Felfüggesztette Whoopi Goldberget az ABC a holokauszttal kapcsolatos kijelentései miatt

A 66 éves Oscar-díjas színésznő súlyosan bántó megjegyzéseket tett a náci népirtással kapcsolatban. Ugyan bocsánatot kért, de az inkább olaj volt a tűzre.

Az ABC News közleményben tudatta, hogy Whoopi Goldberget két hétig nem láthatják a nézők a csatorna képernyőjén a The View című műsorban, mert „helytelen és bántó megjegyzéseket tett” a zsidók ellen irányuló náci népirtással kapcsolatban.

Whoopi Goldberg az ABC The View című műsorában (forrás: Lou Rocco/Disney General Entertainment Content via Getty Images)

 

Bár a 66 éves Oscar-díjas színésznő bocsánatot kért, később is megbotránkozást okozott, amikor egy esti műsorban próbálta kimagyarázni a korábban tett megjegyzéseit. Kim Godwin, az ABC News elnöke kedd este a Hollywood Reporter magazin értesülései szerint ezt írta a munkatársainak küldött üzenetében:

Azonnali hatállyal két hétre felfüggesztem Whoopi Goldberget a helytelen és bántó megjegyzései miatt. Bár Whoopi bocsánatot kért, megkértem, hogy szánjon időt arra, hogy elgondolkodjon és tanuljon a megjegyzései utóhatásáról. Az ABC News teljes szervezete szolidáris zsidó kollégáinkkal, barátainkkal, családtagjainkkal és nézőinkkel. Ezek a döntések sosem könnyűek, de szükségesek.

De Whoopi Goldberg is nyilvános bocsánatkérést fogalmazott meg a korábbi kijelentéseivel kapcsolatban:

A műsorban rosszul fogalmaztam. (...) A szavaknak súlya van, és az enyémek sem kivételek. Sajnálom a megjegyzéseimet, és helyesbítek. Én is a zsidó nép mellett állok.

Whoopi Goldberg, aki 2007 óta szerepel az ABC The View című műsorában, először a hétfői adásban tett nagy visszhangot kiváltó megjegyzéseket, amikor egy holokausztról szóló kultképregény, a magyarul többször is kiadott Maus betiltásáról beszélgettek (a képregénynek egy Tennessee állambeli iskolaszék ment neki azzal az indokkal, hogy az meztelenséget, trágárságot és öngyilkosságot tartalmaz): azt mondta, hogy „a náciknál a holokauszt nem faji kérdés volt”. Goldberg szavait óriási felháborodás követte, ezért pár órával később bocsánatkérést tett közzé. A CBS The Late Show with Stephen Colbert című műsorában hétfő este azonban, miközben megpróbálta tisztázni a korábbi megjegyzéseit, azt mondta, hogy a nácik hazudtak, és valójában az etnikai hovatartozással, nem pedig a faji hovatartozással voltak problémáik, ami csak olaj volt a tűzre.

A színésznő egyébként nem először került be a hírekbe a szerencsétlenül megfogalmazott mondataival. Korábban a nemi erőszakkal megvádolt, az Egyesült Államokból lényegében elmenekülő Roman Polanskit vette nyilvánosan védelmébe, később pedig Bill Cosbyt is, akit szexuális zaklatások és erőszak miatt ítéltek el.

 

(via BBC News)

 

A PORT.hu zenés műsorának vendégét legtöbben onnan ismerhetik, hogy szinte állandóan síkideg, csak ő nem alakul át tomboló zöld szörnyeteggé, mint Bruce Banner. Turai Barna sokat köszönhet ennek az oldalának, emiatt kaphatnak nagyobb teret komolyabb projektjei is.