunk meg), másik fájdalmas, s úgyszintén legyőzhetetlen szenvedélyéről, a színházról forgatta ezt a filmjét.

 

Amerikai anzix - Magyar Mozi TV, július 21. péntek, 21h

Bódy Gábor mannheimi nagydíjas elsőfilmjében az amerikai polgárháborúban harcoló negyvennyolcas magyar emigrációnak állított emléket. A film három alapvető karaktert jelenít meg: a racionalistát, aki eredményei révén boldogul, a tragikus-fatalistát és az érzelmes, a gyökereihez ragaszkodó magyart. Sorsuk eltérő ábrázolása alkalmat adott arra, hogy Bódy Gábor a filmes narráció önreflektív lehetőségeivel kísérletezzen. Tímár Péter trükkoperatőrrel a hagyományos filmanyagról a trükkasztalon új felvételeket készítettek, s ily módon a fényvágással, maszkolással, torzított hangeffektusokkal manipulált anyaggal olyan hatást értek el, mintha korabeli amatőr felvételeket látnánk. Filmjükben a remekmű szintjén valósul meg a majdnem lehetetlen célkitűzés: az élvezhető, fordulatos látványmozi és a kísérleti, avantgarde törekvések ötvözése.

 

Tudom, mit tettél tavaly nyáron - Viasat Film, július 21. péntek, 21h

Az érettségi bankett varázslatos éjjelén négy végzős gimnazista _ két fiú és két lány _ beül egyikük új autójába és önfeledt hangulatban nekivágnak az éjszakának. Hirtelen a semmiből feltűnik egy alak. Ray hiába fékez, az ismeretlen mozdulatlanul fekszik az út közepén. A fiatalok pánikba esnek a rájuk váró súlyos büntetés miatt. Félelmükben olyan lépésre szánják el magukat, ami örökre megváltoztatja egész életüket. A holttestet a közeli mólóról a tengerbe dobják. Az ismeretlen azonban magához tér, de Barry szándékosan vízbe fojtja. A négy barát fogadalmat tesz, hogy megőrzik titkukat mindhalálig. Valaki azonban követi őket. Akárhova mennek, mindig a nyomukban van és mindent tud róluk. Látta, amit tettek. Ügyes és kegyetlen lelki terroristájuk ismeri minden gyenge pontjukat, nem akarja futni hagyni őket. Most visszafizeti nekik mindazt a szörnyűséget, amit ők okoztak az idegennek.

 

A mesterlövész - Moziverzum, július 21. péntek, 21h

A visszavonult mesterlövész, James Dial sohasem bocsátotta meg magának, hogy futni hagyta a világ egyik legveszedelmesebb terroristáját. Nem is kérdés hát, hogy újra fegyvert ragad, amikor is egykori megbízói felkeresik a lehetőséggel: fejezze be, amit elkezdett. A rutinmunkának ígérkező küldetés azonban hamarosan rémálommá válik, amikor a teljes brit rendőrség Dial nyomába ered. Majd, amikor Windsor főnyomozó megölésével is őt gyanúsítják, Dial ráébred, hogy megbízói átverték. Egyetlen reménye egy 12 éves kislány, akinek a segítségével kétségbeesett kutatásba kezd a gyilkos és az igazság után...

 

A függetlenség napja - Mozi+, július 21. péntek, 21h

Az emberiséget, először a történelme során a kihalás veszélye fenyegeti. Egy idegen, földönkívüli faj indít inváziós támadást a Föld ellen. Két célja van a támadóknak: Az emberi faj kiírtása és a Föld bolygó erőforrásainak kimerítése. Az emberi faj viszont, ezt nem tűri némán és felveszi a harcot a hódítókkal. Az elenállás három ikonikus alakja Steven Hiller Kapitány (Will Smith), David Levinson kábeltévészerelő (Jeff Goldblum) és az Egyesült államok elnöke, Mr. Withmore (Bill Pullman), akik a végsőkig is harcolnak, ha szükséges…

 

G. I. Jane - AMC, július 21. péntek, 21h

Ridley Scott, a Gladiátor és a Hannibal rendezője olyan hősnőről forgatott drámaian feszült, pergő akciófilmet, aki az elképesztő katonai szigor és a fizikai megterhelések ellenére is képes kitartani elhatározása mellett, hogy a férfiakkal egyanrangú katona váljon belőle. A katonai költségvetési bizottság elnöke arra kényszeríti a haditengerészet leendő parancsnokát, hogy a katonai szolgálatnál vezesse be a nők teljes egyenjogúságát. A kísérlethez a haditengerészet élgárdájának egyik gyakornokát, a SEALS-kommandó egyik tagját, Jordan O'Neil (Demi Moore) hadnagyot választja. Senki nem bízik a sikerben, mivel a kegyetlen kiképzés során a férfiak 60%-a kiesik a rostán. De O'Neil elszánta magát, mindenképp bizonyítani akar.

 

District 9 - Film Mánia, július 21. péntek, 21h

Lassan már 28 éve, hogy az idegenek űrhajója Dél-Afrikába érkezett. Alig vártuk, hogy a földönkívüliek végre kapcsolatba lépjenek velünk, de a találkozást nem ilyennek képzeltük. A két faj között elmérgesedett a helyzet. Az állam és az MNU ideiglenes szállásokon látta vendégül őket, ami mára már emberek elől elzárt terület, mely egy élhetetlen szeméttelepre hasonlít. Az idegenek lassan olyanokká váltak, mint az állatok. Már nem akarjuk, hogy itt legyenek. Miért nem mennek el? Miért nem arra fordítja az állam a pénzünket, hogy végre kitessékelje őket az űrbe? Polgárháború fenyeget. Az MNU át akarja telepíteni a tiltott zónában élő lényeket egy másik, városon kívüli területre. Ekkor elszabadul a pokol.

 

A titánok haragja - Film+, július 21. péntek, 21h

Tíz éve, hogy Perszeusz (Sam Worthington), a félisten egyszerű halászként éli az életét fiával. Ám a titánok elérkezettnek látják az időt, hogy újra magukhoz ragadják a hatalmat. Hádész (Ralph Fiennes) és Arész összefognak bátyjuk, Zeusz (Liam Neeson) ellen, és segítenek kiszabadulni bebörtönzött apjuknak, Kronosznak, aki a titánok élén a Föld leigázására készül. Az egyetlen, aki szembeszállhat velük, Perszeusz, aki szövetségeseket is talál Androméda (Rosamund Pike), a harcos királynő, és Agenor (Toby Kebbell) személyében.

 

Ördögűző: Dominium - Viasat6, július 21. péntek, 22.55h

Maga a Gonosz kel életre egy afrikai ásatáson, akinek semmi és senki nem állhat útjában. Merrin atya (Stellan Skarsgard) az egyetlen, aki képes volna megállítani, ám a papot a háború során olyan trauma érte, melynek hatására felhagyott hivatásával. Azonban most, hogy az ásatás során feltárt 1500 éves templommal együtt az ősi gonosz is felszínre került és megigézett egy fiatal fiút, Merrin kénytelen újra felfedezni hitét, és szembeszállni a halhatatlan ellenféllel.

 

Valkűr - SuperTV2, július 21. péntek, 22.55h

Claus von Stauffenberg ezredes tudja, hogy a második világháború kimenetele nem kétséges. Csak idő kérdése Németország veresége, amelynek sorsa egy őrült kezében van. Kapcsolatba kerül összeesküvők egy csoportjával, majd kidolgozza a Valkűr fedőnevű hadműveletet, melynek célja a hatalom átvétele, kulcspontja pedig a Führer meggyilkolása. Egy váratlan fordulat azonban felborítja az aprólékosan kitervelt akciót, a résztvevőknek így rögtönözniük kell. A megváltozott helyzetben pedig Stauffenberg magára vállalja a Hitler elleni merénylet elkövetését...

 

Woyzeck - Magyar Mozi TV, július 21. péntek, 22.55h

Woyzeck, a váltóőr a sínek között álló bódéban tölti napjait. Az Orvos kísérletnek veti alá: állandóan borsót kell ennie. Woyzeck feladatai közé tartozik az állomásfőnök, a Kapitány borotválása, aki hangszórókon keresztül ellenőrzi és irányítja őt. Woyzeck élettársa és közös gyerekük anyja Marie. A Rendőr a kocsmában szemet vet a fiatalasszonyra. Woyzeck érzi, hogy megcsalják, ezért nem megy többé haza. A Kapitány és az Orvos is célozgatnak arra, hogy a felesége hűtlen lett hozzá. Woyzeck Marie-ért indul, hogy a sötét, hideg vízparton helyreállítsa a világ rendjét...

 

A szellemlovas - Film+, július 21. péntek, 23h

Johnny Blaze (Nicolas Cage) megszokta a halál közelségét. Ő a száguldó világ legvakmerőbb motoros kaszkadőre. Amikor egy különös idegen a lelkét kéri cserébe súlyosan beteg apja felgyógyulásáért, nem habozik, számára a Mefisztóval (Peter Fonda) kötött üzlet csupán egy újabb kaland, újabb játék a halállal. De az alvilág urával nem lehet játszani. Johnny örök rabságba kerül. Nappal továbbra is lélegzetelállító trükkjeivel szórakoztatja a borzongani vágyókat, éjjel viszont a gonoszok ellen kell harcolnia, és akit legyőz, azt a pokol tüzével bünteti. Lángoló motorja nyergében minden éjjel nekivág szörnyű büntetőhadjáratának _ és hiába szeretne, nem nyugodhat meg sosem.

 

A döntés éjszakája - DUNA Televízió, július 21. péntek, 23.10h

Harry Moseby, az egykori amerikaifutball-játékos magándetektívként keresi a kenyerét. Legújabb megbizatása szokványos eltűnési ügynek tűnik. Megbízója a korosodó hollywoodi színésznő, aki annak köszönhette a főszerepeket és a sikereit, hogy az egyik stúdió vezetőjéhez ment feleségül. A hölgy azt szeretné, ha visszahozná a mostohalányát, aki valószínűleg Floridába szökött. Harry elutazik délre, hogy előkerítse a lányt, ám rá kell döbbennie, hogy az ügy bonyolultabb, mint gondolta.

 

Sötét helyek - Filmcafe, július 21. péntek, 23.10h

Libby hétéves volt, amikor meggyilkolták az anyját és a két nővérét. A kislány valllomása alapján a bátyját, Bent ítélték el, aki rács mögé került. Huszonöt évvel később egy amatőr szevezet tagjai újra előveszik az ügyet, és megkeresik a nőt, hogy meséljen a szörnyű esetről. Ez alapján megpróbálják újra összerakni, mi történt, hogyan torkollott tragédiába az este. Az emlékek felidézése, a sokkoló igazság felszínre kerülése megrendíti Libbyt a hitében. Lehet, hogy nem is a testvére volt a gyilkos?

 

Vesztesek bosszúja - AXN, július 21. péntek, 23.20h

Clay, Jensen, Roque, Pooch és Cougar az Amerikai Különleges Haderő tagja. Az elit kommandósokat akkor vetik be, ha Amerika érdekeit veszély fenyegeti valahol a világban. Ezúttal a bolíviai dzsungel mélyére szólítja őket a kötelesség, itt kell felkutatniuk és megsemmisíteniük az ellenséget. A veszélyes küldetés azonban számukra ördögi csapda, ugyanis elárulják őket. Miután majdnem otthagyják a fogukat, elhatározzák, hogy nem hagyják annyiban a dolgot. Úgy döntenek, hogy megkeresik az árulót, és leszámolnak vele. Az akcióban a gyönyörű és titokzatos Aisha lesz a segítségükre.