George R.R. Martin is reagált a Trónok harca befejezésére

A fantasysorozat alapjául szolgáló regények szerzője hosszú blogbejegyzést írt a témában. Arra is kitért, fog-e különbözni a széria vége és a most készülő könyvek.

Az An Ending című írást Martin azzal kezdi, hogy feleleveníti az első találkozását David Benioff-fal és D.B. Weiss-szal, a sorozat ötletgazdáival. Az ezután kezdődő közös munkát, illetve a Trónok harca nyolc évadát az író „vad utazás”-nak nevezte, amely azonban most a végéhez ért. A szerző ezután megköszöni a munkát az összes stábtagnak, és leszögezi, hogy a sorozat ugyan véget ért, de az alkotók ezután is tele vannak munkával (Benioff és Weiss például az új Star Wars filmen dolgoznak). Ami pedig őt magát illeti, jelenleg öt sorozata áll fejlesztés alatt az HBO-nál (ezek többsége, de nem mindegyike Trónok harca-spin off), kettő a Hulunál és egy a History Channelnél – ezenkívül több nagyjátékfilmes projekten is munkálkodik.

Martin ugyanakkor természetesen tisztában van vele, hogy régóta adós A tűz és jég dala sorozat hatodik kötetével, a The Winds of Winterrel. „Tudom, tudom, de kész lesz. Azt nem mondom meg, mikor, mert amikor korábban megtettem, elkiabáltam a dolgot. De be fogom fejezni, és utána jöhet is az A Dream of Spring (a saga hetedik része – a szerk.)” – ígérte a szerző.

Forrás: Rich Polk / Getty Images for IMDb

 

Mint az köztudott, a Trónok harca az ötödik évadig tudta szorosan követni a Martin-regényeket, de az író a hatodik-hetedik-nyolcadik évadot illetően is ellátta jegyzetekkel a sorozat alkotóit, ők azonban több ponton is eltértek ezektől az iránymutatásoktól. Martin így most kitért arra is, lesz-e különbség a már befejezett széria és a most készülő regények között. „Hogy milyen lesz a befejezésem? Az emberek mindig ezt kérdezik. Ugyanaz, mint a sorozatnak? Vagy más?

Hát igen. És nem. És igen. És nem. És igen. És nem. És igen”

– olvasható George R.R. Martin határozott válasza.

A szerző azonban rávilágít, hogy ő és Weissék más-más médiumban dolgoznak, és míg a sorozat alkotóinak nagyjából hat órájuk volt lezárni az utolsó szezont, az ő két utolsó kötetének a kézirata mintegy 3 ezer oldalból áll majd. Szóval még ha lesznek is egyezések, nyilván rengeteg mindent hozzá fog még írni az anyaghoz. „És hogy a könyvé vagy a sorozaté lesz az igazi befejezés? Ez egy hülye kérdés. (…) Mit szóltok ehhez? Én megírom. Ti elolvassátok. Aztán mindenki eldöntheti maga, és majd jól megvitatjátok az interneten” – zárja sorait Martin.


(via Not a Blog)