Hemzseg a pontatlanságoktól, mégis kultfilm A halál 50 órája

A német Királytigrisek ardenneki ellentámadását bemutató klasszikusnak nem volt az eredeti címében se halál, se 50 óra, nem az Ardennekben zajlott a forgatás és a Királytigriseket is M47 Patton tankok helyettesítették.

Egészen elképesztő, de jövőre már 60 éves lesz minden idők egyik legjobb háborús filmje, A halál 50 órája. A történet a második világháború idején Belgium, Luxemburg és Németország területén lezajlott híres ardenneki offenzívát mutatja be fiktív elemekkel vegyítve – ez volt 1944 végén a Harmadik Birodalom utolsó ellentámadása a nyugati fronton, amellyel meg akarták volna fordítani a háború menetét.

Forrás: Pannonia Entertainment Ltd.

 

A minden háborús filmes toplistába kötelezően bekerülő A halál 50 órájában 1944 végén járunk. Az Ardennekben állomásozó amerikai katonák körében elterjedt a hír, hogy a háború hamarosan véget ér, karácsonyra már mindannyian otthon lesznek. Kiley ezredes (Henry Fonda) az egyetlen, aki német támadástól tart, a parancsnokságon azonban nem adnak hitelt szavainak. Pedig egyáltalán nem alaptalan az ezredes aggodalma: Hessler ezredes (Robert Shaw) a németek titkos szuperfegyverének számító Királytigris tankokból álló hadoszlopával egy utolsó elkeseredett támadást indít, ami derült égből villámcsapásként éri nemcsak a Wolenski őrnagy (Charles Bronson) csapatát, de még a háborúból busás haszonnal hazamenni kívánó, feketepiaci árukkal seftelő, dörzsölt Guffy őrmestert is (Telly Savalas)...

10 remek film a páncélos hadviselésről

A modern háborús filmek fontos "szereplői" a tankok, sőt, számos olyan film készült az elmúlt években, amely páncélosok bevetéséről szólnak - ezekből válogattuk össze a 10 legjobbat.

Tovább

 

Bár kultfilm lett A halál 50 órája, tudni kell róla, hogy hemzseg a técedésektől és a bakiktól!

  • Történelmileg pontatlan, hogy mindössze 50 órája volt a németeknek megfordítani a háború menetét. Kétség kívül hatásos jelenet, hogy a Királytigrisek menetoszlopának megindulásakor egy 50 órás visszaszámláláshoz készített kronométer mutatja, mennyi idő áll rendelkezésre a sikeres német ellentámadáshoz – a valóságban azonban az ardenneki offenzíva nem három napig tartott, hanem egy teljes hónapon keresztül zajlott.
  • A halál 50 órája cím a magyarok hatásvadász kreálmánya. A film eredetileg Battle of the Bulge-ként került mozikba, az ardenneki offenzíva kódneve ugyanis angol nyelvterületen Battle of the Bulge volt (a németeknél pedig Wacht am Rhein, illetve Herbstnebel).
  • Az Ardennek egy erdővel borított hegység, a filmben mégis sík terepen csatáznak. Ennek a pontatlanságnak viszonylag egyszerű a magyarázata: az eredeti helyszínen igen nehézkes lett volna a sok járművet és statisztát megmozgató forgatás, ezért a stáb inkább Spanyolország kopárabb vidékein, a Sierra de Guadarrama és Madrid környékén vette fel a jeleneteket.
  • Igen zord idő volt 1944 decemberében az Ardennekben, a német áttörést megindulását nem számítva azonban a filmben egyáltalán nem látszik a hideg téli időjárás és a rengeteg leesett hó.
  • Nincsenek Királytigrisek a filmben, mert ebből a harckocsiból ma is mindössze egyetlen restaurált működőképes darab van egy francia múzeumban, így anno a forgatáson jobb híján M47 Patton tankokra festették rá a német felségjelzést.
  • A film szereplői kitalált figurák, holott  a legtöbb második világháborús filmeposz és tévésorozat azért törekedni szokott a történelmi hűségre. Egyedül Hessler ezredesről biztos, hogy Joachim Peiper SS Standartenführerről mintázták, míg Kiley ezredest Oscar Koch ihlette, aki 1944 végén előre jelezte a küszöbön álló német támadást a szövetségeseknek, de jelentését figyelmen kívül hagyták.