Ha szexelsz, meghalsz - Sikoly

A 90-es évek egyik meghatározó horrorfilmje, a Sikoly kifigurázta a slasher megfáradt műfaját, egyúttal új lendületet adott a tiniket gyilkolászó maszkos figurák filmjeinek.

Lássuk be, a horror baromi unalmas alműfaja a slasher. Dugni vágyó random tiniket mészárol le szép sorra valaki, míg végül csak egy marad életben, aki nyakig véresen megmenekül, vagy otthagyja a fogát a gonosz zárlatban. A gonosz meg feltámad, hogy lehessen folytatni a végtelenségig.  Kutyaütők kezében iszonyú igénytelen tud lenni egy slasher, a lényeg, hogy legyenek benne csöcsök, és hogy talán egy-két kreatívabb gyilok. John Carpenter Halloweenje zseniális, aztán jöttek a bénábbnál bénább folytatások, a koppintásnak induló Péntek 13. a második részre behozta a hokimaszkos Jasont, a kényelmesen ballagó, ám valamiért lerázhatatlan néma zombit, aztán Michael Myers is egyre unalmasabbá vált. A legendás slasher gyilkosok közül kétségtelenül Freddy Krueger maradt a legizgalmasabb, de azért elég változó színvonalúak a Rémálom az Elm utcában részei is.

Amikor a slasher már véglegesen önismétlésbe és unalomba fulladt, és a sokadik részek már kapásból a videotékák alsó polcain kötöttek ki, Wes Craven - aki ugye az Elm utcával maga is a slasher egyik alapkövét tette le - kifigurázta, ugyanakkor új alapokra helyezte. A Sikoly brilliánsan forgatta ki a kliséket, amit csak úgy lehet maradéktalanul érteni, ha otthon vagyunk a horrorfilmek világában - szegény Drew Barrymore-t is pusztán azért belezik ki a film elején, mert nem tudja, hogy a Péntek 13.-ban Jason anyja a gyilkos.

  •  A film nyitó jelenetében Drew Barrymore valóban telefonált, nem csak eljátszotta a párbeszédet, és miután tárcsázta a rendőrséget, majd felbukkant a gyilkos, a diszpécser élesben hallotta, ahogy a színésznő az életéért könyörög.
  • A gyilkos maszkját Edvard Munch híres festménye, a A sikoly ihlette.
  • Courtney Cox mindenképp ki akart kerülni a Jóbarátok Monicájának "rendes lány" skatulyájából, és egy ellentmondásos, nem túl rokonszenves figurát akart végre játszani. Épp emiatt nem kapta meg sokáig a Sikoly egyik főszerepét, csak hosszas és kitartó lobbizás után sikerült neki.
  • A Sikoly az egyetlen horrorsorozat, amelynek mindegyik részét ugyanaz rendezte.
  • Dwight, a balfék rendőr a forgatókönyv szerint egy nagydarab fickó volt, de David Arquette a vicces rögtönzéseivel meggyőzte Cravent, hogy alakítsák át a karaktert, aki ezzel a széria egyik legrokonszenvesebb szereplője lett. 
  • Cox és Arquette összejöttek a forgatáson. 1999-ben össze is házasodtak, végül két év különélés után, 2013-ban váltak el. A házasságból egy lányuk született, Coco Riley Arquette, akinek Jennifer Aniston a keresztanyja.
  • Wes Craven úgy ríkatta meg Barrymore-t, hogy minél hatásosabban alakíthassa az életéért küzdő lányt, hogy igaz sztorikat mesélt neki állatbántalmazásokról. A színésznő nagyon szereti az állatokat, így különösen megviselték ezek a történetek.
  • Eredetileg máshol forgatták volna a filmet, de amikor a kiszemelt iskola tantestületéből elolvasták a forgatókönyvet, annak erőszakossága miatt megvonták a stábtól az engedélyt. A produkciónak költöznie kellett, Craven pedig a filmvégi stáblistán külön feliratban nem köszönte meg az iskolának a közreműködést.
  • Rose McGowan karaktere csúnya halált hal: beszorul a kisállat-ajtóba, és a felhúzódó garázsajtó eltöri a gerincét. Pedig a színésznő olyan karcsú volt, hogy simán át tudott bújni, ezért a blúzát hozzászögelték az ajtóhoz, hogy úgy tűnjön, nem fér át a nyíláson.
  • Kevin Williamson forgatókönyve semmi instrukciót nem adott a gyilkos kinézetét illetően - csupán annyit, hogy maszkot visel.
  • A gyilkos jellegzetes hangját Roger Jackson adta, aki játékokat és rajzfilmeket szinkronizál, legismertebb szerepe még a Pindúr Pandúrok egyik főgonosza, Mohó Jojó.
  • A film címe eredetileg Scary Movie lett volna - végül a paródiáját hívták így.