Így készült az Eszelős szivatás

Nem véletlenül lett olyan bizarr Dan Aykroyd és Chevy Chase agyament komédiája.

Egy film, amit látni kell, hogy elhiggyük. Rajta van nem egy „minden idők legrosszabb filmje”-listán, sokan mégis szeretik – a Port olvasói is 7.1-re értékelik. Lássuk, hogyan született meg ez a mozgóképes anomália!

  • A filmet Dan Aykroyd a személyes élményei alapján írta meg testvérével együtt. Egyrészt 1978-ban egy vidéki városban gyorshajtásért megállították, a rendőr pedig az éjszaka közepén a helyi békebíróhoz vitte tárgyalásra. Másrészt a forgatókönyv bizarr karaktereinek és eseményeinek nagy része, például az óriás mutáns babák, Aykroyd álmain alapult, míg a fiktív Valkenvaniát a pennsylvaniai Centralia városa ihlette.
  • Dan Aykroyd bátyja nemcsak a történetet írta, hanem fel is tűnik Mike, a portás szerepében.
  • Aykroyd felajánlotta a forgatókönyvet John Hughesnak, aki érdeklődött a történet iránt, de végül elutasította, mert csak saját forgatókönyvből dolgozott. John Landis is megkapta a szkriptet, de nem tetszett neki, és azonnal nemet mondott.
  • A Warner Bros. fejesei John Candyt szerették volna főszereplőnek. Aykroyd Valkenheiser bíró és Chris Thorne figuráját akarta eljátszani, de a stúdió Chevy Chase-t szemelte ki Thorne szerepére. Mivel ekkor még nem volt rendezője a projektnek, Aykroyd vállalta a feladatot, annak ellenére, hogy a rendezés nem szerepelt a tervei közt.
Forrás: Tv2

 

  • Rick Moranis volt a B-terv Chris Thorne szerepére, arra az esetre, ha Chevy Chase visszautasította volna.
  • Itt debütált a vásznon Tupac Shakur, a legendás rapper, a Digital Underground nevű egykori hip-hop együttes egyik tagjaként tűnik fel.
  • Chase-nek nem tetszett a forgatókönyv, de elvállalta a főszerepet, mert együtt akart dolgozni barátjával, Aykroyddal, és úgy gondolta, hogy improvizálással javíthatnak a filmen. A híresen nehéz természetű színész most sem cáfolta meg magát, állítólag verbálisan sértegetett mindenkit a forgatáson, és kijelentette, hogy ő többet ér, mint Aykroyd, mert az övé a nagyobb a fizetés.
  • Chase időnként felhívta a különböző színésztársait éjszaka, a felvételek befejezése után, és bocsánatot kért a viselkedésért, amit szerinte arra lehetett visszavezetni, hogy akkoriban éppen magánéleti problémái voltak.
  • A testvéreket alakító Bertila Damas és Taylor Negron sok időt töltöttek egymással a forgatás előtti időszakban, együtt próbálták és építették fel a karaktereiket. A párbeszédek nagy részét is maguk írták Aykroyd jóváhagyásával.
  • Miután senki más nem akarta eljátszani az óriási, felnőtt Bobo baba szerepét, Aykroyd elvállalta, de stresszesnek találta, hogy két szerepet kell eljátszania erős sminkben, miközben egyszerre rendező és producer is. A film első Blu-ray kiadásához készült, 2021-es kommentárban elárulta, hogy a forgatás alatt rövid időre kórházba is került a stressz miatt.
  • Aykroyd népszerű volt a stáb körében, mert meghallgatta és megvalósította az összes őrült ötletet, beleértve a Kicsontozó Úr névre hallgató, bizarr hullámvasutat és a vacsoraasztalt a beépített modellvasúttal, amely az ételt szolgálta fel.
Forrás: Tv2

 

  • Mindez azt is eredményezte, hogy a film tervezett költségvetését jócskán túlhaladták. A Warner Bros. vezetői hetente találkoztak Aykroyddal, és könyörögtek neki, hogy fogja vissza a költekezést. Csak a beépített kisvasút huszonötezer dollárba került, de rengeteg pénz elment a lerobbant autókra, amelyeket a Valkenheiser-kúria előtt állítottak ki. Valójában maga a kúria is 24 méter magas volt, Valkenvania városát pedig a Warner Bros. különböző stúdióiban forgatták. Kicsontozó Úr egy használt hullámvasút volt, amelyet 15 ezer dollárért vásároltak.
  • Valkenvania városát ugyanazon a western díszleten építették fel, ahol a Délidőben forgatása zajlott, és annak érdekében, hogy ez ne legyen nyilvánvaló, a lehető legkevésbé világították meg az épületeket.
  • A film eredetileg sötétebb és egy fokkal véresebb lett volt, de amikor a tesztközönség rosszul reagált rá, újravágták, és a premiert is eltolták 1990 karácsonyáról 1991 februárjára, hogy legyen idő tompítani a rajzfilmszerű erőszakon, elkerülve így az R-besorolást.
  • A tesztvetítéseken többek között az is kiderült, hogy a nézők nem értik az eredeti címet (Valkenvania), ezért a stúdió megváltoztatta „Nothing but Trouble”-ra.
  • Körülbelül 8,5 millió dollárt hozott csak a film, miközben a költségvetést 40 millió dollárra becsülték. A Rotten Tomatoeson jelenleg is 15%-on álló produkciót hat kategóriában jelölték a 12. Arany Málna-gálán, ebből egy díjat vehetett át – Aykroyd lett a legrosszabb rendező.

Via: IMDb / Wikipedia