Harcművészek régen és most - Hétvégi tévéajánló

Egy igazi klasszikus Jackie Chan darab és egy késői Jet Li mestermunka közé beékeltünk egy kosztümös koreai darabot, ahol kifinomult szamurájkarddal és bazinagy hentesbárddal osztják az áldást, hogy egy kicsit tesztoszterongazdag legyen a hétvége.

Péntek: Részeges karatemester (1978)

A legendás film abban az időben készült, amikor a világ felfedezte magának a kínai, illetve általában hongkongi harcművész filmeket. Az öt évvel korábban elhunyt Bruce Lee ekkor már legenda volt, viszont sokszor nyugatias történetekkel dolgozott, rendszerint amerikai ellenfelekkel – lásd Chuck Norris, John Saxon vagy éppen Kareem Abdul-Jamar -, az igazi kínai szál viszont Jackie Channel kezdődött, aki másik úton indult el. Kung-fu bohóc lett belőle, szerepeibe mindig beleépített egy komikus szálat, akármilyen komoly volt maga a történet – mint a Részeges karatemester esetében. Ami nem vígjáték, hanem szövevényes bosszúmese, ahol hősünknek egy halálos ellenféllel gyűlik meg a baja – akit Jang Lee Hwang, a koreai taekwondo legenda alakít. Előkerül az Ördög rúgása vagy a még halálosabb az Ördög árnyék nélküli keze, és a heves és meggondolatlan fiúnak egyszerűen MUSZÁJ valami újat tanulnia. Például fegyelmet és a már emlegetett Részeges ököl technikát.

Szombat: Kundo - A féktelenség kora (2014)

Bő másfél évtizede a koreaiak voltak az akciófilm királyai, legyen szó modern vagy kosztümös darabról, hihetetlenül feszes, jól kidolgozott, az erőszakot stíluselemként használó darabok születtek ekkoriban, és különösen a történelmi téma feküdt nekik, az olyan darabokkal, mint például a Musa - A harcos (2001). Ezt a vonalat erősíti a később, már a leszálló ágban készült, de attól még ugyanolyan izgalmas és rendkívül látványos munka, két fantasztikus főhőssel, egy jóval és egy nagyon rosszal. 1862-ben járunk, a parasztságot járványok, rossz termés és éhínség sújtja, a nemesek és a hivatalnokok csak saját vagyonukkal törődnek, és folytatják a szegények kizsákmányolását. A Kundo jelent reményt, a felkelő csoport, amely leszámol a nép sanyargatóival, és szétosztja azok vagyonát a szegények között. Hozzájuk csatlakozik Dolmuchi, a mészáros, akinek személyes elszámolnivalója van üldözőikkel, és akinek két hatalmas hentesbárd a fegyvere. Jól is bánik velük, akárcsak ellenfele a szamurájkarddal.

Vasárnap: A nyakörv (2005)

Ne zavarjon meg minket a tény, hogy a film francia felségjelet visel és nagyrészt amerikai, illetve angol főszereplői vannak, illetve Londonban játszódik, mert Louis Leterrier (A hihetetlen Hulk, Szemfényvesztők) első rendezése valójában egy távol-keleti akciófilm. A filmgyárát ekkoriban beindító és a forgatókönyvet is jegyző Luc Besson ugyanis mindig imádta a hongkongi akciófilmeket, és most is ezt teszi. Ezért is szerezte meg magának Jet Lit, akinek itt egy kicsit színészkednie is kell, a sztori ugyanis valamivel túlmutat a szokásos csihipuhin.  Hősét, Dannyt ugyanis 4 éves korában elrabolta egy gengszter (a nagyszerű Bob Hoskins), aki azóta a kutyájaként tartja. Szó szerint, és úgy képezte ki a fiút, hogy amikor leveszi róla a mindig rajta tartott nyakörvet, az támad. És öl. Egy balesetnek köszönhetően a fiú véletlen kiszabadul, és találkozik Sammel (Morgan Freeman), a vak zongorahangolóval. Sam és mostohalánya Victoria megismertetik vele az emberi természetnek azt az oldalát, ami számára eddig ismeretlen volt. Csakhogy a régi gazda újra előkerül, és Dannynek a belenevelt gyilkos ösztönökkel és saját emberi énjével kell megküzdenie, nem beszélve egy kisebb hadseregnyi gazemberről. Jet Linek ez persze nem probléma. A zenét amúgy a Massive Attack jegyzi.