Gerard Butler és az afrikai gyerekkatonák esete

A Géppisztolyos prédikátor igaz történet alapján készült, az egykori drogdíler Sam Childers árvaházat építeni ment Szudánba, de aztán rájött, hogy az árvákat meg is kell védeni.

Dél-Szudán nem a legjobb hely. A függetlenségét csak nemrég elnyert ország nagy része sivatag, és bár sok ásványkinccsel rendelkezik, a primitív, alig létező infrastruktúra nem teszi lehetővé ezek kiaknázását. Merthogy a régióban hosszú évtizedeken át dőlt polgárháború, ami az afrikai kontinens normáihoz mérve is iszonyú kegyetlenséggel dúlt, és mint ahogy az ilyenkor lenni szokott, a polgári lakosság szenvedte el a legnagyobb borzalmakat. szerencsére a nemzetközi közösség nem maradt teljesen tétlen, nekik is köszönhető, hogy 2020-ra valamire törékeny béke jött létre, az ezt megelőző évek azonban magát a poklot jelentették. Ide érkezett Sam Childers, hogy segítsen, amiben tud.

Forrás: Fórum Hungary

 

Hogy ki a valóban létező Sam Childers (Gerard Butler)? Ő annak idején egy motoros banda tagjaként kábítószerrel üzletelt, majd felesége (Michelle Monaghan) hatására megtért, és hátat fordít a bűnös életének. Építőmunkásként kezdett dolgozni, majd saját céget alapított, és végül a kelet-afrikai Szudánba utazott, hogy segítsen a polgárháború sújtotta ország újjáépítésében. A kemény férfi megdöbben az ott látott tengernyi szenvedésen, amelynek legfőbb áldozatai a gyerekek

– a helyi hadurak ugyanis előszeretettel rabolnak el kisgyerekeket, hogy aztán fanatikus gyerekkatonákat faragjanak belőlük.

Childers árvaházat akar alapítani, amivel kivívja a környéket terrorizáló milícia, a szélsőséges Lord’s Resistence Army ellenszenvét. Amikor pedig Sam, aki más sok védence halálát volt kénytelen végignézni, a helyi védelmi egységgel közösen fegyveres akciót szervez az elrabolt gyerekek kiszabadítására, elszabadul a pokol...

Forrás: Fórum Hungary

 

Tény és való, a valós eseményeket feldolgozó Géppisztolyos prédikátor (2011) teljes mértékben hozza azt a hollywoodi sztereotípiát, amelyet a „fehér megmentőnek” szokás nevezni, amelyben a helyiek/bennszülöttek csak egy eszes, talpig becsületes fehér, de leginkább fehér amerikai férfi segítségével győzik le az őket sanyargatókat. Ugyanakkor a sokat látott Marc Forster (Szörnyek keringője, Felforgatókönyv, A Quantum csendje) filmje nem  rugaszkodik el a valóságtól, még ha néha ki is színezi azt. Nyilván nehéz elhinni, hogy katonai múlt és kellő kiképzés nélkül Childers milyen fegyvertényeket hajt végre, de egy filmről van szó, és Gerald Butlernek hajlandóak vagyunk elfogadni, hogy ő bizony ennyire kemény. És a film van olyan okos, hogy ne teljesen egyoldalúan ábrázolja saját főhősét, hiszen látjuk, hogyan emészti fel a gyűlölet és hogyan távolodik el mindentől, amit szeret. Hatásvadász film? Igen, de nagyon hatásos és nagyon látványos, egy kisebb szerepben pedig megkapjuk nagy kedvencünket, Michael Shannont is.

Forrás: Fórum Hungary